Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Sopron Útikönyv - Stadtführer

Sopron - Winkler Gábor, Duics Pál - Régikönyvek
(0 vélemény)

Soproni albumunk színes felvételei sétára csábítják az olvasót. Az éles szemű, városát ismerő és szerető fotográfus a harmadik évezred települését mutatja be a városkép széles távlataival és apró részleteivel; megismertet a várost övező táj szépségeivel és a közeli települések történeti különlegességeivel. A kérdés, hogy mikor lett Sopron ilyenné és miért, csak részben megválaszolható. Az utcák zegzugos vonala, a házak díszes homlokzata, az épületek vastag falai, a dohos pincék döngölt földpadlója és a függőkertek füves bozótja sok-sok titkot rejteget. A rejtélyek egy részére a gondos kutatás megfejtést adott; mások talán örökké homályban maradnak. Aki ismeri Sopront, tudja, hogy a városkép kimeríthetetlen gazdagságának egyik forrása éppen talányos múltja, történetének kavargó sokszínűsége. A város történetével foglalkozó régészek, művészettörténészek, építészek kutatásaik során régi akták sokaságát tanulmányozták át és megsárgult tervek lapjait forgatták. A régi rajzok és okmányok sok kérdésre választ adtak. Legtöbbet azonban maguk a házak árulnak el múltjukról. A gondosan lefejtett festés alól újabb és újabb rétegek kerültek elő, a vakolat mögül korábbi házak kőnyílásai, befalazott boltívei és faragott díszei tárultak ki. A szegényes mennyezetvakolat nem egy helyen díszes fafödémet takart. De faragott márványoszlopok bukkantak elő az újonnan ásott szennyvízcsatorna árkából is. És nemegyszer meglepetéssel szolgáltak a környező rétek, szántók és erdők: az ásatások során elmúlt idők épületei, földvárak, házak falai váltak láthatóvá. A sokféle emlékből hajdanvolt települések körvonalai rajzolódnak elénk. Érdemes velük röviden megismerkedni, hiszen megkönnyítik eligazodásunkat a mai Sopron házrengetegében, és segítenek felfedezni a város rejtett értékeit. Rövid időutazásra indulunk tehát a régmúltba: ha kedvük van, tartsanak velünk.

Fordítók:
Siklósi János
Kiadó:
Graft Stúdió
Kiadás éve:
2005
Kiadás helye:
Sopron
Nyomda:
Keskeny és Társai Kft.
ISBN:
9632181808
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
182
Nyelv:
magyar, német
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Winkler Gábor

1941 - 2015
Winkler Gábor (Szombathely, 1941. május 16. – Győr, 2015. május 19.) magyar építész, egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa (1994), a Magyar Tudományos Akadémia doktora (2004).

Winkler Gábor  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 1 500 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1995
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 1 600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...