Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Száz magyarok könyvei IX.

Száz magyarok könyvei IX. - Abonyi Árpád, Alba Nevis, Bede Jób, Benda Jenő, Bokor Malvin, Hajdú Miklós, Ivány Ödön, Kozma Andor, Lux Terka - Régikönyvek
Száz magyarok könyvei IX. - Régikönyvek Száz magyarok könyvei IX. - Régikönyvek Száz magyarok könyvei IX. - Régikönyvek
(0 vélemény)

Abonyi Árpád; Alba Nevis; Bede Jób; [et al.]. Száz magyarok könyvei IX. Budapest, [1928]. Légrády-kiadás (Ny.). [7], 311, [1] p. (Száz magyarok könyvei). A szerzőkről készült fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Aranyozott kiadói egész vászonkötés. / Részlet a könyvből: Abonyi Árpád önéletrajza Ifjukori irodalmi bajtársam, Kabos Ede, kivel egyidőben indultam el a világ és társországai meghódítására és aki azt kivánja, hogy ebben az ő kitünő Anthologiájában is benne legyek, ugynevezett "önéletrajz" nélkül az én fekete fejemet sem akarja irodalmi kincstára közönségének bemutatni. Le kell tehát ülnöm az írógép mellé, hogy ezuttal - kivételesen - tulajdon fejemről kopogtassak... Negyvenkilenc esztendős vagyok, amikor e pár soros rajzolat felette kényelmetlen mondatait irom. Kuruc Balogh Ádám vármegyéjében, Barsban születtem, ez azonban mellékes. Az sem fontos, hogy familiám a kivénült magyar törzsek közül való, amelyek idestova már képtelenek friss hajtást adni. Magam azt tartom önmagamra nézve lényegesnek, hogy hat esztendős koromban kiemeltek öreg vármegyém konzervativ földjéből és átültettek friss erdélyi földbe, Kolozsvárra. Tulajdonképpeni szülővárosomnak ennélfogva ezt a várost tartom, mert ennek a szinmagyar városnak éles erdélyi levegője formált ki azzá, amivé lettem: hibákkal és erényekkel együtt, jó és rossz értelemben: erdélyi emberré, aki makacsul védi a maga éleit és szegleteit, s még akkor is a saját tengelye körül forog, ha emiatt rossz dolga van... E faji és históriai konokság nélkül azonban már rég kiveszett volna onnan az a maroknyi magyarság, mely e sokszor kigunyolt hiba kevély birtokában a következő ezer esztendő végén is ott lesz.

Kiadó:
Légrády-kiadás
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Légrády Testvérek Nyomdai Műintézete
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
311
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
TARTALOMJEGYZÉK

Oldal

1. Abonyi Árpád 7 8. Kozma Andor 157

Arcképe. Arcképe.
Önéletrajza. Önéletrajza.
Hadgyakorlaton. Orök gyermeke:.

2. Alba Nevis 41
Arcképe. 9. Lux Terka 187

Önéletrajza. Arcképe.
A lidérc. Onéletrajza.

Mózes és a királyleány.
3. Bede Jób 59
Arcképe.
Onéletrajza. 10. Nagy Endre 203

A befejezett regény. Arcképe.

Önéletrajza.
4. Benda Jenő 79 Eltörött az etag:re.
Arcképe.
Önéletrajza.
Két gyászos öregról. 11. Pásztor József 253

Arcképe.

5. Bokor Malvin . . . . 95 Onéletrajza.
Arcképe. A határon.
Onéletrajza.
Kísértés. 273
12. Szécsi Ferenc

6. Hajdu Miklós 123 Arcképe.

Arcképe. Önéletrajza.
Önéletrajza. A kedélyes otthon.

Káros emberek.

139 13. Szekula Jenó 295
7. lványi Ödön
Arcképe. Arcképe.

Életrajza. Onéletrajza.

Előképek. Az iró és az ördög.

Abonyi Árpád

1865 - 1918
Abonyi Árpád (eredeti nevén: nagyabonyi Csiba Árpád) (Barsszentkereszt, 1865. szeptember 11. – Budapest, 1918. július 25.) író, kolozsvári, majd budapesti újságíró.

Abonyi Árpád  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 500 Ft 2 450 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 400 Ft 1 120 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
akár 30%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...