Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Szőlőfajta-ismeret és -használat

Szőlőfajta-ismeret és -használat - Régikönyvek
Szőlőfajta-ismeret és -használat - Régikönyvek Szőlőfajta-ismeret és -használat - Régikönyvek Szőlőfajta-ismeret és -használat - Régikönyvek Szőlőfajta-ismeret és -használat - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632326636
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
508 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
1.00kg
Kategória:
Előszó 11

I. A SZŐLŐFAJTA-ISMERET ALAPJAI

L A szőlőfajok származása 15
1.1. A szőlöfélék megjelenésétöl a ligeti szőlő kialakulásáig 15
1.2. A szőlő földrajzi fajcsoportjainak kialakulása 17
1.3. A Vitis silvestristől a Vitis viniferáig 18

2. A szőlőfajok elterjedése 20

3. A szőlő növényrendszertani besorolása 22
3.1. A Vitaceae LINDLEY család 22
3.2. A Vitis (TouRNEF.) L. nemzetség 23
3.3. A Muscadinia PLANCH. alnemzetség 23
3.4. Az Euvitis PLANCH. alnemzetség 24
3.4.1. Az észak-amerikai fajok 26
3.4.2. A kelet-ázsiai fajok 28
3.4.3. Az európai—nyugat-ázsiai fajok 29
3.5. Az Euvitis alnemzetségbe tartozó fajok rendszertani besorolása ' 30

4. A Vitis vinifera L. fajták rendszerezése 31
4.1. Származás szerinti rendszerezések 31
4.1.1. Az első próbálkozások 31
4.1.2. Andrasovszky „szőlőfajai" 31
4.1.3. Marton „törzsei" 33
4.1.4. Negrul' „prolesei" 33
4.1.5. Németh fajtarendszere 36
4.1.6. A Vitis vinifera fajták természetes rendszerbe sorolásának gyakorlati jelentősége 41
4.1.7. A hazánkban jelenleg termesztett szölófajták változatcsoportok szerinti besorolása43
4.2. Morfológiai bélyegekre alapozott rendszerezések 44
4.3. A fajták ampelometriai méröszámok szerinti csoportosítása 45
4.4. Számkulcsos rendszerezés 48
4.5. Érés szerinti csoportosítás 48
4.6. A termés felhasználása szerinti csoportosítás 49

5. A termesztett szőlőfajták újabb szempontok szerinti csoportosítása 50
5.1. Populációt alkotó fajták. alap- és klónfajták 50
5.2. Öshonos és honosított fajták 51
5.3. Intra- és interspecifikus fajták 52
5.4. Helyi és világfajták 53
5


SzítIllfajtu-gyüjtrinények 51

A szülöfajták azonosításának módszerei ... 55

A szőlőfajták leírására alkalmas bélyegek 57
Néhány észrevétel a leírás módszertanához , 57
A fajtaleírás sémája 59
A tőke 59
A vesszők és a rügyek 60
A vitorlás; és a leveleken található szörképleték 61
A vitorla 63
A levél 63
A hajtás egyéb jellemzői szártag, kacs, virág) 66
A fürt
A bogyó és á mag 69

A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 71
A bor- és csemegeszölő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 72
A tenyészidő hossza és a beérés ideje 72
Egyéb fenológiai jellemzők 74
A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk 76
A termőképesség 78
A termés minősége 79
Környezeti igény 83
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség 83
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képesség 86
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való
alkalmassága 87
A termelésbiztonság 89
A fajták szaporíthatósága 90
A fajták borászati technológiai sajátosságai 90
A csemegeszőlő fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők . . 91
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 92
A vesszőt termelő anyatelepeken 92
Az oltványkészítés és a gyökereztetés során 93
A termőszőlőkben 93

A szőlőfajták értékeléséhez létesített fajtakísérleti ültetvények 98
A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaságban létesített tökemüvelésmód- és fajta-
kísérleti ültetvények 99
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődje Kísérleti Üzemének szigetcsépi
telepén létesített tökemüvelésmód- és fajtakísérleti ültetvények 100

