Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Románkor

Románkor - Dercsényi Dezső - Régikönyvek
(0 vélemény)

A román stílus - a magyar művészettörténet első, immár teljes egészében hazai talajból fakadó stíluskorszaka - Európa-szerte a kisebb-nagyobb feudális egységek, történetileg és gazdaságilag összetartozó tájak művészete. Ennek a sajátosságnak megfelelően Magyarországon is - 1000-1250 között - jól megkülönböztethető, helyi román stílus alakult ki. Hazánkban is megtaláljuk a román stílus megindulásának alkotó elemeit, mint az antik római építészet, szobrászat ekkor még felszínen lévő hagyatékát; hoztunk is magunkkal korábbi "őshazánk"-ból jellegzetes díszítő stílust képviselő iparművészetet, s a helyben talált - elsősorban szláv etnikumú - népelemek már ismerték az építkezés technikáját. Amikor István király megszervezte a magyar államot s népe a keresztvíz alá hajtotta fejét, az új vallásnak szüksége volt hatalmas püspöki székesegyházakra, apátságokra és falusi templomokra, ezekben az írástudatlan népet a szobrászat és a festészet eszközeivel a vallás ideológiájára tanító képzőművészetre és nem utolsó sorban a szertartásokhoz nagymennyiségű textíliára, kézzel írt és festett misekönyvekre s egyéb - fa, bronz, vagy ötvösművű - felszerelési tárgyra. Kezdetben mindezt az egyszerre jelentkező igényt természetesen csak hazai művészekkel nem lehetett kielégíteni, külföldről kellett behívni kőfaragókat, festőket, iparműveseket. Javarészük ez időben még szerzetes, akiktől azután a helyi mesterek eltanulták nemcsak a művészeti technikákat, hanem a kor művészi stílusát is.

Sorozatcím:
Magyar Művészettörténet 2.
Illusztrátorok:
Dobos Lajos, Király György
Borító tervezők:
Zborovszky Katalin
Kiadó:
Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata
Kiadás éve:
1970
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
44 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.50cm, Magasság: 16.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Dercsényi Dezső

1910 - 1987
Dercsényi Dezső (Vác, 1910. július 17. – Budapest, 1987. június 22.) Kossuth-díjas (1954) és Herder-díjas (1966) művészettörténész, a művészettörténeti tudományok doktora (1974).

Dercsényi Dezső  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 600 Ft 1 440 Ft
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1975
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...