Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szafári a Kilimandzsáró alatt

Szafári a Kilimandzsáró alatt - Schneiderová, Nada, Vágner, Josef - Régikönyvek
Szafári a Kilimandzsáró alatt - Régikönyvek Szafári a Kilimandzsáró alatt - Régikönyvek Szafári a Kilimandzsáró alatt - Régikönyvek
(1 vélemény)

"Sokan és sokszor kérdezik, miért tesszük, amit teszünk, s van-e értelme annyi anyagi eszközt ráfordítani egy ilyen vállalkozásra, sőt nemegyszer az életünket is kockára tenni vadállatokért. Csakhogy nem csupán a ritka vadállatok megszerzéséről van szó. Sokkal többről." Így vall a maga hivatásáról Josef Vágner, a Dvur Králové-i állatkert igazgatója, az afrikai csehszlovák szafári életre hívója és vezetője könyvünk előszavában. A könyvben foglalt elbeszéléssorozat az afrikai élővad-befogással kapcsolatos élmények, feljegyzések, tapasztalatok gazdag anyagából állt össze a szakember - Josef Vágner - és a publicista - Nad'a Schneiderová - közös munkája eredményeként. Elvezeti az olvasót az afrikai bozótosok és dzsungelek világába, s megismerteti a vadfogás nehéz, veszedelmes munkájával, a tábori élet örömeivel, gondjaival. Ugyanakkor sok mindent megtudunk belőle a bennszülöttek világáról, gondolkodásmódjáról, életfelfogásáról is, és megismerkedünk a tágas afrikai szavannák lenyűgöző szépségű állataival - zsiráfoknak és antilopoknak , ugyanúgy a bozótosok rettegett lakóinak - oroszlánoknak, orrszarvúknak és elefántoknak sokszor meglepő életmódjával és szokásaival. Érdeklődéssel olvassuk a bennszülött törzsek életéről, civilizálódásának nehézségeiről írt beszámolókat, feltárulnak előttünk a dzsungel izgalmas titkai - a méregkészítés szertartása, az afrikai gyógynövények csodálatos hatása. Egyúttal azonban képet kapunk a modern Afrikáról, erről a hihetetlenül életerős, óriási iramban fejlődő világrészről is. A különböző témákat feldolgozó történeteket szerves egységgé fűzi a tudósnak munkája iránti szeretete s az a nemes törekvése, hogy megmentsük a kihalás veszélyétől fenyegetett állatfajokat, amelyeket az ember főként az utóbbi évtizedek során kíméletlenül pusztít azzal is, hogy durván megváltoztatja a természetet, s megbolygatja az állatok természetes életkörülményeit. Végezetül néhány megmosolyogtató szemelvényt olvashatunk a tiszteletre méltó tudós Gesner természetrajzkönyvéből. Az egzotikus állatok bűbájos leírásaival találkozunk itt, már ahogyan a XVI. század embere elképzelte ezeket az állatokat, az akkori szemlélet minden naivitásával és tévedésével fűszerezve. A Gesner-szövegek mintegy ellenpárja az a rövid áttekintés, amely Afrika mai állatvilágát ismerteti, s egyrészt megállapítja, hogy a helyzet egy cseppet sem örvendetes, másrészt nyomatékosan felszólítja "a jóakaratú embereket", az egész civilizált világot: tegyünk meg mindent, hogy épségben fenn lehessen tartani a jövő nemzedékek számára bolygónk természeti kincseit és szépségeit. A könyvet több mint száz eredeti színes fénykép egészíti ki.

Fordítók:
Mayer Judit
Borító tervezők:
Varga Lajos
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Bratislava
Nyomda:
Polygrafické závody
ISBN:
9632802039
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
338
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 18.00cm, Magasság: 25.00cm
Súly:
1.00kg
Kategória:
Előszó helyett /5/

„Te Mzee vagy..." /10/
Kosárban a Kagera folyó fölött /19/
Melyik állat az állatok királya /33/
A vakambák titka /43/
A titkos recept /51/
A halál árnyéka /65/
Az eladott menyasszony visszatér /75/
A rejtélyes fürdőruha és a megjavított fül /80/
Találkozás az őserdőben /91/
Éjféli támadás /94/
A fekete drágakő /100/
A Greek folyó partján /115/
Találkozás egy hóhérral /127/
A segélykiáltás /141/
Rómeó világ körüli úton /157/
A varázstabletták /162/
Hajszálon függ az expedíció Sorsa /173/
A Fehér Asszony /180/
„Vízum" két tojásban /188/
Vadász — pizsamában /197/
A yaoundéi kaland /208/
A fekete bőrönd titka /221/
Nem várt utasok a Boeing gépben /226/
A részeg ládák /237/
Tom Dean csalárdsága /253/

Gesnerus avagy Egyetemes könyv az állatokról /275/
Historia animalium 1975 /307/

Schneiderová, Nada

Schneiderová, Nada  további könyvei

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • 2018.02.11. 21:28

    Nagyon jó könyv!!