Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Széchenyi kultúrája

Széchenyi kultúrája - Padányi Viktor - Régikönyvek
Széchenyi kultúrája - Régikönyvek Széchenyi kultúrája - Régikönyvek
(0 vélemény)

Padányi Viktor (1906-1963) történész, történetfilozófus, író, a XX. századi nemzeti történetírás egyik legnagyobb, ám méltatlanul elhallgatott, de el nem feledett alakja volt. Alkotó korszakának legtermékenyebb részét már ausztráliai emigrációban töltötte, ahol igen nehéz körülmények között kutatott és írt- Szélet látókörű gondolkodóként nem elégedett meg a történelem "lineáris" szemléletével, az okok és okozatok látható fonalának leírásával, mert az emberiség történelmét formáló rejtett tényezőket kutatta - és meglepő eredményekre jutott. Műveiben, melyek gyakori kiindulópontja nemzetünk egy-egy kiemelkedő alakja, szintézisre törekedett. "Padányi Viktor könyve az ifjú Széchenyi Istvánról szól. Arról szól, hogy a sikertelen, előléptetése érdekében hiába fáradozó gróf huszárkapitány Széchenyi István miképpen válik egyetlen évtized alatt a korszak Magyarországának, sőt a korszak Közép-Európájának (azaz az egész Habsburg Birodalomnak), sőt korszak egész Európájának legjelentősebb gondolkodójává és politikusává. Padányi e könyvében a nagy gondolkodó és nagy államférfiú Széchenyit már nem mutatja be, ő ez alkalommal csak azzal foglalkozik, mi a rejtélye a nagy átváltozásnak. De a nagy átváltozás éppen a rejtélyek rejtélye. Azt hihetnénk, Széchenyi rendkívüli naplójegyzetei segítenek a kutatónak a rejtélyek rejtélyét megfejteni. Segítenek is, persze... Ha a kutató naplóolvasásnak akkora mestere, mint Padányi. Mert Széchenyi ifjúkori naplójegyzetei bizony jól megtréfálhatják a gyanútlan és hiszékeny, azaz alkalmatlan kutatót." Kocsis István

Kiadó:
Hun-idea
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Kinizsi Nyomda
ISBN:
9637014152
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
233
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Bevezető szavak Padányi Viktor Széchenyi kultúrája
könyvéhez (Kocsis István) 5

A szerző előszava 35

Bevezetés 37

I. A szülői ház 43

II. A gyermek és az ifjú 71

III. Egy autodidakta katona 103

IV. A nagy metamorfózis 142

V. Sturm und Drang 181

VI. Széchenyi kultúrája 205

Források és irodalom 231


Padányi Viktor

1906 - 1963
Dr. Padányi Viktor (Vatta, Borsod vármegye, 1906. január 26. – Melbourne/Moorabbin, 1963. december 3.) történész, nyelvész, író.

Padányi Viktor  további könyvei

8 500 Ft
Antikvár könyv
Történelmi tanulmányok - Padányi Viktor - Régikönyvek
10%
4 500 Ft 4 050 Ft (10%)
Antikvár könyv
Vérbulcsu - Padányi Viktor - Régikönyvek
10%
Kiadás éve: 1955
3 200 Ft 2 880 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...