Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Sziget 20 év HÉV (1993-2012)

Sziget - Jávorszky Béla Szilárd - Régikönyvek
(0 vélemény)

„Ez a könyv a huszadik Szigetre ráfordulva az elmúlt tizenkilenc évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel. Hogy miként indult el ez a kezdetben bájos történet, miként váltott véresen komollyá, különösen az elmúlt tizenpár évben. Hogy hol a helye az időközben öt napra rövidült, de a nulladik és mínusz egyedik nappal mégis újra »egy hét együttlétnek« a külföldi és hazai fesztiváltörténelemben, és hol napjaink Európájában. Hogy lehet-e még időben és térben bővülni, az Adriától Szentpétervárig terjeszkedni. Hogy milyen technikai, infrastrukturális és egészségügyi hátteret igényel; mit lát a biztonsági főnök, az ifjúságkutató, a nagyker vezetője, a kommunikációs és a szolgáltatásfejlesztő részleg szeme. Hogy milyen sztárok, sztorik, szteroidok kötődnek hozzá; meddig jöttek a személyes kedvencek és mikortól indult be a szavazógép. Hogy miként hullámzott a Sziget és a politika kapcsolata; miként épült ki a Sziget portfolió, milyen rendezvények és médiumok voltak, vannak és lehetnek körülötte."

