Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szemtől szemben / Eye to Eye Képek a szombathelyi zsidóság történetéből / With the History of Szombathely's Jewish Community

Szemtől szemben / Eye to Eye - Kelbert Krisztina - Régikönyvek
Szemtől szemben / Eye to Eye - Régikönyvek Szemtől szemben / Eye to Eye - Régikönyvek
(0 vélemény)

A Szemtől szemben - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című album 40 - társadalom, mentalitás- és eseménytörténeti - fejezet köré csoportosítva, 1178 képen, 651 megszemélyesített emberi arcon és 1168 néven keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait. Az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést, egyúttal a helyi mikroközösség prizmáján keresztül láttatja a Magyarországon és Közép-Európában élő vidéki zsidóság mindennapi történelmét. Mindezidáig Magyarország egyetlen zsidó közösségéről sem állt rendelkezésre ilyen mennyiségű és ennyire komplex vizuális forrásanyag. Értéke az európai közösségek aspektusából is rendkívüli. A fotográfiák a műtermi portrékon túl a szombathelyi zsidóság életének számos területéről nyújtanak rendkívül fontos, más források által megközelíthetetlen információt. Megismerhetjük belőlük a tér, tárgyak, testek, érzelmek összetett rendszerét. Feltérképezhetjük a helyi zsidó polgárok térhasználatát, miként érzékelték, tapintották, vették birtokba Szombathely város tereinek, utcáinak változó lelkületét, hol laktak, mely területeken voltak üzleteik, ipari, kereskedelmi gócaik, vallási, közösségi központjaik, szórakozó- és kirándulóhelyeik. A bemutatott fotográfiák megvilágítják a megyeszékhelyen zajló társadalmi, politikai és kulturális mozgalmakat, a zsidóság intellektuális, művészeti aktivitását. Kirajzolják az anyagi kultúra, életmód, épített környezet, embert körülvevő tárgy-együttes komplex miliőjét. Sőt, képi világukon keresztül a magánszféra intim dimenziója, a szereplők érzelmei is felsejlenek. Olykor rituális események bensőséges pillanatai villannak fel. Kivételes esetekben előfordul, hogy egy személy teljes életútjának fotódokumentációja rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a vizuális élettörténet-írást. E lineáris képi követhetőség dokumentatív értékével gazdagítja, ugyanakkor esztétikailag és emocionálisan is magasabb szintre emeli az album életrajz- és kollektív biográfia-centrikus történeti szövegalkotását.

Fordítók:
Balogh Róbert
Illusztrátorok:
Dénes Nóra
Borító tervezők:
Kassai Ferenc
Kiadó:
Yellow Design Kft.
Kiadás éve:
2016
Kiadás helye:
Szombathely
Nyomda:
Kapitális Nyomda
Nyomtatott példányszám:
1.100 darab
ISBN:
9789631265385
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
653
Nyelv:
magyar, angol
Méret:
Szélesség: 24.50cm, Magasság: 31.50cm
Kategória:

Kelbert Krisztina

Kelbert Krisztina  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...