Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlőtermesztő és borkezelő szakma A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei

Szőlőtermesztő és borkezelő szakma - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1963
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
4.700 darab
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
384 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
Növénytan és növényélettan
A növény 3
A növény mint élőlény 3
A növényi sejt 3
A növényi szövetek 5
A szőlőtest alakulása 6
A növények szaporodása és szaporítása 14
A növényi szervezet anyagcseréje
A szőlő életfeltételei 15
A táplálkozás alapanyagai 16
A tápanyagok felvétele gyökérrel 17
A tápanyagok felvétele levéllel 18
A tápanyagok szállítása 18
A tápanyagok átalakítása, asszimiláció 21
A szőlő életműködése 23
A szőlő tenyészetének szakaszai 23
A szőlő évi tenyészetének jelenségei 25
A szőlő környezeti tényezői 28
A kertészeti termesztés alapjai
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata 30
Az éghajlat tényezői 31
Meteorológiai műszerek és kezelésük 35
A talaj 37
A talaj fogalma 37
A talaj élőlényei 38
A talaj alkotórészei 40
A talaj fontosabb tulajdonságai 41
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása 46
A talaptípusok kialakulása 50
Talajjavítás 55
Az öntözéses termesztés talajtani alapjai 57
A szőlő- és gyümölcstermesztés különleges talajtani vonatkozásai 59
Talajművelés és talajvédelem 61
Talajművelés 61
Talajvédelem 69
Trágyázás 72
A trágyázás általános elvei 72
A trágyák felosztása 73
A szerves trágyák készítése és felhasználása 75
Műtrágyázás 77
A gyümölcsös és szőlő trágyázási módszerei 78
Növényvédelem
A növényvédelem jelentősége és módjai 81
A növényvédelem jelentősége 81
A növényvédelem módjai 82
Növényvédőszerek 84
Gombaölő szerek 84
Rovarölő szerek 87
Gyomirtó szerek 90
Óvatossági rendszabályok 91
A permetlevek keverhetősége 92
A szőlő károsítói 93
A környezet által okozott károsodások 93
Növényi károkozók 96
Állati kártevők 105
A védekezések technikája 113
Szőlőműveléstan
Bevezetés 116
A szőlőművelés tájai és borvidékeink 117
A szőlő szaporítása 119
A szaporítás célja és módjai 119
Dugványozás 119
Oltás 132
Bujtás 133
Döntés 149
A szőlő telepítése 150
A terület kiválasztása 150
Talajvizsgálatok 151
A szőlőfajta kiválasztása 151
Telepítési tervkészítés 153
Területrendezés 154
Táblásítás 155
Tenyészterület 156
Kitűzés 157
Az ültetés ideje 157
A szaporítóanyag előkészítése 157
Az ültetés általános tudnivalói 159
Támaszrendszerek 162
A termőszőlő támaszrendszerei 163
Az anyatelep támaszrendszerei 167
Művelési módok 168
A művelési mód kialakítását meghatározó tényezők 109
A tőkekialakítás általános szabályai 170
A tőke kialakítása művelési módok szerint 171
Metszés 181
A rügyek elnevezése és tulajdonságaik 182
A csapok elnevezése és szerepe 183
A tőkék megterhelése 185
A metszés végrehajtása 185
Metszési módok 186
A metszés befejező munkái 192
Zöldmunkák 193
Hajtásválogatás 193
Kötözés 194
A termőhajtások bekurtítása 195
Csonkázás 195
Hónaljazás 196
Az alanytelep évi munkái 197
Fajtaismeret 199
Alanyfajták 199
Borszőlőfajták 201
Csemegeszőlőfajták 210
Direkttermő szőlőfajták 212
Borászat
Szüret 215
A szőlőfürt összetétele 215
A szőlő érése 215
Szüreti előkészületek 216
A hordók előkészítése a szüretre 216
A szüret idejének megállapítása 217
Szüreti terv 218
A szőlő szedése és behordása 218
A must cukortartalmának meghatározása 219
A termés feldolgozása 221
A szőlő zúzása és sajtolása 221
A fehérborok készítése 222
A tokaji borok készítése 225
A vörösborok készítése 226
A sillerborok készítése 226
A bor kezelése 227
Töltögetés 227
Fejtés 229
Kénezés 232
Házasítás 234
Savtompítás 235
Az íz és illathiba javítása 236
Színtelenítés 236
Színjavítás 236
Derítés 237
Szűrés 239
A borok minősítése és osztályozása 239
Borbírálat 240
Az alkoholtartalom meghatározása 242
Borbetegségek és borhibák 243
Borbetegségek 243
A borvirág 243
Ecetesedés 243
Tejsavas-mannitos erjedés 244
Barnatörés 244
Nyúlósodás 245
Egéríz 245
Záptojásszag 245
Borhibák 245
Penészíz és dohosság 246
Egyéb borhibák 246
A szőpő melléktermékei 247
Gyümölcstermesztési alapismeretek
A gyümölcstermesztés jelentősége és fejlődése 249
A gyümölcstermő növények részei 250
A gyümölcstermő növények szaporítása 250
A gyümölcsfa alanyok 251
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában 252
A gyümölcsös létesítése 253
Telepítés 253
A korona kialakítása 255
Termőfák gondozása 257
Talajművelés 258
Trágyázás 258
Gyümölcstermesztés 259
Az alma termesztése 259
A körte termesztése 262
A cseresznye és a meggy termesztése 263
A szilva termesztése 264
A kajszi termesztése 265
Az őszibarack termesztése 266
A mandula termesztése 267
A dió termesztése 267
A bogyósgyümölcsűek termesztése 268
A szamóca termesztése 268
Szőlőművelési és borászati eszközök, gépek és épületek
Fizikai alapismeretek 269
A legegyszerűbb mérések 269
A mozgásról általában 270
A szilárd testek tulajdonságai 272
A folyadékok tulajdonságai 276
Hőtan 278
Eszközök és gépek 280
Kertészeti eszközök 280
A területmérés és a szögkitűzés eszközei 286
Építőanyagok 287
Szerkezeti anyagok 290
Gépelemek 292
Elektrotechnikai ismeretek 296
Mágneses alapjelenségek 206
Elektromos alapjelenségek 297
Az elektromos áram felhasználása 298
Elektromágneses indukció 300
A villamosítás lehetősége a szőlőgazdaságban 302
Hőerőgépek 302
A hőerőgépek osztályozása 302
Közlőművek vagy erőátviteli szerkezetek 306
Kenési rendszerek 306
Gyújtás 307
Tüzelőanyagok 307
Kenőanyagok 308
Kenőszerkezetek 309
Diesel-motorok 309
A motorok indítása 310
Járószerkezetek 311
Traktorok 312
Szőlőművelő csörlő és munkagépei 316
Kertészeti gépesítés 318
A növényvédelem gépei 319
Az öntözés gépei 327
A talajművelés gépei 329
A gyümölcsszedés eszközei és gépei 338
Szőlőoltvány és csemetekiszedő gép 341
Szőlőszüreti eszközök, gépek 341
Borászati eszközök, gépek 349
Épületek 356
Üzemi ismeretek
Az állami gazdaságok szervezete 359
A gazdaságok gazdálkodási rendszere 361
Pénzgazdálkodás 361
Anyaggazdálkodás 362
A társadalmi tulajdon védelme 363
Bizonylati elv 363
Bérrendszer, bérelszámolás 368
A szállítások rendszere 373

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...