Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Tollagi Jónás viszontagságai

Tollagi Jónás viszontagságai - Kisfaludy Károly - Régikönyvek
(0 vélemény)

KIsfaludy Károly költeményeiben sok műfajjal és formával próbálkozott; a balladát Kölcsey után ő művelte nálunk először, Kazinczy és Kölcsey példájára felkarolta az olasz költeményalakokat, a szonettet, sestina és ottava rimát, s művelte az elegiát (Mohács). Mikor pedig a népköltés Európa szerte divatba jött, Kisfaludy is 25 népdalt, a következő évben ismét 8-at irt, ezek – az Aurorában megjelenvén -általános hatást tettek, s igy a műköltésnek a népköltéssel való kapcsolatát Petőfi elérkeztéig ő is jelentékenyen ápolta. Az apróbb költeményekben is korának Kölcsey mellett Vörösmartyig első költője volt, azonban sokkal fontosabb volt novellaírói működése. Az 1823.-i Aurora számára írt első elbeszélése: Tollagi Jónás viszontagságai I. részét Szalay Benjámin álnév alatt bocsátotta ki, s kitünő komikai tehetsége ez álnévnek csakhamar ritka népszerüséget szerzett.

Illusztrátorok:
Kolozsvári Sándor fametszeteivel]
Kiadó:
Tevan Kiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
73 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Kisfaludy Károly

1788 - 1830
Kisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. – Pest, 1830. november 21.) költő, drámaíró, festő. A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója.

Kisfaludy Károly  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...