Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Széppróza

Széppróza - Pilinszky János - Régikönyvek
(0 vélemény)

" ​'Filmvázlatom' megírásakor – megkerülve a novellisztikus elõkészítést – közvetlenül a képek és képsorok genezise, belsõ kapcsolata, álomszerû sodra és belsõ logikája érdekelt. A film – ha nem tévedek – konkrét álom, vagy pontosabban: konkrét képek álomszerû folyamata, melynek medre az 'éber' mûfajok – líra, dráma epika – valamelyike. Írónak, rendezõnek, operatõrnek – némi túlzással szólva – csak arra kell ügyelnie, hogy ezt az álomszerû természetes sodrást meg ne akassza, félre ne terelje téves, vagy éppenséggel külsõséges, túl szellemesre sikerült elképzeléseivel, mely szellemesség szinte kivétel nélkül belsõ zavarra, ürességre vall. Témámat és mûfaját ezért a lehetõ legpuritánabbul választottam meg. A 'Rekviem', mint arra címe is utal, lírai dokumentumfilm, afféle XX. századi passiójáték korunk legegyetemesebb botrányáról. Lírai, tehát eleve egyszerû történet, mivel a líra, minél inkább líra kíván lenni, annál kevésbé tûri meg az alapok bonyolultságát, viszont szabadon párosul a puszta tényekkel, e látszatra épp nem költõi anyaggal. Líra és dokumentum: kapcsolatukból természetes önkéntelenséggel született meg az a leginkább a középkori passiójátékokkal rokon 'naív' dráma, melyben a hatásnak elengedhetetlen föltétele a meglepetés hiánya, a történet megismételtségének élménye, az, hogy a közönség szinte jelenetrõl jelenetre elõre tudja, mi következik, mit kell önmagában és a játékszínen végigkísérnie és átélnie. Szándékom ezzel – úgy érzem – még világosabb. A tiszta, már-már eszköztelen filmszerûség vezetett, a konkrét képek saját és kölcsönös élete egy olyan történeten belül, mely törvényszerû egyszerûségével erre a legkorrektebb lehetõséget kínálta." (Pilinszky János)

Sorozatcím:
Osiris klasszikusok
Kiadó:
Osiris Kiadó
Kiadás éve:
1998
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Széchenyi Nyomda Kft.
ISBN:
9633794838
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
272
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Rekviem 5
Gyerekek és katonák 47
Síremlék 77
Élőképek 89
"Urbi et orbi" a testi szenvedésről 101
Beszélgetések Sheryl Suttonnal 113
Három egyfelvonásos opera (terve), énekesek nélkül 179
Kopogtatások 181
Vacsora 182
Kiállítás 183
Kisprózák
Hármasoltár 187
Szabadesés 200
Három etűd a bűnről 204
Függelék
(KZ-oratórium; hangjáték) 215
Múzeum 229
Kalandozás a tükörben 244
Utószó az első kiadáshoz 253
Utószó a második kiadáshoz 255
Jegyzetek 256
Kulcsszavak, témák mutatója 269
Névmutató 271

Pilinszky János

1921 - 1981
Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja Nemes Nagy Ágnessel, Örkény Istvánnal és Mándy Ivánnal együtt, mivel a Nyugat, s szellemi utódjának a Magyar Csillagnak megszűnése után az Újhold körül csoportosultak. E lapnak 1946–1948 között társszerkesztője is volt. Mindemellett munkatársa volt a Vigilia, az Élet, az Ezüstkor s az Új Ember lapoknak is.

Pilinszky János  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1974
Antikvár könyv
600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...