Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Túl az éjszakán

Túl az éjszakán - Baranyi Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)

Nemcsak azt szeretném mindekinek elmondani, amit senkinek sem mondhatok el, hanem azt is, amit megvallani még önmagamnak sem merek. Csak annak a versnek hiszek, amelyik személyes vallomás, szinte gyónás - még ha közéleti vers is. Baj, ha egy költő munkásságán belül választóvonal húzható: a vonaltól jobbra a lírikus közéleti versei sorakoznak, míg balra megkapó líraiságú krónikáját találjuk a magánélet különféle rezdüléseinek. Nincs választóvonal. A líra kérlelhetetlen műfaj, mivel a legszubjektívebb: csak akkor merészeljen a költő közgondról írni, ha a társadalmi probléma legalább olyan személyes ügye már, mint magánéletének kisebb-nagyobb gondjai. A vers mindig indulatból születik. Vagy feneketlen dühből, túláradó örömből, vagy mélységes szomorúságból, születhet töprengő, belső indulatoktól feszülő lelkiállapotból - de egykedvűségből sohasem. Ne a költészettől várjuk hát a világ dialektikus elemzését, tudományos rendszerezését. Ám az indulatból fakadó, őszinte vallomások jelzések, figyelmeztetőek lehetnek a tudós, politikus számára. Új könyvem öt ciklust tartalmaz. Az első: a Dante gyónása belső rendteremtő igénnyel íródott. A nyitás után következő Hó-álmaimban a szerelemről szóló mondanivalók találhatók, a társadalomról szóló töprengéseimet gyűjtöm egybe a Harmadnap hajnalán című ciklusban. A Túl az éjszakán című, címadó ciklusban életemnek egyik válságos szakaszáról vallok, míg a Tudósítások a Földről-ben azokról a benyomásokról adok számot, amelyek "világcsavargásaim" folytán értek. A vers indulati impulzusokat lop az emberek "tudatalattijába", s ezek az impulzusok rajtakaphatatlnaul módosítják idővel az emberek jellemét, képletét. Ezek az emberek tetteikben közvetlenül érintik majd a társadalmat, de indulataikban egy picit megnemesedve - az irodalomtól nemesítve - pozitívabban, hasznosabban munkálják, alakítják. Vallani akarok, hogy megértőbbek, jobb indulatúak legyenek az emberek.

Borító tervezők:
Szabó Árpád
Kiadó:
Magvető
Kiadás éve:
1969
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
101 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Baranyi Ferenc

1937 -
Baranyi Ferenc (írói álneve: Francesco del Sarto) (Pilis, 1937. január 24. – ) Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító.

Baranyi Ferenc  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2001
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 750 Ft
60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1998
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...