Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Tartozó élet

Tartozó élet - Dobai Péter - Régikönyvek
(0 vélemény)

1938-1944 a regény cselekményének ideje, Kelemen Kristóf m. kir. honvéd-főhadnagy a hőse: történelmi regény ez, mert a kortérképeket is, de főleg társadalmakat átalakító, ártrendező változások folytán - már történelmi távlatba került. De azért is történelmi ez a regény, mert írója ismét - ahogyan előző, sikeres regényében, az 1949-1950-ben játszódó "Csontmolnárok"-ban tette - egy történelmi példa-helyzetben vizsgálja a magyarság, a nemzeti érzés, a nemzeti öntudat két megjelenési formáját, a nacionalizmust, ezt az igazságokat torzító hevületet, ezt a tisztább formájában is káros, szivárványos vagy idilli szenvedélyt, sovinizmus- és gyűlölködés-veszélyt és a másokat, a megkeresendők újat, objektívet. Amilyen példás nyíltsággal elemezte előző regényében a bukott szabadságharcot követő emigráció álmodozásait, egyéniség- és csontőrlő fantazmagóriáit, olyan nyíltan elemzi új regényében a két háború között uralkodó összes téveszmét, mindazt a piros-fehér-zöldet, ami színeinek irreális harsányságával elnyomta, hiteltelenné tette a nemzeti öntudatnak még az igazságos alapjait is. Egy tragikus idill, a katasztrófába vivő fantáziálás leleplezése ez, és művészeileg azért a legigényesebb leleplezési mód, mert a regény cselekménye két nacionalizmust szembesít egymással: a nagynémet-nácisovinizmust, és a mellette és alatta ábrándozó magyar tévhevületet. A kételkedő, kritikus hősnek szükségszerűen csalódnia kell minden nézetében, és mert objektív fölismerésre nem képes, áldozatul kell esnie a fasizmus terrorjának. A jól megválasztott történelmi szituáció szolgál történelmi tanulsággal. A szuggesztiót, a mű hitelét alapos tanulmányok alapján idézett tények fokozzák, a náci ideológia benyomulásának, a Volksbund-mozgalom ellenséges működésének az adatai, az 1944. április 13-i amerikai légitámadás eseménye, a baljóslatú "bécsi döntések" tényei vagy akár az, hogy egy Magyarországon megjelenő, rejtélyes német "lovagrend" - vagy leplezett hírszerző csoport -- vezéralakja könnyen azonosítható egy bizonyos Jörg Lanz zu Liebenfelsszel, a nagynémet fajmítosz egyik első ideológiusával, a még névtelen Hitler egyik első obskúrus tanítómesterével...

Borító tervezők:
Gyulai Líviusz
Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1975
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Vas megyei Nyomdaipari Vállalat
ISBN:
9632700252
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
232 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Dobai Péter

1944 -
Dobai Péter (Budapest, 1944. augusztus 12. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas (1976) magyar költő, író, forgatókönyvíró, dramaturg. A Mafilm dramaturgja és a Balázs Béla Stúdió filmrendezője. A Magyar Művészeti Akadémia tagja (1992).

Dobai Péter  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1989
Antikvár könyv
700 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...