Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Római történetírók

Római történetírók - Suetonius Tranquillus, Iulius Caesar, Tacitus, Marcellinus, Ammianus, Titus Livius, C. SALLUSTIUS CRISPUS - Régikönyvek
(1 vélemény)

Szerb ​Antal azt vallotta magáról, hogy soha nem volt irodalomtörténész, hanem író, aki néhány könyvének tárgyául az irodalomtörténetet választotta. A nagy ókori történetírók ebben szinte kivétel nélkül az ő elődei: elsősorban valamennyien írók voltak, a prózastílus és a kompozíció mesterei. A római irodalmat, amely a görögöknél jóval szegényebb nagy költőkben és drámaírókban, történetírói emelték a göröggel azonos rangra. Persze lehet őket az elbeszélt események tudósítóiként is olvasni, és egyikük se tiltakozna ellene. De nem gondolták, hogy a régi dolgokról – ahogy Livius írja – bárki is biztosat tudna mondani, vagy hogy a maga korának eseményeiről – Tacitus kiváló megfogalmazása szerint – indulat és elfogultság nélkül írhatna. Kétségtelen hitelességük nem a forráskritika mérlegére tett adatok hitelessége, hanem a művész kezével megfestett képé. Az írásművészet ismert csodája ez: a történeti forráskutatás iránt meglehetősen közömbös Liviusnak Scipio és Hannibal szájába adott – a valóságban így soha el nem hangzott – beszéde nem mond mást és kevesebbet az i. e. 3. század végének e két világhatalmáról, mint Mommsen tudományos művének megfelelő fejezetei, csak másképp: elfelejthetetlenül, mert a forrásadatok tanulságai végesek, a művészi ábrázolás mélysége megmérhetetlen. Aki – mint annyian a német klasszicizmus óta – legföljebb a görögök közvetítőjének érdemét hagyja meg a római irodalomnak, ne Vergiliust hasonlítsa össze Homérosszal, hanem Tacitust Thuküdidésszel. Az európai próza szinte valamennyi színe ott van a nagy történetírók palettáján, s valamennyi műfaját ők keverték ki. A kötet mint írókat mutatja be Róma legnagyobb historikusait, a válogatás írásművészetük, építésmódjuk sokszínűségét dokumentálja egy-egy teljes művükkel vagy művük kerek részletével.

Sorozatcím:
A Világirodalom Klasszikusai
Fordítók:
Kurcz Ágnes, Borzsák István, Kis Ferencné, Ürögdi György, Muraközy Gyula
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
23.500 darab
ISBN:
9630737507
Kötés típusa:
egészvászon nylon borítóval
Terjedelem:
798 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:
Gaius Julius Caesar: Feljegyzések a polgárháborúról (Ürögdi György)
Első könyv 7
Második könyv 51
Haramadik könyv 77
Gaius Sallustius Crispus: Lugurtha háborúja (Kurcz Ágnes) 137
Korunk története. Részlet (Kurcz Ágnes)
Lepidus Consul beszéde a római néphez 223
Lucius Philippus beszéde a senatusban 227
Titus Livius: A római nép története a város alapításától. Részlet (Muraközy Gyula)
Bevezetés 233
Első könyv 235
Második könyv 306
Huszonegyedik könyv 325
Huszonkettedik könyv 391
Publius Cornelius Tacitus: Agricola élete (Borzsák István) 451
Évkönyvek. Részlet (Borzsák István)
Első könyv 485
Második könyv 534
Harmadik könyv 580
Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete. Részlet (Kis Ferencné)
Hatodik könyv. Nero 625
Ammianus Marcellinus: Történeti könyvei. Részlet (Pirchala Imre)
Huszonhatodik könyv 665
Huszonhetedik könyv 692
Utószó (Hegyi György) 719
Szövegmagyarázatok 729
Jegyzetszótár 757

Suetonius Tranquillus

Suetonius Tranquillus  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 400 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1974
Antikvár könyv
1 500 Ft 900 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2018. 04. 01. 20:37

    Hat évszázad római történetírásából tartalmaz szemelvényeket a kötet. Szerzői között vannak magánemberek, kisebb vagy nagyobb szabású államférfiak, hadvezérek - valamennyien azzal a céllal állítják elénk a római múltat, hogy az olvasók ráébredjenek: a régi idők tele vannak a hazafiság nagyszerű példáival. Szemelvényeink nemcsak az Impérium Romanum hadakozásait rögzítik, hanem mindennapi életének, művelődésének történetét is: érdekes leírások olvashatók ebben a kötetben a rabszolgák életéről, Róma építkezéseiről és csatornahálózatáról, a cirkuszi játékokról, egyes népek vallási szokásairól, természeti csapásokról (pl. a Vezúv kitöréséről). Így válik teljesebbé a kép arról a birodalomról, amely hosszú évszázadokon át volt meghatározója földrészünk sorsának.