Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szulamit

Szulamit - Kuprin - Régikönyvek
(1 vélemény)

Kuprin három kis remekművét tartalmazza a kötet. A Szulamit a régmúlt időkbe viszi olvasóját. Salamon király és egy szinte még gyermekdeden ifjú parasztlány csodálatosan szép szerelmi történetét eleveníti fel, az Énekek énekének legszebb sorait harmonikusan szőve a történetbe, a történetben szereplő párbeszédekbe. E tiszta szerelem rövid életű. Szulamitot elpusztítja Salamon perverz környezete, de magát a királyt megajándékozza egy életre szóló s erőt sugárzó, nagy emberi érzéssel. A Gránátköves karperec a korabeli Oroszországot idézi meg. Ez is egy tragikus szerelem története, de itt a társadalmi különbségek már oly nagyok, hogy a kistisztviselő Vera hercegnő iránti tiszta vonzalmát meg sem értik. Száska, a kopott matrózcsárda, a Gambrinusz kis zsidó hegedűsea művészet és az emberség törhetetlen erejét jelképezi. Száska, a város kiebrudaltjainak kedvence mindig tudja, mikor mit kell játszania, mikor van szükség a bánat enyhítésére, s mikor a lelkesítésre. Ezt a jóban-rosszban együttérző, tiszta kisembert semmi sem tántoríthatja el hivatásától, s mikor a rendőrségen megnyomorítják, s többé nem hegedülhet, megtanul okarinán játszani, így folytatván azt, amire vállalkozott, mert: "Az embert meg lehet nyomorítani, a művészet azonban minden vihart kiáll, és végül is diadalmaskodik."

Sorozatcím:
Olcsó Könyvtár 636.
Fordítók:
Gellért György
Illusztrátorok:
Szántó Piroska
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1968
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
163 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Kuprin

Kuprin  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 720 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
700 Ft 490 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1958Európa Könyvkiadó) 2020. 02. 09. 20:01

    A bibliai Énekek Éneke könyve himnuszainak, illetve a Salamon király életéből ismerhető eseményeknek egyik legmegkapóbb, 20. századi parafrázisa ez a regény. A gazdag, bölcs, számtalan feleséggel és ágyassal körülvett király a szőlőbeli Szulamit szerelmében ismeri meg azt az érzést, amely "erős, mint a halál, lángjai tűznek lángjai." Szulamit halála az önfeláldozás egyik szép példája. Ha az olvasó a Romeó és Júlia, vagy Trisztán és Izolda típusú, fehérizzású, tragikus végű szerelemről kíván olvasni, bátran vegye kezébe ezt az igényes, apró könyvecskét.