Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Táplálkozási allergiák

Táplálkozási allergiák - Régikönyvek
Táplálkozási allergiák - Régikönyvek Táplálkozási allergiák - Régikönyvek Táplálkozási allergiák - Régikönyvek Táplálkozási allergiák - Régikönyvek
(0 vélemény)
Illusztrátorok:
Permay Vilmos
Kiadó:
Springer Hungarica Kiadó Kft.
Kiadás éve:
1994
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9637922822
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
297 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Ajánlás 10
Köszönetnyilvánítás 12
Előszó 13

1. Az emésztőrendszer egyes szerkezeti és funkcionális, makrosz-
kópos és immunológiai jellemzői 16
1.1. Anatómiai, hisztológiai és funkcionális sajátosságok 16
1.1.1. Az emésztőrendszer felső szakasza 16
1.1.2. Az emésztőrendszer középső szakasza 22
1.1.3. Az emésztőcsatorna alsó szakasza 32
1.2. Immunológiai sajátosságok 34
1.2.1. Alapkoncepció 34
1.2.2. Újabb kísérletes adatok értelmezése 43
. 1.2.2.1. A gastrointestinalis traktus mint immunap-
parátus felépítése 45
1.2.2.2. A gastrointestinalis traktus mint immunap-
parátus működése 58
1.2.2.3. Az immunapparátus hypofunctiój a által
okozott kórállapotok 75

2. Élelmezéstudományi és botanikai ismeretek 84
2.1. Élelmiszer-kínálat, energia- és tápanyagbevitel Magyaror-
szágon 84
2.2. Az élelmiszer megváltozása a feldolgozás, a tárolás és a
szálllítás során 105
2.2.1. Malomipar 105
2.2.2. Sütőipar 106
2.2.3. Tej ipar 107
2.2.4. Húsipar 108
2.2.5. Zsiradékok és növényi olajok 109


2.2.6. Gyümölcsök feldolgozása (konzervipar) 109
2.2.7. A zöldségek feldolgozása 110
2.3. Adalékok és idegen anyagok az élelmiszerekben 111
2.3.1. Adalékanyagok és kontaminánsok az élelmiszerek-
ben 111
2.3.1.1. Természetes tartalomként előforduló toxi-
kus anyagok 112
2.3.1.2. Környezeti eredetű szennyező anyagok . 113
2.3.1.3. Peszticidek 117
2.3.1.4. Állattartásban alkalmazott anyagok . 118
2.3.1.5. Technológiai eredetú szennyezők 118
2.3.1.6. Biológiai eredetű kémiai szennyezők 119
'2.3.1.7. Élelmiszer-adalékanyagok 120
2.3.2. Idegenanyagokésélelmiszer-adalékokatáplálékban 130
2.4. Az ételallergia kiváltásában szerepet játszó néhány fontos
növény botanikai jellemzői 139
2.4.1. Élelemnövények 140
2.4.2. Fűszernövények 148
2.4.3. Allergén virágporszemű növények 152
2.4,4. Egyéb felhasználású növények 156
2.5. Táplálékallergének, táplálékagglutininek 159
2.5.1. Táplálékallergének 159
2.5.2. Táplálékagglutininek, lektinek 163

3. Ételallergiák és -intoleranciák patomechanizmusa, klinikuma,
diagnosztikája és epidemiológiája 167
3.1. Bórtünetek 167
3.1.1. Élelmiszer okozta allergiák 171
3.1.2. Élelmiszer-adalékanyag okozta allergiák 174
3.1.3. Élelmiszerekben levő szennyező anyagok okozta
allergiák 177
3.2. A táplálkozási allergia gasztroenterológiai vonatkozásai
csecsemő- és kisdedkorban' 179
3.2.1. A gyermekkori táplálékallergia előfordulása . . . 183
3.2.2. A táplálékallergia kialakulása 184
3.2.3. A táplálékallergia tünetei csecsemő- és kisdedkorban 185
3.2.4. A táplálékallergia terápiája 190
3.2.5. A táplálkozási allergia megelőzése 191
3.2.6. A táplálékallergia prognózisa 192
3.3. A gyermekkori és felnőttkori ételallergia hasonlóságai és
,különbségei 193
3.3.1. Csecsemőkori és kisdedkori tehéntej-allergia felosz-
tása 196
3.3.2. Egyéb csecsemő- és kisdedkori allergiák 197


3.4. A táplálkozási allergia diagnosztikája és differenciáldiag-
nosztikája 201
3.4.1. Nem immunmediált kórállapotok 201
3.4.2. Immunmechanizmusú hypersensitivitás (valódi aller-
gia) 204
3.5. A laktózintolerancia klinikai jellegzetességei 212
3.5.1. A tej és tejtermékek táplálkozás-élettani jelentősége 213
3.5.2. A laktóz-anyagcsere jellemzői 216
3.5.3. A laktázdeficiencia diagnosztikus lehetőségei . 225
3.5.4. A laktózintolarencia terápiás lehetőségei 227
3.6. Az ételallergia és -intolerancia epidemiológiájáról . . . 228

4. A terápia és megelőzés problémái 231
4.1. Gyógyszeres, diétás és egyéb terápiás lehetőségek ételaller-
giában 231
4.2. A csecsemő- és gyermekkori táplálékallergiák étrendi keze-
lése és megelőzése 236
4.2.1. A táplálékallergia kezelése 237
4.2.2. A multiplex allergia kezelése 243
4.2.3. Anyatejes csecsemők tejallergiájának kezelése 244

5. Kőzős eredetűek-e a gyógyszer- és ételallergiák? 254
5.1. Gyógyszer-túlérzékenység és a nutritív allergia 254
5.1.1. Tünetek 258
5.1.2: A „halogénérzékenység" egyes immundermatoló-
giai és gasztroenterológiai kórképekben 259
5.1.3. A ciklooxigenáz-gátlók kiváltotta „analgetikum-
szindróma" 260
5.1.4. A szulfit (S02, 803) jelentősége 263
5.1.5. Antibiotikumok az élelmiszerekben 265

6. LIVO: a holland ételallergia információs központ
(Nardi H. Nieborg—Eshuis) 267

7. Alimentare necesse est 269
7.1. Összefoglalás 269

8. Ajánlott irodalom 275

9. Tárgymutató 286

Nékám Kristóf (szerk.)

Nékám Kristóf (szerk.)  további könyvei

10%
1 700 Ft 1 530 Ft (10%)
Antikvár könyv
30%
240 Ft 168 Ft (30%)
Antikvár könyv
30%
960 Ft 672 Ft (30%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...