Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Rivalda

Rivalda - Demeter Imre - Régikönyvek
Rivalda - Régikönyvek Rivalda - Régikönyvek
(0 vélemény)

Egy elképzelt pesti eszpresszó törzsvendégei: öreg írók, hírlapírók, festők és színészek mesélik el a "Rivalda" anekdotáit, minden este hét és tíz óra között. A miniatűr törzsasztalkák körül üldögélnek, isszák a feketét, és anekdotáznak. Önmagukat szórakoztatják. Emlékeznek a régi, hírneves színészekre, írókra, művészekre, kicsikre és nagyokra, versenyeznek, hogy ki mondja el a legmulatságosabbb történetet. Van ennek a törzsasztalnak valamiféle kedves-bájos önképzőköri jellege, a vendégek örökös torzsalkodásaikkal és ugratásaikkal, régi írásaik vagy alakításaik megszépítő emlegetésével valóban különös figuráknak tűnnek fel - kívül a város zaja zúg, belül mintha megállt volna az eszpresszóban a levegő. Keretfigurák ők, szerepük csak az Ezeregyéjszaka mesélőjéé vagy a színpadok narrátoráé - de valójában ezek a kedves alakok öntudatlanul is a régi pesti bohémvilág anekdotáit gyűjtik össze esténként. Vallom, hogy ezek a történetek is hasonlítanak a népköltészethez, ha más jellegűek, más eredetűek is természetesen. Egy külön kis világ - egy már letűnt világ - furcsa, mulatságos, olykor elgondolkoztató és jellegzetes képe rajzolódik ki a történetek sorozatából. Olyan alakok is fölbukkannak az anekdotákban, akik csak az anekdotákban élnek, s adomáznak óriásokról, akik örökértékű műveket hagytak hátra - az anekdotákban nincs értékítélet, irodalmi vagy esztétikai rangsorolás. Az anekdotákban a cselekvés, a csattanó a legfontosabb. Szomaházy például korántsem a nagy írók közül való, de pompás tréfacsináló. Karinthy zseniális író volt, de legalább olyan zseniális tréfamester is... Ezek az anekdoták röpködnek nemzedékről nemzedékre, változnak, formálódnak - de végül is elröppennének a generációk között. Ezért gyűjtöttem össze egy kötetrevalót; a helyszínt egy kicsit jelképes rivaldafény világítja meg, jelezvén, hogy színház, komédia csak az ilyen anekdotázás, de a tények, a jellemző tulajdonságok, az adalékok a múltságon és csattanókon túl is kifejeznek valamit egy különös világból, melyet úgy hívtak egykor: Bohémia.

Illusztrátorok:
Herman Lipót
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Kötés típusa:
félvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
307 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Demeter Imre

1921 - 1975
Demeter Imre (Dunaharaszti, 1921. november 11. – Erzsébetváros, 1975. augusztus 14.) magyar újságíró, lapszerkesztő, színikritikus. A Hazafias Népfront fővárosi bizottságának elnökségi tagja volt.

Demeter Imre  további könyvei

53%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
5 800 Ft 2 726 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...