Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szöveggyűjtemény a XX. század világirodalmából az általános gimnáziumok IV. osztálya számára

Szöveggyűjtemény a XX. század világirodalmából - Kéry László - Régikönyvek
(0 vélemény)

A XIX. század realizmusának kemény kritikai jellege a század derekán a forradalmi esztendők múltával, az emberibb sorsért küzdő tömegeknek, az emberi szellemnek annyi hősi kudarca után megváltozott. Míg a század első felének realizmusa - gondoljunk Balzacra! - mindig a lényegre, a dolgok mélyére nézett, s amit látott, azt könyörtelen világossággal ki is mondta, addig a második félszázad fáradtabb és kétkedőbb mesterei itt-ott hajlottak a felületibb szemléletre. Nem mintha a világirodalom ezekben az évtizedekben híjával lett volna bátor szellemű íróknak, költőknek. Csak éppen nem élt már az irodalomban a töretlen hit, hogy az emberi sorsot a polgári társadalom keretein belül méltóvá lehet tenni az emberhez, - és nem élt még az irodalomban az a másik hit, hogy egy társadalmi forradalom szétrobbanthatja a polgári világ kereteit, és módot adhat egy tisztább, emberibb világ megteremtésére. A századközép forradalmaiban csalódott polgár belefáradt a valóság mélyebb és átfogóbb szemléletébe. Nem a döntő összefüggéseket kutatta immár, hanem a felület apró tényeihez tapadt, a valóság külső részleteinek tetszetős gazdagságához. Olyasmit érzett, hogy ha ingoványra került a mélyebb kapcsolatok kutatása közben, majd biztosabb talajon jár, és talán célhoz is ér a világosan érzékelhető, pontosan kitapintható konkrétumok talaján. Úgy tetszett, hogy irodalom nem képes megragadni az élet lappangó, igazi nagy összefüggéseit, s ha ezzel próbálkozik, sohasem jut el a való világ hiteles ábrázolásáig. Viszont, ha következetesen rögzíti mindazt, amit érzékei kínálnak, akkor mégiscsak képes lesz művészileg ábrázolni az embert és világát.

Kiadó:
Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás éve:
1964
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Nyolcadik kiadás
Nyomda:
Szikra Lapnyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
445
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Kéry László

1920 - 1992
Kéry László (Budapest, 1920. szeptember 17. – Budapest, 1992. február 18.) irodalomtörténész, színikritikus, műfordító, az irodalomtudomány kandidátusa (1963) és doktora (1977), a Magyar Tudományos Akadémia levelező (1987) tagja. Az angol irodalom történetének avatott kutatója volt, főként William Shakespeare és David Herbert Lawrence életművével, valamint az egyetemes drámairodalommal kapcsolatos munkássága jelentős.

Kéry László  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
240 Ft 200 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...