Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Természet, ember, társadalom

Természet, ember, társadalom - Emerson, Ralph Waldo - Régikönyvek
Természet, ember, társadalom - Régikönyvek Természet, ember, társadalom - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​19. századi filozófia egyes rétegei, különösen az amerikai gondolkodók, bizonyos fokig kívül esnek a mai olvasó érdeklődésének látókörén. Így Ralph Waldo Emersonról sem tudunk sokat. Családja szinte az „alapító atyákkal” érkezett az Újvilágba, s nemzedékeken át puritán prédikátorokat prezentált. Ő maga visszavonult a papi pályától, s birtokán éldegélve költészettel és bölcselettel foglalatoskodott. Művei a 19–20. sz. fordulója táján magyarul is megjelentek, mint ez a tanulmánygyűjtemény, mely leginkább a természet–társadalom köréből veszi tematikáját. Egyfelől írásaiban a szellemi magasságok nietzschei áthallásai kísértenek: a Férfi – az Erő, a diadal, a hideg Észak, a Nő – alsóbbrendű, lehúzó, elbágyasztó Dél. Másrészt az amerikai üzleti szellem, politika, kereskedő gazdaság konkrét példáit veszi tollára, ahol pl. a „gentleman” társaságbeli viselkedését elemzi. Tiszta, logikus meglátásai mellett döbbenetes eretnekségeket mond ki: „A legkeresettebb erény a társadalomban az egyformaság.” A politikusokkal kapcsolatban: „…nem szorulnak rá, hogy választóiktól tudakolják, mit mondjanak.” A művészetek tekintetében: „A lángész gyermeke megint lángész legyen.” De ne rémüljünk meg az első olvasásra kellemetlennek tűnő szentenciáktól: „Az utazás a bolondok paradicsoma.” Ne utasítsuk el azonnal, hanem próbáljunk tovább navigálni az általa felvetett gondolatok mentén.

Sorozatcím:
Kultura és Tudomány
Fordítók:
Dr. Wildner Ödön
Kiadó:
Franklin - Társulat
Kiadás éve:
1921
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin-Társulat nyomdája
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
173
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 16.50cm
Kategória:
TARTALOM.
A fordító előszava Lap5
Természet (Nature) . 1‘)
Önbizalom (Self-Reliance) 37
Személyiség (Character) 72
Életbőlcseség (Prudence) _ 96
Jó modor (Manners) 114
Kiegyenlítődés (Compensation) 147


Emerson, Ralph Waldo

1803 - 1882
Ralph Waldo Emerson (Boston, Massachusetts, 1803. május 25. – Concord, Massachusetts, 1882. április 27.) amerikai esszéíró, költő, unitárius lelkész és a transzcendentalista mozgalom vezetője a 19. század elején.

Emerson, Ralph Waldo  további könyvei

Esszék - Emerson, Ralph Waldo - Régikönyvek
10%
Kiadás éve: 1978
2 900 Ft 2 610 Ft (10%)
Antikvár könyv
Az emberiség képviselői - Emerson, Ralph Waldo - Régikönyvek
10%
4 500 Ft 4 050 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...