Kiadó:
Kossuth Kiadó
Kiadás éve:
2012
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szekszárdi Nyomda Kft.
ISBN:
9789630970938
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
287 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.00cm, Magasság: 25.00cm
Kategória:
Felütés/9
1993
A kezdet bája és hibája / 10
Miként álmodta meg Müller és Gerendai a Szigetet egy zötykölődő mikrobuszban, kikkel és hogyan álmodták tovább egy Erkel utcai lakásban; miként pörögtek és kalapoztak, főzték a fővárosi önkormányzatot, a Pepsit és a Coca-Colát, mire az első rendezvény összejött.
Plusz: A Sziámi-táborok • A „fekete bárányoktól" az oroszok kivonulásáig • Óbudai-sziget-sztori • A K-híd története • Kincsvadászó játék
1994/95
Woodstock nyomában / 32
Álmok és utórezgések, az eredeti Woodstock és az 1994-es revival, az Atlanti-óceánon túl és innen. A Sziget helye és szerepe a nemzetközi fesztiváltörténelemben, jellege és jelentősége a mai európai fesztiváltérképen.
Plusz: Woodstock hősei • Woodtock 94 - a tengerentúlon • Kis magyar fesztiváltörténet • Az önjáró Bahia • Szigeti blues
Térképek (1994/1996) / 56
1996/98
Tarlós és a keresztapa / 58
A keresztapa színre lépése, a Pepsi-frigy következménye. Tarlós István első beintése, a techno megjelenése. A szponzorok és támogatók szintén felismerik a Sziget reklámértékét. 1996-tól a vendéglátást is igyekeznek gatyába rázni, feláll a máig működő nagykereskedelmi rendszer. Szordínós Sziget és Hangszigetelés.
Plusz: Az első karszalagok • Sziget-média: Sziget-híradó, Sziget Rádió, Sziget Sun • Az első kólaháború • Anni néni
Alapítóatya-portré 1: Müller Péter Sziámi / 84
Az átfordulás / 86
Az első „új" Sziget. Ekkor érezhető a később kiteljesedő arculatváltás, új típusú profi szemlélet, a fogyasztásorientáltság, a stílusban, színvonalban, célközönségben való széjjeltárulkozás. Takács Gábor színre lépése, a tömegkommunikáció átalakul, a Sziget működése cégszerű lesz.
Plusz: Tradícióváltás • Ráncdalfesztivál • Civil Sziget • Dan • Techno az ajtórésben - a LoveBarikád nyomában • Alain batchi
2000
Szocio tekintet - a középosztály Szigete /110
A Sziget társadalomtudományi vetülete. Hogyan volt kezdetben a rendezvény a fiatalok szabadság- és autonómiaigényének szimbóluma, miként lett később ezzel együtt az „új középosztály" manifesztuma. Miként látja az ifjúságkutató a Sziget változását, esetleges színeváltozását, szocializációs szerepét és lehetőségét. Korábban sosem látott mértékű fogyasztási nyomás, erőteljes szponzorattak és egy bölcs ajándék: a világzenei nagyszínpad. Kardos József belépésével erőteljes nyitás a többi művészeti ág felé, különösen színházvonalon erősítenek. A Sziget kettős arca: az első kortárs operabemutató és Uhrin Benedek mennybemenetele.
Plusz: A Sziget-szociológus (Gábor Kálmán) • A szigetcsúcs közelében: világzenei nagyszínpad
Térképek (2000/2011) /134
2001/02
A szivárvány minden színe /136
Az első vehemens politikai roham - Torgyán és Medgyessy egyaránt szigetel. Az eddigi legnagyobb Sziget-botrány, a meleg ügy, ahol végül egy homofób nézeteket valló polgármester és a meleg szervezetek közötti háborúhoz a rendezvény adta a díszletet. Egyre nagyobb anyagi ráfordítással egyre erőteljesebb nyitás a többi művészeti ág felé. Különösen a színházi vonalon erősítenek.
Plusz: Egyszerre unikum és hungarikum (Roma Sátor) • Kistehén a fa tetején • Menekülés a káosz elől (Luminárium)
2003/04
Voltok, wattok, ventilátorok /162
A színpadtechnika és az infrastrukturális háttér. Vezetékes telefonnal és rajzpapírral tervezett Sziget kontra digitális ortofotókkal különböző anyagminőségek varázsolása térben és időben. Mennyi watt szólt kezdetben és ma a színpadokon, milyen igényekkel lépnek fel a külföldi és hazai előadók. Miként építenek fel évről évre egy komplett várost a Május 9. parkban, hogyan bővülnek a kommunális és kommunikációs szolgáltatások. A rendezvény biztonsági és egészségügyi háttere, az In-Kal színe és visszája.
Plusz: Banános Sziget • Szigetes közönségnevelők: Wanted, TV Sziget, Sziget.hu, Kultiplex • Silent Disco
Alapítóatya-portré 2: Gerendai Károly /188
2005/06
A Sziget és a politika /192
A rendezvény menthetetlen elnemzetköziesedése. Generációs nyitás, az első nulladik nap, rajta indításként Illés-búcsú. A fesztivál hozadéka nemzetgazdasági szempontból is egyre jelentősebb. A tömegvonzás törvényének engedve igazi búcsújárásba kezdenek a politikusok. Demszky Gábor pró/kontra Sziget. Tarlós István pró/kontra Sziget. Újpest is beszáll a decibelháborúba, éveken át perel, de sosem nyer. Egyre erőteljesebb és politikai kurzusoktól független a Sziget érdekérvényesítési képessége. A területhasználat díj bevezetése és a jobbos blokád.
Plusz: Kell-e az állami támogatás? • Ne vágj ki minden fát!
2007/09
Sztárok, sztorik, szteroidok/218
Sártenger és Woodstock-feeling. Az Egy hét együttlét immár 5+2 napra szól. Müller Péter Sziámi kiszállása. A növekvő sztárhalom. Egy kis színes-szagos, laza kulisszatitkok, ellesett pillanatok, bájos sztáresetek, színpadi érdekességek és média-gumicsontok. A sztárgázsiknál immár 500 ezer euró a lélektani határ. Bővülő kínálat, elszabadult árak, jól teljesítő szavazógép.
Plusz: Magyar Dal Napja • Sziámi és a nagyszínpad
2010/12
A fesztiválbiznisz / 244
Prince rocktörténeti eljövetele és a Sziget történetének legveszteségesebb napja. A szokásosnál szellősebben szórakozó szigetlakók. Újabb bölcs ajándék: a Hungarikum Falu. Kelet-európai Vurstli, spiclikkel, útlevél-ellenőrzéssel, rendőri zaklatással. Szélesre tárt kulináris kínálat. Bővülő/átalakuló Sziget-portfólió: Volt, Balaton Sound, Sport Sziget, Budapest Parádé, Gourmet. A külföldi expanzió ténye (Félsziget) és lehetőségei, az Adriától Szentpéterváron át Kínáig. A Sziget Kft. tulajdonosi szerkezetének nagymértékű hullámzása. Az econet.hu, a Live Nation és egyéb kérők.
Plusz: 2012-ben a Sziget Európa legjobbja • A kontinens legnagyobb pop-rock fesztiváljai • 3 magyar + 3 külföldi szempár • Privát Sziget (fotómontázs)
Levezetés/277
Névmutató 7 278

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...