Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Sören Kierkegaard írásaiból

Sören Kierkegaard írásaiból - Kierkegaard, Sören - Régikönyvek
Sören Kierkegaard írásaiból - Régikönyvek Sören Kierkegaard írásaiból - Régikönyvek Sören Kierkegaard írásaiból - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​dán író és filozófus életműve valamennyi 20. századi egzisztenciál-filozófia ősforrása. Ateista gondolkodók: Heidegger és Sartre, vallásos-egzisztencialisták: Jaspers és Gabriel Marcell gondolataik kiindulópontjának egyaránt Kierkegaard-ot tekintették. Nemcsak a filozófiát forradalmasította – mint vallásos bölcselő új utakra terelte a modern protestáns teológiát is. Közvetett és késői hatása leginkább a szépirodalomban érezhető: a skandináv irodalom modern alkotásai csak e tragikus filozófia ismeretében értelmezhetőek. Áttételes filozófiai inspirációja azonban az egész huszadik századi polgári irodalomban (elsősorban a francia egzisztencialista prózában és drámában) megfigyelhető. Műveinek – önálló kötetben megjelenő – válogatása az életmű hat legfontosabb írásából közöl részleteket. A kiadvány bevezető tanulnánya szinte nélkülözhetetlen a szövegek megértéséhez, értelmezéséhez. A kierkegaardi gondolatrendszerről rajzol képet, elhelyezi a filozófia történet egészében, valamint marxista bírálattal kísérve elemzi és magyarázza e tragikus életszemléletet, filozófiai alapfogalmait: a szorongást, az esztétikai-etikai-vallási életstádiumokat, a paradoxon alapvető szerepét, a szubjektívitás értelmét. Kimutatja, hogy szubjektív idealizmusa mellett a dán gondolkodó számos értékes felismeréshez jutott, – s bizonyítja, hogy a „paradox Kereszténység” tulajdonképpen a teológia önmegsemmisítése: az abszurd isten bizonyíthatatlansága, érthetetlensége Kierkegaard kiindulópontja – tulajdonképpen a feuerbachi ateizmussal rokon. Kierkegaard a Hegel-ellenes polémia részeseként írta első jelentősebb dolgozatát Az irónia fogalmáról, – itt Szokratész és általában az értelmi szkepszis abszolut érvényességét, történelmi szerepét bizonyítja. A Vagy-vagy című többrészes tanulmányt – a kötet legterjedelmesebb részét – joggal tartják a dán irodalom egyik klasszikus alkotásának is. A szerző tragikus szerelmének – egy felbontott jegyesség egész életét végigkísérő élményének – áttételes bemutatása a Csábító naplója, a mű leginkább irodalmias része. A későbbiekben a két első életstádium: az esztétikai az etikai közötti alapvető különbséget elemzi. A későbbi művekben Félelem és rettegés, a szorongás és démoniság fogalmait magyarázza, ezeken át jut el a személyiség a vallási életstádiumhoz. Kierkegaard filozófiájának betetőzése és összefoglalása a Lezáró tudománytalan utóirat. Központi gondolatát a híres alaptétel sűríti: „A szubjektivitás az igazság, a szubjektivitás a valóság”. A tanulmányokat alapos bevezetők jegyzéke kíséri, a sokszor homályos, irodalmi, történelmi, bibliai allegóriák mögé rejtőző mondanivalót segítik megérteni.

Sorozatcím:
Gondolkodók
Fordítók:
Dani Tivadar, Veress Miklós, Valaczkai László
Borító tervezők:
Lengyel Lajos
Kiadó:
Gondolat Könyvkiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
ISBN:
9632810988
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
491 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
BEVEZETÉS (Írta Suki Béla)
AZ IRÓNIA FOGALMÁRÓL, ÁLLANDÓ TEKINTETTEL
SZÓKRATÉSZRA (Fordította Valaczkai László) .75
A megértés megvalósítása. Szókratész démona 78
Hegel Szókratész-értelmezése 89
Az irónia világtörténeti érvényessége. Szókratész iróniája 95
Az irónia mint uralt momentum. Az irónia igazsága 112
VAGY-VAGY (Fordította Dani Tivadar) 121
Diapsalmata 124
Vagy-vagy. Eksztatikus előadás 130
A csábító naplója (Részletek) 136
Az esztétikai és az etikai közötti egyensúly a személyiség kidolgozá-
sában 196
AZ ISMÉTLÉS (Fordította Valaczkai László) 251
FÉLELEM ÉS RETTEGÉS (Fordította Dani Tivadar és Veress
Miklós) z66
A rezignáció lovagja (Fordította Veress Miklós) 269
Lehetséges-e az etikai teleológiai felfüggesztése? (Fordította
Dani Tivadar) • 304
A SZORONGÁS FOGALMA (Fordította Dani Tivadar) 32r
Bevezetés i27
A szorongás fogalma 334
A jótól való szorongás 349
LEZÁRÓ TUDOMÁNYTALAN UTÓIRAT A FILOZÓFIAI
TÖREDÉKEK HEZ (Fordította Valaczkai László) 365
A szubjektív igazság, a bensőségesség; az igazság a szubjektivitás 372
A dialektikus 451
JEGYZETEK A BEVEZETÉSHEZ 463
JEGYZETEK A VÁLOGATÁSHOZ 466
A SZEMELVÉNYEK FORRÁSAI 476
TÁJÉKOZTATÓ BIBLIOGRÁFIA 478
TÁRGYMUTATÓ 481

Kierkegaard, Sören

1813 - 1855
Søren Aabye Kierkegaard (maɡyar kiejtés: [szőren óbü kirkegárd/kirkegór], eredeti dán kiejtés: IPA: [ˌsœːɐn ˌɔːby ˈkʰiɐ̯g̊əˌg̊ɒːˀ]  Søren Aabye Kierkegaard) (Koppenhága, 1813. május 5. – Koppenhága, 1855. november 11.) 19. századi dán filozófus és teológus.

Kierkegaard, Sören  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1982
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 2 800 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 3 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...