Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Tolnai Világlapja 1901-1944 (reprint) Negyvennégy évfolyam egy kötetben

Tolnai Világlapja 1901-1944 (reprint) - Rapcsányi László - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet a könyvből: "A Friedmann család első emlékei a Bihar megyei Tenkéhez kötődnek. Az öregnek volt ott egy kis beszállója, így mondták akkoriban az olyan vendéglőfélét, ahol szállást is adtak és a kocsit, a lovat is elhelyezték. Nagyapám megbetegedett, pangott az üzlet, átköltöztek Nagyváradra. Hamar felélték a készpénzt, hiszen nyolcan ültek az asztal körül. Nagyapa új mesterség után nézett. Férfiszabóságot nyitott, de így sem boldogultak, kénytelen volt abbahagyni. Apám szerint kevés volt benne a kereskedelmi szellem, és az akkori viszonyokhoz mérten nagyon kis intelligenciával rendelkezett. Zálogházba vándoroltak az értékesíthető tárgyak, ékszerek, de ez csak ideig-óráig nyújtott megélhetést... ...Apám, emlékezete szerint, kilencéves lehetett, a harmadik elemibe járt, amikor anyja, kinek viruló szépségét már megtörte a sok gond, fordítani akart életükön. Megtanulta a bábamesterséget, bízván abban, hogy az legalább hozhat valami hasznot. Hat hónapig tanulta, azután megkezdte utazgatását faluról falura, hogy hol kaphat hivatalos szülésznői állást. Ez a jövés-menés is fogyasztotta a pénzt, nagyapa alkalmi keresetéből pedig máról holnapra tellett. A Gyulán lakó rokonok azt tanácsolták, hogy ha nem is sikerül nagyanyámnak bábaasszony állást szerezni, telepedjenek át Gyulára, legalább közelebb lesznek egymáshoz. Az persze lehetetlennek látszott, hogy valamennyi gyerek velük mehet. Apám mindig megkönnyezve emlegette, hogy Róza nővérét elküldték a nagyanyjához, egy Nagyvárad melletti faluba. Eszti húga az erdélyi rokonokhoz került. Anyja az egyik leánnyal Gyulára utazott, hogy összegyűjtse a pénzt a férje, meg a vele maradt két lány és apám költözéséhez. Ezt a históriát apám később le is írta nekünk, atyai intelmei között."

Sorozatcím:
Tolnai Világlapja
Kiadó:
Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Ságvári Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
368 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.00cm, Magasság: 30.00cm
Kategória:

Rapcsányi László

1925 - 2013
Rapcsányi László (Jánoshalma, 1925. április 23. – Budapest, 2013. február 10.) Kazinczy-díjas magyar író, újságíró, ügyvéd, szerkesztő.

Rapcsányi László  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1979
Antikvár könyv
2 000 Ft 800 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...