Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szigetmagyarság és Szolidaritás

Szigetmagyarság és Szolidaritás - Nagy Károly - Régikönyvek
Szigetmagyarság és Szolidaritás - Régikönyvek Szigetmagyarság és Szolidaritás - Régikönyvek
(0 vélemény)

Nagy Károly második könyvét tartja kezében az olvasó. Az elsőt négy esztendővel ezelőtt jelentette meg New Yorkban Püski Sándor „Magyar szigetvilágban ma és holnap" címmmel. A százhatvan oldalas, kék borítású kötet sorsáról, sajnos, csak nagyon keveset tudok. Mindössze egyetlen ismertetőt olvastam róla valamelyik hazai lapunkban, de az is inkább a szerzőnek szánt baráti ölelés volt, ünnepélyes gesztus és nem gondolatokat mozgató kritika. Kinti fogadtatásáról még ennyi élményem sincs. Röstellni való tájékozatlanságom oka nem az érdektelenség, nem a közöny, hanem az az egyoldalú szellemi közlekedés, amely a nyugati magyarság és a hazai között az évtizedek során méltatlanul kialakult. A Nyugaton élők jórésze szinte mindent tud rólunk. Ismeri helyzetünket, történeteinket, vitáinkat, az ország nehéz lélegzésének szorongásos pillanatait, sőt még életrevaló pletykáinkat is, amelyek, föltehetően, a röpködő csészealjak zegzugos útján jutnak el hozzájuk. Mi viszont csak homályos tejüvegen át látunk, láthatunk bele életükbe. A könyveik, az újságjaik rendszertelenül és általában titkos ösvényeken érkeznek haza. Szívdobogásos izgalommal. Ha egyáltalán hazaérkeznek. Még a hetvenes évekből emlékszem Illyés rosszkedvű dohogására amiatt, hogy az egyik legrangosabb. Nyugaton megjelenő magyar folyóiratot, az Új Látóhatárt, csempészáruként kapja. Ha valaki meglátogatta Svájcból, Ausztriából, Angliából vagy Nyugat-Németországból, hozott neki ajándékba egyet, holott a szerkesztők mindegyik számot elküldték a címére postán, már csak azért is, mert az illyési életmű, mint tájékozódási bója, a kintiek szellemi életében folyamatosan föl-fölbukkant Csempészáruként kultúrát teremteni és szellemi kapcsolatot? Nem hiszek benne.

Kiadó:
Corvin Kiadó
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Montreál
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
93
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
CSOÓRI SÁNDOR ELŐSZAVA 5

„EMLÉKEZNI ÉS ŐRIZNI"
- VALLJUK, VÁLLALJUK 11

MAGYARSÁGTUDAT ÉS A HARMADIK ÚT 19

„MEGCÁFOLNI E TÖRTÉNELMET' 31

LEVÉL AMERIKAI ÚJSÁGOKNAK AZ 1956-OS
FORRADALOM 30. ÉVFORDULÓJÁN 36

KETTŐS NEMZETI TUDAT 37

NYUGATI ÉS MAGYARORSZÁGI MAGYAROK:
EGYENJOGÚ EGYÜTTMŰKÖDŐK 49

BOTRÁNY ÉS REMÉNY
BIBÓ ISTVÁN: SZÖVETSÉGESÜNK 61

SZIGETMAGYARSÁG ÉS SZOLIDARITÁS 71

LEVÉL A NEW YORK TIMES-NAK
A MAGYARORSZÁGI REFORMEREKRŐL 86

UTÓSZÓ HELYETT (INTERJÚ)
MAGYARSÁGTUDAT - KÜLDETÉSTUDAT 87


Nagy Károly

0742 - 0814
I. Nagy Károly, lat. Carolus Magnus vagy Karolus Magnus, franc./angol. Charlemagne (742. április 2. – 814. január 28.), Martell Károly unokája, Kis Pipin fia, frank király 768-tól. Államát nagy mértékben kiterjesztette, egyesítve Nyugat- és Közép-Európa nagy részét, létrehozva ezzel a Frank Birodalmat. Lombardia királyává koronáztatta magát, majd 800. december 25-én III. Leó pápa a karácsonyi misén Rómában a fejére helyezte a császári koronát, ezzel „római császárrá” (imperator augustus) koronázta őt. Ezzel mindkét fél a dicső Római Birodalom felélesztését szándékozott elérni. Úgy ismert, mint az első helyreállítója a nyugati császárságnak. A Német-római Császárság csak jóval halála után alakult meg, amikor I. (Nagy) Ottó német király 962-ben bevette Rómát, és császárrá koronáztatta magát. Nagy Károly hódításai és reformjai indították el Nyugat-Európa igazi történelmét és a középkort. Uralkodása úgy is ismert, mint a Karoling reneszánsz, a művészetek, a kultúra és a vallás feléledésének időszaka.

Nagy Károly  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...