Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szolgálatban

Szolgálatban - Balogh Edgár - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​tapasztalatokban gazdag emberélet termésének begyűjtése mindig különösen fontos mozzanat. Fontos az író és közéleti ember számára, akinek a megtett út egy pontjáról visszatekintve alkalma van – a távlat-adta előnyöket felhasználva – összegezni. S fontos az olvasók, a közélet egyszerű napszámosai számára is, hisz egy-egy történelmi korszak tapasztalatainak bele kell épülniök a következő nemzedékek életébe. Balogh Edgár jó néhány éve a Hétpróbában megkezdett visszatekintései most az 1930-as évek derekán folytatódnak, amikor a csehszlovákiai baloldali mozgalmakban való részvétele miatt onnan kiutasítva, hazatér Erdélybe. Életének nagy csomópontjai azonosak a koréival. A Korunk munkatársi gárdájához csatlakozó fiatal közíró hamarosan a romániai népfront mozgalmak fő sodrásában bukkan fel, szervezője a MADOSZ-nak, kezdeményezője a Vásárhelyi Találkozónak, munkatársa a mártírhalált halt Józsa Bélának, tevékeny részese az 1944. augusztus 23. körüli kolozsvári ellenállási szervezkedéseknek. Az eseményeket a bennük részes közíró szenvedélyes elkötelezettségével eleveníti fel. Azt a történelmet írja, amelyet maga élt meg, de a személyes hevület az egész történelmi korszak lényegét segít még jobban megérteni, azt a folyamatot, amelynek záró – de egyben új távlatokat nyitó pontja az ország felszabadulása s a Párt vezette dolgozó tömegek romokat eltakarító, új életet építő nekilendülése.

Kiadó:
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Bukarest
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
382
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Balogh Edgár

1906 - 1996
Balogh Edgár (Írói álneve Farkas Lőrinc, szignója: -logh.) (Temesvár, 1906. szeptember 7. – Kolozsvár, 1996. június 19.) szlovákiai, majd romániai magyar publicista, főszerkesztő, egyetemi tanár, tudományegyetemi rektor.

Balogh Edgár  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 600 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1979
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
akár 70%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...