Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Sertés a kisgazdaságban

Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek
Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek Sertés a kisgazdaságban - Régikönyvek
(0 vélemény)
Sorozatcím:
Házunk táján
Borító tervezők:
Maczó Péter
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632341805
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
157 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 9 •

BEVEZETŐ 11
A nagyüzem és a háztáji gazdaság sertéshústermelésének összefüggései
A kisüzemi hústermelés jelenlegi gazdaságpolitikai megítélése, jövője 11
Milyen legyen a háztáji sertés9 12
A sertés egészséges legyen! 14
A sertés szilárd szervezetű legyen! 18
A tenyésztési tulajdonságok a hústermelésben is meghatározók 19
Fontos a jó hústermelő képesség 19
A nagyüzemi sertéstenyésztés és a háztáji sertéstartás közötti különbsé-
gek, ellentmondások 22
Az integráció lényege 24
Melyek az integráció előnyei, mik a közös érdekek? 24

SERTÉSKIHELYEZÉS NAGYÜZEMBŐL A HÁZTÁJIBA 28
Milyen legyen a fajta? 28
Kisgazdaságokban javasolható sertésfajták és hibridek 30
Fajták 30
Hibridek 32
A tenyészirány megválasztása 33
Hogyan válasszuk ki a tenyészanyagot? 35
Mire figyeljen a kistermelő tenyészállatok a nagyüzemből való kihelyezé-
sekor vagy vásárlásakor? 39
Az apaállat-ellátás néhány kérdése 42
Természetes fedeztetés vagy mesterséges termékenyítés° 45
Járványvédelmi kérdések 46
A sertéstartás feltételei 47
Milyen legyen gazdasági udvarunk? 48
Milyen legyen a sertéstartó épület9 50
Honnan tudjuk, hogy sertésünk tartással kapcsolatos igényeit kielégítet-
tük9 55


A páradús, szennyezett istállólevegő hatásai 56
Szellőztetés 57
A rossz padozat hatásai 59
A sertés takarmányozásának alapjai 60
A sertés takarmányai 65
Keveréktakarmányok (tápok) 66
Koncentrátumok 67
Premixek 68
Gazdasági takarmányok 68
Magvak (szemes takarmányok, erőtakarmányok) 68
Zöldtakarmányok 69
Nedvdús takarmányok (gyökerek, gumók) 70
Melléktermékek 71
Az ivóvíz 72
A takarmányok minősége 73
Tárolás, szavatosság 74
Laboratóriumi vizsgálat, mintavétel 75
Penészesedés 76
Gyakoribb takarmányozási hibák 78
A hiányos takarmányozás 78
A túltáplálás (luxusfogyasztás) 80
Hirtelen, átmenet nélküli takarmányváltoztatás 80
Pontatlan etetési időpontok 81
Rossz minőségű takarmány etetése 81
Rossz diétáztatás, gyógyszeres takarmányok, takarmánykiegészítők
helytelen etetése 81

KOCATARTÁS ÉS MALACNEVELÉS A KISGAZDASÁGBAN 83
A kihelyezett sertés honosodása, alkalmazkodása a kisgazdasági körülmé-
nyekhez 83
A kihelyezett állatokon leggyakrabban észlelhető elváltozások 85
Mozgásszervi betegségek 85
Külső és belső élősködők 87
A vemhesítés gyakorlata 90
Ivarzás 90
Mikor kell búgatni vagy termékenyíteni? 93
Hogyan kell búgatni? 93
Kanhasználat 94
Kanok nemi működésének jellemzői 94
Vemhes lett-e a kocánk? 96
A vemhes koca gondozása 97
Fialás előtti, alatti és utáni teendőink 99
Mikor szóljunk fialás közben állatorvosnak 103
A szoptató koca takarmányozása 105


Teendők a született malacokkal 105
Dajkásítás (malacáthelyezés) 107
Mesterséges malactáplálás 108
Malactáplálás kéthetes kortól a választásig 109
A leggyakoribb megbetegedések megelőzésének lehetőségei születéstől
a választásig • 111
Vírusos hasmenés (TGE) 112
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása 112
Kólihasmenés 113
Újszülött malacok elhelyezése 114
A malacok reszketőkórja 114
Malacok úgynevezett fehér hasmenése 114
Vashiány 114
Malacok kenőcsös bőrgyulladása 116
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása („cementbetegség", „be-
tonköhögés") 116
Malacok sztreptokokkózisa 117
Mikor ivartalaníttassunk? 118
Malacelválasztás 119
Ketreces (battériás) malactartás 121
A leggyakoribb választás utáni malacbetegségek megelőzésének lehető-
ségei 122
Ödémabetegség 122
Választott malacok kólihasmenése 124

HIZLALÁS 125
Etetési módok 128
Kiselejtezett kocák és kanok nagy testtömegre hizlalása 131
Az etetési módok és a hízók viselkedése 132
Az étvágytalanság 133
A bélsár állapota 134
A hizlalóistálló egyszerre töltésének, egyszerre ürítésének elve 134
A hizlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek 134
Sertésdizentéria 134
Hízósertések idült légzőszervi betegsége 135
Értékesítés, szállítás 137

SERTÉSTARTÁS ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM 139
Trágyakezelés 139
Kártevőirtás 140
Légyirtás 141
Állati hullák eltávolítása 141

Irodalom 143


FÜGGELÉK 145

Több évre szóló kocatartási szerződés 147
Sertéshizlalási szerződés 149
A sertések takarmányainak összetétele és táplálóértéke 152


Dr. Böő István

Dr. Böő István  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...