Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Sötétség borítja a földet

Sötétség borítja a földet - Jerzy Andrzejewski - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​közelmúltban elhunyt világhírű lengyel írónak két olyan, témájában is rokon könyve van, amely a szerzőnek a személyi kultusz kiváltotta belső lelkiismereti problémáira s egyben az emberi magatartás általános, időn és koron felülemelkedő normáira keresi a választ. Az egyik, A paradicsom kapui már 1966-ban napvilágot látott magyarul is. Benne Andrzejewski az 1212-es, siralmas emlékű keresztes hadjárat történetét pergeti vissza, amelyben ártatlan gyermekek tízezreit csalogatták el otthonukból a Szentföld visszafoglalásának hamis és fanatizmus sugallta ígéretével. A paradicsom kapui-nak mintegy „ikerregény” a Sötétség borítja a Földet, amely 1957-ben jelent meg lengyelül. Andrzejewski ezúttal a spanyol inkvizíció témájához nyúl. Izabella és Ferdinánd korát festi regényében, azt az időszakot, amikor végleg kiűzik a mórokat Európa földjéről, s helyreáll Spanyolország területi egysége. Az újonnan létrejött birodalom udvartartása és nagyralátó tervei azonban tömérdek pénzt igényelnek, ezért a „katolikus királyok” – akiknek pazar síremlékét máig megcsodálhatja a turista a granadai katedrális melletti kápolnában – az inkvizíció kezére bízzák Spanyolországot. Torquemada, a főinkvizítor szemében az állam szellemi egységének megteremtése s így végső soron „Isten országának” eljövetele a cél. Ám fanatikus hitét szolgálandó, nemcsak az eszközökben nem válogat, hanem az „ellenségekben” sem. A hitetlen vagy már asszimilálódott mórok, a maránnus – zsidók mellet lassanként gyanús lesz számára mindenki, aki csak él és gondolkodik: nemesek, polgárok, parasztok. Spanyolország piacterein egymás után lobbannak fel a máglyák, egymás után égnek el az „eretnekek”, s az egész félszigetet a terror és félelem hulláma árasztja el…

Fordítók:
Gimes Romána
Borító tervezők:
Sz. Bodnár Éva
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9630734699
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
195 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Jerzy Andrzejewski

1909 - 1983
Jerzy Andrzejewski (Varsó, 1909. augusztus 19. – Varsó, 1983. április 19.) lengyel író. 1976-ban a Komitet Obrony Robotników (Munkásvédelmi Bizottság) ellenzéki értelmiségi csoport alapító tagja. 2006. szeptember 23-án posztumusz kitüntetést kapott, a Polonia Restituta parancsnoki keresztjét.

Jerzy Andrzejewski  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
700 Ft 490 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 400 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...