Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Tápanyagtáblázat

Tápanyagtáblázat - Régikönyvek
Tápanyagtáblázat - Régikönyvek Tápanyagtáblázat - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Egészségügyi Kiadó
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
IV., bővített és átdolgozott kiadás
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Kötés típusa:
tűzött
Terjedelem:
56 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
I3EVEZETÉS
I. fejezet. A szervezet szükséglete
Tájékoztató adatok különböző korú és foglalkozású egyének egy
napi tápanyagszükségletéről 8
Különböző korú és foglalkozású egyének egy heti élelmiszer-
szükséglete (javasolt értékek) 9
II. fejezet. A hazai élelmiszerek tápanyagtartalma 10
Ismertetés a Tápanyagtáblázat adatairól és ezen adatok alkalma-
zásáról. Kalóriatáblázat (kalória, fehérje, zsír, szénhidrát) 1 9_
Tápanyagtáblázat (kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, víz, hamu,
karotin, A-, B1-, B2-, C-, D-vitaminok, nikotinsav, kalcium, vas,
foszfor, hamualkahtás) 18
III. fejezet. Kiegészítő táblázatok egyéb, biológiailag jelentős tápanya-
gokra vonatkozóan 30
Legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele 32
Egymást jól kiegészítő fehérjék 34
Néhány élelmiszer paintoténsav-tartalma 34
Néhány élelmiszer adermin (B6-vitamin)-tartalma 34
Élelmiszerek E-vitamintartalma 34
Élelmiszerek citromsav-tartalma 35
Élelmiszerek kálium-, nátrium- és magnézium-tartalma 36
Az élelmiszereinkben előforduló néhány fontosabb mikroelem (réz,
cink, mangán, kobalt, fluor, jód) 39
I V. fejezet. Segédtáblázatok a diétás étrend összeállításához
Szénhidrát-egyenértéktáblázat 43
Fehér je-egyenértéktáblázat 44
Nátriumkloridban (konyhasó) dús és szegény élelmiszerek 45
Purinban dús és szegény élelmiszerek • 40
Rostban dús és szegény élelmiszerek 46-47
Élelmiszerek koleszterin-tartalma 47
Élelmiszerek oxálsav-tartalma 47
Az élelmiszerek emészthetősége 48
Az élelmiszerek fehérjéinek emészthetősége 48
V. fejezet. Konyhatechnikai feldolgozás közben, keletkező veszteségek.
Élelmi,azerek tisztítási vesztesége 49
Vitaminveszteség 50
Élelmiszerek ásványi-anyagvesztesége főzéskor 51
VI. fejezet. Az élelmiszerekben megengedhető kémiai szennyezések mértéke 52
Élelmiszerek réztartalmának határértékei (arzén, réz, ólom, cink) 53
Élelmiszerek növényvédőszer-maradékainak határértékei 54
Élelmiszerek mesterséges színezése 55


Tarján Róbert

1913 - 1979
Tarján Róbert (Budapest, 1913. augusztus 12. – Budapest, 1979. szeptember 1.) orvos, egyetemi tanár, a közegészségtan járványtan szakorvosa, az orvostudományok doktora (1966).

Tarján Róbert  további könyvei

30%
800 Ft 560 Ft (30%)
Antikvár könyv
20%
3 000 Ft 2 400 Ft (20%)
Antikvár könyv
20%
3 000 Ft 2 400 Ft (20%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...