Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) Elméleti és gyakorlati kézikönyv

Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Köhler Ernő - Régikönyvek
Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek Szappanok és mosószerek készítése (dedikált) - Régikönyvek
(0 vélemény)

Köhler Ernő. Szappanok és mosószerek készítése. Elméleti és gyakorlati kézikönyv. Budapest, 1942. Magyar Vegyipari Szövetség (Hungária Nyomda Rt.) XVI + 345 + [1] p. + 6 t. (1-11. számozott, kétoldalas, kivehető táblázat-mellékletek). 12 táblázattal és 77 ábrával. Dedikált példány! 'A szappanfőzést nem lehet könyvből megtanulni! Van-e akkor annak célja, hogy a szappanok és mosószerek készítéséről könyvet írjak? Aki e munkától azt várja, hogy benne néhány főzési művelet ismertetését és az egyes szappanminőségek receptjeit megtalálja olyan formában, hogy elolvasása után eredményesen hozzáláthat a szappanfőzéshez, feltétlenül csalódni fog. A szappanfőzés ugyanis nem receptmesterség, hanem évszázados alapokon kifejlődött gyakorlati ipar és ismerete írott utasítások alapján nem sajátítható el, hanem csakis gyakorlati úton, a főzőüst mellett. Az elmondottak ellenére is örömmel vettem e könyv kiadóinak megtisztelő megbízását a szappanok és mosószerek készítését ismertető könyv megírására. Meggyőződésem, hogy szakmánknak jó szolgálatot teszek, ha feladatomat sikerűl úgy megoldani, hogy könyvem révén egyrészt a tisztán gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező személyek részére ismereteiknek szélesebb alapot adok és egyes megfigyeléseiknek magyarázatát és ezáltal további fejlődés lehetőségét nyújtom. Másrészt pedig kezdők számára - az elsajátítandó anyagnak rendszerbefoglalásával, magyarázatokkal és gyakorlati utasításokkal - a szappanfőzés mesterségének megismerését megkönnyítem. Azért is örömmel vállaltam a megbízást, mert magyarnyelvű szakirodalmunkból - a kisebbméretű és a könyvesboltok polcairól már régebben elfogyott Dubovitz-féle könyvtől eltekintve - a szappanfőzés mesterségét ismertető mű ezideig teljesen hiányzott. Ez annak tulajdonítható, hogy egy magyarnyelvű szakkönyvnél, nemzetközi viszonylatban mérve, nem számíthatunk oly nagy érdeklődésre, mint egy világnyelven írott szakmunkánál. Ez a körülmény az én munkámat is megnehezítette, mert feladatul kellett kitűznöm, hogy olyan könyvet írjak, amely az elméleti előképzettséggel rendelkező olvasók érdeklődésének színvonalát is kielégíti és mégis mindenki részére érthető.' Fűzött félvászon.

