Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szatmári népballadák

Szatmári népballadák - Bura László - Régikönyvek
Szatmári népballadák - Régikönyvek Szatmári népballadák - Régikönyvek
(0 vélemény)

Mivel a folklórkutatásban a szatmári tájak általában fehér foltot jelentenek, s mivel gyűjtésünk során jelentős számú népballadát találtunk, úgy véltük, hogy mindenekelőtt ezzel a műfajjal kell foglalkoznunk, ezt fenyegeti leginkább pusztulás. Ezért elhatároztuk, hogy a megye mindegyik tájegységére kiterjedő balladagyűjtést végzünk. Vállalkozásunk nem ölelhette fel a vidék minden magyarlakta helységet, hisz ezeknek az egyenkénti felmérése sok gyűjtő évekig tartó munkáját igényelné. E munka elvégzésére alkalmas munkaközösséget önkéntes gyűjtőkből nem tudtunk alakítani. Mégis 1971 és 1975 között 34 helységben gyűjtöttünk balladát, ezzel párhuzamosan tanító- és tanárkollégáink nyolc, néhány diákunk pedig hét olyan faluban gyűjtött, ahova mi nem jutottunk el. Így segítőtársaink gyűjtését is felhasználva, kötetünkben negyven helységből közlünk balladát," a többi kilenc faluban gyűjtötteket pedig az archívumban elhelyezettek közt soroljuk fel. A gyűjtést huszonkilenc helységben magam végeztem. A gyűjtést magnetofonnal végeztük. Minden hallott változatot, töredéket rögzítettünk. A balladákat mindig dallammal gyűjtöttük és legtöbbjét így is közöljük. A gyűjtés során arra törekedtünk, hogy minden korosztály balladaismeretébe betekintést nyerjünk, következésképp adatközlőink között minden korcsoport megtalálható : gyermekek, fiatalok, felnőttek, öregek, Válogatásunk fő szempontja az volt, hogy egyrészt mindenik dallamcsoportból a lehető legépebb, legteljesebb szövegváltozatok kerüljenek közlésre, másrészt pedig az, hogy mindegyik dallamból legalább egy, lehetőleg a legjobb változat jelenjék meg. Előfordul, hogy közölhető dallamok érdekében töredékes szövegeket is megtartottunk. Azokat a dallamokat, melyeknek terjesztését nem javasoljuk, de tudományos szempontból érdekesek lehetnek, nem kötetben, hanem a jegyzetekben közöljük. A fenti meggondolások alapján tehát kötetünkben 54 ballada dallammal, 86 pedig dallam nélkül szerepel. Ez utóbbiak közül 27 balladának a jegyzetben közöljük a dallamát. Bura László

Kiadó:
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Bukarest
Nyomda:
Intreprinderea Poligrafica "CRISANA"
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
242 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 23.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Bevezetés (Bura László) 5
Klasszikus balladák 15
Vígballadák, románcok 61
Betyárballadák, rabénekek 81
Új balladák 113
Helyi balladák, balladás dalok 157
A kiadatlan balladá-változatok jegyzéke . . 174
A szerkesztés során kihagyott dallamok jegyzéke 196
Jegyzetek 198
Mutatók 228
Típusmutató 228

Zenei mutatók (Sorvégzők mutatója; Szótag-
számmutató — Fejér Kálmán) 233
Gyűjtök mutatója 235
nekesek mutatója 236
Helynévmutató 238
Kezdösorok betűrendes mutatói• 240

Bura László

1932 - 2014
Bura László (Szatmárnémeti, 1932. március 31. − Szatmárnémeti, 2014. augusztus 31.) erdélyi magyar pedagógus, magyar nyelvész, pedagógiai szakíró.

Bura László  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 350 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...