Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.)

Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.) - Földi Mihály, Szakasits Árpád, Barna József, Révész Béla, Aczél Benő, Luxemburg, Rosa, Füst Milán, Krúdy Gyula - Régikönyvek
Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.) - Régikönyvek Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.) - Régikönyvek Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.) - Régikönyvek
(0 vélemény)

[Folyóirat] Uj Idők. A Szocialista Irodalmi, Művészeti és Tudományos Társaság folyóirata. Szerkeszti Földi Mihály és Kárpáti Aurél. Megjelenik minden hónapban kétszer. I. évfolyam, 1. szám. ([1919]. június 20.) Budapest, [1919]. (Pallas nyomda). 96 p. Herczeg Ferenc és a Singer és Wolfner kiadó klasszikus polgári hetilapja számára az 1919. év kimondottan eseménydús volt. Jóllehet az Uj Idők mint szépirodalmi, művészeti és társadalmi hetilap politikával csak kivételesen foglalkozott, az évfolyam első három hónapjában növekvő számban jelennek meg politikusi felvételek, és a helyzetre reflektáló Mühlbeck-grafikák. Az 1919. év első számában a lap szokása szerint két folytatásos regényközlés is megkezdődött, (Herczeg Ferenc: Az élet kapujában, illetve Csathó Kálmán: Pókháló). Herczeg Ferenc szerkesztői neve a tanácsköztársasági fordulatot követő lapszámban már lekerült (március 30.), a hetilap pedig „Diadalmas március” címmel elvi politikai vezércikkeket közölt a tanácskormány tagjainak portréival kísérten. A szerkesztő nevének eltávolítása ellenére a lapszám még közölte a Herczeg-regény utolsó folytatását. A következő számokban a beltartalom a Csathó-regényfolytatásokat leszámítva erősen átpolitizálttá vált, majd az utolsó Csathó-regényfolytatás közlésével (20. szám, 1919. június 12.) a hetilap a maga formájában megszűnt. Jelentős tartalom- és formátumváltással június 20-án jelent meg a régi-új lap, a tervek szerint kétheti rendszerességgel, és egy teljesen új szerkesztői gárdával. Az új irodalmi és ideológiai revü megjelenésében a Nyugatot másolta, teljességgel eltűntek belőle az illusztrációk, helyette (a Nyugattól szerkesztőnek átcsábított) Földi Mihály, Szakasits Árpád, Rosa Luxemburg, Lengyel Menyhért, Aczél Benő írásai töltötték meg az első lapszámot. A folyóiratot szétküldték az Uj Idők teljesen más tartalomhoz szokott előfizetői közönségének, akik még további három számot olvashattak az immár szocialista irodalmi, művészeti és tudományosnak nevezett folyóiratból. A lap még a nyár folyamán megszűnt, újraindulása október 12-én történt, visszavéve a lap eredeti formátumát, szellemiségét, törzsgárdáját. Az októberi szám a XXV. évfolyam 21. számaként vette fel a folytatást, a börtönt is megjárt régebbi szerkesztő, Herczeg Ferenc immár erősen politizáló, kétszeres beköszöntőjével – 21. lapszámként, így a revüformátumú közjátékot (tehát lapszámunkat is) a lapszámozással mintegy utólag meg nem történtté nyilvánítva. Fűzve, sérült kiadói borítóban, az első borító elvált a könyvtesttől. Nagyon ritka.

Kiadás éve:
1919
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pallas Nyomda
Kötés típusa:
fűzve, illusztrált kiadói borítóban
Terjedelem:
96
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.50cm, Magasság: 25.50cm
Kategória:

Földi Mihály

1894 - 1943
Földi Mihály (Budapest, 1894. október 14. – Budapest, 1943. október 16.) orvos, író, újságíró, kritikus, a Pesti Napló szerkesztője; a Petőfi Társaság tagja.

Földi Mihály  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 800 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 900 Ft 1 330 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...