Kiadó:
Magyar Vegyipari Szövetség
Kiadás éve:
1942
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Hungária Nyomda Rt.
Kötés típusa:
fűzött félvászon
Terjedelem:
345
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 23.50cm
Súly:
0.80kg
Kategória:
Előszó
Tartalomjegyzék
Bevezetés
Elméleti alapfogalmak
A zsíros-olajok
Általános rész 1
A zsíros-olajok vegyi összetétele 1
A zsíros-olajok fizikai tulajdonságai 3
A zsíros-olajok vegyi tulajdonságai 5
A zsíros-olajok vegyvizsgálati adatai 8
A szappan
A szappan fogalma 9
A zsíralkáli-szappanok tulajdonságai 11
Zsírok és olajok elszappanosítása 23
Elszappanosítás forralás útján 24
Elszappanosítás hideguton 27
Karbonát elszappanosítás 28
Egyéb elszappanosítási módok 30
A kisózás elmélete
Általános rész 31
Az elektrolitok kisózó hatása 33
Az egyes fázismódosulatokkal kapcsolatos tudnivalók 35
Hőmérséklet és egyéb hatások befolyása a kisózásra és a kiülepedésre 36
A szappangyártás nyersanyagai
Zsírok és olajok
A zsírok és olajok csoportosítása 38
A zsírok és olajok előállítása 40
A szappangyártásnál leggyakrabban használt zsírok és olajok ismertetése 42
Zsírok és olajok tárolása és kezelése
Zsírok és olajok tárolása 50
Zsiradékok kezelése 54
Zsírsavak
A zsírsavak csoportosítása 58
A zsírbontás 60
A zsírok előkészítése a bontáshoz 60
A Twitchell-bontás 61
Autoklávbontás 63
Zsírsavak tárolása és kezelése 64
Gyanta 65
Vegyi úton előállított zsírsavak és zsírpótló anyagok
Vegyi úton előállított zsírsavak 66
Zsírpótló anyagok 67
Alkáliák
Általános rész 68
A szappangyártásnál használatos alkáliák 69
A marólúgok raktározása, kezelése és feloldása 72
A szappangyártás segédanyagai 73
A szappangyártás gépei és készülékei
Szappanfőzdék általános berendezési tárgyai
Főzőüstök 76
Duplikátor-, olvasztó- és keverőüstök 78
Főzdei segédeszközök 79
Szivattyúk 79
A készrefőzött szappan továbbfeldolgozását szolgáló gépek és berendezések 80
Szappanformák 80
Hűtőprések 81
Szappanvágó gépek 83
Előkésíztő berendezések a préseléshez 84
Présformák (stancák) és szappanprések 85
Csomagológépek 86
Hideguti szappanok készítéséhez szükséges berendezési tárgyak 86
Pilirozott pipereszappanok készítéséhez szükséges gépek és berendezések 87
Szappanforgácsoló gépek 87
Szappanforgács szárító gépek 88
Forgácskeverő gépek 90
Pilirozó gépek 90
Rúdnyomó csigaprések (pelotőz) 91
Szappandarab-vágógépek 91
Különféle gépek és berendezések 92
Gőzellátás 92
Ábrák 97
A szappangyártás gyakorlata
Kemény mosószappanok 113
Színszappanok 115
A szappanfőzés műveletei 116
A színszappan kiülepítse és továbbfeldolgozása 137
Egyes színszappanfajták gyártási előírásai 146
Enyvszappanok
Általános rész 150
Az enyvszappanok zsírösszetétele, lúgtöménysége és töltőanyagai 152
Gyártási előírások 154
Félszínszappanok (eschwegi szappanok) 156
Textilszappanok
A szappan szerepe a textiliparban 159
A textilszappanok forgalmi módozatai 161
A textilszappanok minőségi követelményei 162
Textilszappanok gyártási előírásai 163
Oldószerszappanok
Általános rész 166
Az oldószerszappanok csoportosítása 167
Gyártási előírások 170
Kálikenőszappanok
Általános rész 172
Kenőszappanok készítése 175
Pipereszappanok 185
Hideguton készített pipereszappanok
Általános rész 186
Nyersanyagok 187
A hideguti pipereszappankészítés gyakorlata 189
Egyes hideguti szappanminőségek 192
Glicerinszappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános követelmények és hozzátétek 193
Gyártási előírások 195
Illatosított színszappanok 197
Pilirozott szappanok
Általános rész 198
A pilirozott szappanok nyersanyagai 199
A pilirozott szappanok készítése 201
Pipereszappanok illatosítása (Dr. Kéri Pál)
Az illatosító alapanyagok csoportosítása 209
A szappan- és illatosítóanyag egymásrahatása 211
Az illatkompoziciók készítése 212
Egyes szappanfajták illatosítása 216
Borotvaszappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános rész 217
Hidegúton készített borotvaszappanok 219
Pilirozott borotvaszappanok 220
Borotvaszappanpor 222
Borotvakrémek 222
Folyékony borotvaszappanok 223
Fertőtlenítő- és gyógyszappanok (Dr. Kéri Pál) 224
Különleges szappankészítmények (Dr. Kéri Pál)
Homokszappan 226
Fémtisztítószappan 226
Kéztisztító- és mosószerek 227
Folttisztítószappan 227
Úszószappan 228
Folyékony szappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános rész 229
Folyékony szappanok készítése 230
Gyártási előírások 232
Szappanforgács, szappanpehely, szappanpor és mosóporok
Általános rész 232
Szappanforgács és szappanpehely 234
A szappanporok és mosóporok nyersanyagai 235
A szappanporok és mosóporok készítése 238
A szappanalap készítése 238
A mosóporkeverékek összeállítása 239
A mosóporkeverékek porítása 242
A szappanok és mosószerek készitésével kapcsolatos általános tudnivalók
Laboratóriumi vizsgálatok 247
Szappanüzemi laborítórium legszükségesebb felszerelési kellékei 247
Általános utasítások 248
Zsírok és olajok vizsgálata 250
Maróalkáli és sóoldatok vizsgálata 252
Szappanvizsgálatok 253
Számítások 255
Zsiradékok szabadzsírsav tartalma 255
Nátronlúgszükséglet zsiradékok savtalanításához 256
Zsiradékok teljes elszappanosításához szükséges lúg mennyisége 256
Ammóniákszódaszükséglet a karbonát elszappanosításhoz 257
A szappanhozamnak kiszámítása 258
Színszappanok zsírsavtartalmának szabályozása a felvágási súly beállításával 259
Zsiradékok glicerintartalma 260
Maróalkálioldatok higítása súlymérés útján 260
Maróalkálioldatok higítása űrtartalomméréssel 260
Kalkulációk 261
Anyagköltségek 262
Gyártási költségek 263
Általános költségek
A kalkulációs összeállítása 267
Táblázatok
Tiszta trigliceridek és fontosabb zsiradékok fizikai és kémiai állandói 271
Marónátronoldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve 272
Marónátronoldatok higítása 273
Marókálioldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve 274
Nártiumkarbonát- (szóda-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve 275
Káliumkarbonát- (hamuzsír-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve 276
Nátriumklorid- (konyhasó-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve 277
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges nátronlúg mennyisége 278
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges kálilúg mennyisége 279
1000 kg ipari zsírsav elszappanosításához szükséges 98 %-os ammóniákszóda mennyisége 280
1000 kg szappanhoz adandó töltőanyag súlya kilogramokban, melynek hozzáadásával a szappan zsírsavtartalmát a kívánt mértékben csökkenthetjük 281
Magyarország nagyobb városai vizének keménysége (Dr. Kneppó Jenő) 282
Függelék
A mosóanyagok használata (Erdős Jenő)
Általános rész 285
A mosás gyakorlata 286
A szennyezettség fajtájának figyelembevétele a mosásnál 286
Tudnivalók a mosáshoz szükséges vízről 287
A hőmérséklet megválasztása a mosásnál 293
A mosóanyagok megválasztása 293
Pamutanyagok mosása 293
Lenanyagok mosása 296
Gyapjúanyagok mosása 297
Selyemanyagok mosása 299
A zsíralkoholos mosószerek 300
Betűrendes tárgymutató 303
Melléklet
1-12. számú táblázataink kézihasználatra

Köhler Ernő

Köhler Ernő  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...