A szőlőfajták termesztési értékének meghatározásához végzett adatgyűjtések . 101
Az adatgyüjtések módszere 101
A fajtaértékeléssel kapcsolatos adatok feldolgozása, értékelése és hasznosítása 104

Az időjárás legfőbb jellemzői a szölőfajták értékelésekor 105
Az időjárási adatok gyűjtésének jelentősége 105
A meteorológiai adatok feldolgozásának módszere 106
A feldolgozott adatok táblázatokba foglalása 106
Az évjáratok jellemzése és minősítése 109


II. A FAJTÁK RÉSZLETES ISMERTETÉSE

I. A fajták leírásra kiválasztása és ismertetésének sorrendje

2. A bor- és esemeges2616-fajták áttekintése

3. Febérborsz616-fajták
3.1. A fehérborszölö-fajták áttekintése
3.2. Államilag minősített fajták
3,2, I . Fő árufajták
Bianca 119 — Chardonnay 121 — Cserszegi fűszeres 123 — Ezerfürtű 125
— Furmint 127 — Hárslevelű 130 — Jubileum 75 132 — Karát 134 — Király-
leányka 135 — Kövidinka 137 — Kunleány 139 — Mátrai muskotály 141 —
Olasz rizling 142 — Ottonel muskotály 144 — Rajnai rizling 147 — Rizlingszil-
váni 149 — Sauvignon 151 — Szürkebarát 154 — Táltos 157 — Tramini 158
— Zala gyöngye 160 — Zefír 163 — Zengő 164 — Zenit 166 — Zöld velteli-
ni 167
3.2.2. Választékbővítő fajták
Cirfandli 170 — Ezerjó 172 — Izsáki 174 — Kéknyelű 176 — Korai piros velte-
lini 178 — Kunbarát 180 — Leányka 182 — Pinot blanc 184 — Pintes 186
— Sárga muskotály 187 — Zöld szilváni 189
3.3. Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek
3.3,1, Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek
Budai 191 — Cs. F. T. 61 192 — Cs. F. T. 194 193 — Cs. F. T. /95 194
— Juhfark 196
3.3.2. Nyilvántartott kísérletre ajánlott fajtajelőltek
Badacsony 3 196 — Badacsony 10 198 — Badacsony 36 199 — Badacsony 38 200
— C. 43 201 — Göcseji zamatos 202 — Gyöngyrizling 204 — Kecskemét 3 205
— Kecskemét 7 207 — Kecskemét 13 208 — Lakhegyi mézes 209 — Nek tár 211
— Nosztori rizling 212 — RF. 16 213 — RF. 48 214 — Tarcal 1 215 — Vértes
csillaga 216
3,4. Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták
Aligoté 218 — Bánáti rizling 219 — Bouvier 220 — Kecskemét virága 222
— Mézes 223 — Piros szlanka 225 — Piros veltelini 227 — Pozsonyi 228
— Semillon 230 — Egyéb fehérborszőlő-fajták 231
3.5. A fehérborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített területe 1961-1985 között) az üzemi
ültetvényekben
3.6, A fehérborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői . .
3.7, A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők . ,

4, Vörösborszőlő-fajták
4, 1 . A vörösborszőlő-fajták áttekintése
4,2. Államilag minősített fajták
4.2.1. Fő árufajták
Cabernet franc 258 — Cabernet sauvignon 260 — Kékfrankos 262 — Magyar
frankos 264 — Merlot 265 — Oportó 267 — Rubintos 269 — Zweigelt 270
4.2.2. Választékbővítő fajták
Bíbor kadarka 271 — Kadarka 273 — Kármin 276 — Medina 277 — Medoc
noir 279 — Turán 281
4.3. Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek
4,3,1. Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelőltek
Cs. V. T. 55 282


Csepregi Pál

Csepregi Pál  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...