Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Száz éve szabadult fel Bulgária az oszmán rabság alól

Száz éve szabadult fel Bulgária az oszmán rabság alól - Perényi József, Niederhauser Emil, Radev, Sztojan, Petar Ivanov, Petar Petrov - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet: Ezerkilencszázhetvennyolc márciusában ünnepeltük az 1877-1878-as orosz-török háború és Bulgária oszmán iga alóli felszabadulásának 100. évfordulóját. A felszabadulás a bolgár történelem mély, sorsdöntő jelentőségű eseménye. Közel ötszáz éves oszmán uralom után a bolgár állam visszanyerte önállóságát és megkezdődött az ország független nemzeti fejlődése. Megszűnt az oszmán feudális-despotikus rendszer, és Bulgáriában lényegében lezajlott a polgári-demokratikus forradalom. Részben valóra váltak az 1876-os dicső Áprilisi Felkelés célkitűzései. Számos történelmileg haladó és a nép számára hasznos feladat megoldása előtt kitárult a jövő széles perspektívája. Bulgária oszmán iga alóli felszabadulásának 100. évfordulójáról a Bolgár Népköztársaság népe a legünnepélyesebb módon emlékezett meg. Március 2-án, a Szófiában rendezett nagygyűlésen ünnepi beszédet mondott Todor Zsivkov, a BKP KB-ának első titkára, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsának elnöke. A nagygyűlésen beszédet mondott a jubileumi ünnepség-sorozat alkalmából a Szovjetunióból Bulgáriába érkezett kormányküldöttség vezetője - Vaszilij Kuznyecov, az SZKP Politikai Bizottságának póttagja, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének első elnökhelyettese is. Bulgária felszabadulásának 100. évfordulója tiszteletére, magyar társadalmi szervezetek és intézetek segítségével, a Magyar Népköztársaságban a Bolgár Kulturális Központ egy sor nagyméretű megemlékező rendezvényt szervezett. Március 6-án a Bolgár-Magyar Történelmi Vegyesbizottság, a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézete, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Bolgár Kulturális Központ ünnepi tudományos ülésszakot rendezett neves bolgár és magyar történészek részvételével. A magyar közvélemény nagy érdeklődése Bulgária oszmán iga alóli felszabadulásának 100. évfordulója, és a tiszteletére rendezett különböző megmozdulások iránt, vetette fel a jelen kötet összeállításának gondolatát.

Fordítók:
Magyar István
Kiadó:
Magyar - Bolgár Társaság
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szolnoki Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
73 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Bevezető - - - - - - - - - - - - 3
Todor Zsivkov: Beszéd a Bulgária felszabadulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi nagygyűlésen - - 5
A bolgár vezetők üdvözlő távirata a szovjet vezetőkhöz - - 16
A szovjet vezetők üdvözlő távirata a bolgár vezetőkhöz - - 18
Vaszilij Kuznyecov: Beszéd a Bulgária felszabadulásának 100.
évfordulója alkalmából rendezett ünnepi nagygyűlésen - - 20
Dr. Niederhauser Emil: A balkáni népek felszabadulása - - 26
Dr. Bencze László: Az 1877-78-as orosz-török háború néhány vonása - - - - - - - - - - - - 32
Dr. Bisztra Cvetkova: Az Oszmán Birodalom az 1877-78-as
orosz-török felszabadító háború előestéjén - - - - 47
Nikolaj Gencsev: A bolgár Nemzeti Újjászületés történelmi
öröksége és Bulgária felszabadulása - - - - - - 63
Dr. Sztojan Radev: Zárszó a Bulgária felszabadulásának 100.
évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésszakon - 68

Perényi József

Perényi József  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 900 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...