Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Új osztály, állam, politika

Új osztály, állam, politika - Szelényi Iván - Régikönyvek
Új osztály, állam, politika - Régikönyvek Új osztály, állam, politika - Régikönyvek Új osztály, állam, politika - Régikönyvek
(0 vélemény)

1974-ben ​Konrád György és Szelényi Iván a csobánkai harangozóház rejtekében megírta a szocializmusnak azt a mindmáig legátfogóbb magyar bírálatát, amely empirikus kutatásokból indul ki, és önálló fogalmai és elméleti keretet használ. A mű címe Az értelmiségaz osztályhatalomhoz, s kihívó alaptétele sommásan a következő: Kelet-Európában az értelmiség, nem találván magának tetsző helyet a fejletlen piacgazdaságban és polgári létben, önálló hatalmi törekvésekkel lépett föl, amihez kitűnő fegyverzetet kínált a marxi ideológia és a bolsevik párt. Hatalmi igényét tudásával igazolta, ám nem annyira szakmai, mint teleologikus tudásával, vagyis azzal, hogy ő meg tudja mondani, hogy az „öntudatlan” társadalomnak mik a végső céljai. A szocializmusban azonban az értelmiség uralkodó osztállyá való szerveződése nem valósult meg a maga teljességében, de mint törekvés több hullámban is jelentkezett, s ez kimutatható a társadalom politikai és osztálytagozódásából egyaránt. A tétel kihívására a válaszadást az állambiztonsági szervek kisajátították: a könyvet két szerzőjével együtt kitiltották a magyar szellemi életből. Konrád György író lévén vállalhatta a belső emigrációt, Szelényi Iván azonban, a szociológiai kutatásoktól eltiltván, külföldre kényszerült. Kivándorlása után Szelényi Iván Ausztrália és Amerika legjobb egyetemein tanítva is igyekezett folytatni a magyar társadalom fejlődésével kapcsolatos kutatásait. Kötetünk az e tárgyú, külhonban, angolul írt tanulmányaiból közöl válogatást, melyben a világszerte ismert szociológus – a szélesebb olvasóközönségnek is érthetően – összefoglalja, felülvizsgálja és a szélesebb olvasóközönségnek is érthetően – összefoglalja, felülvizsgálja és az irodalomban elhyelezi Az értelmiség útjá-nak tételeit, valamint vázolja város- és faluszociológiai, illetve szociálpolitikai vizsgálódásait, különös tekintettel a Közép-Kelet-Európa gazdasági és politikai fejlődésének lehetséges útjaira, vagy talán éppen harmadik útjára. Szelényi Iván tanulmányaiból nem csupán egy elméletileg kitűnően rendszerezett és tapasztalatilag igazolt, tárgyilagos kommunizmusbírálatot és ahhoz való nyelvet ismerhetünk meg és sajátíthatunk el, nem csupán megfontolandó és gondolatilag rendkívül izgalmas önreflexiókat találhatunk bennük az értelmiség társadalmi státusáról, szerepeiről és netán hatalmi törekvéseiről, hanem törekvéseiről, hanem egy olyan higgadt, következetes írástudói és hajthatatlan emberi magatartás bontakozik ki belőlük, amely Bibó István példájára, üzenetére emlékeztet, és egyetlen szóval jellemezhető: szolgálat.

Borító tervezők:
Kállay Judit
Kiadó:
Európa
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9630751313
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
586 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Értelmiség
Az értelmiség az államszocialista társadalmak osztályszerkezetében 7
A kelet-európai újosztály-stratégia távlatai és korlátai: Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz önkritikus felülvizsgálata 51
Túl a kultúrális tőkén: a szimbolikus uralom elmélete felé 99
Az újosztály-elméletek három hulláma 137
Állam és társadalom
Társadalmi egyenlőtlenségek az államszocialista redisztributív gazdaságokban 165
Szociálpolitika az államszocializmusban 203
Az állam viszonylagos autonómiája vagy az állami termelési mód 259
Városfejlődés
Városfejlődés és területgazdálkodás Kelet-Európában 303
A város a szocializmusba való átmenet időszakában 351
Polgárosodás falun
A családi mezőgazdasági termelés a kollektivizált gazdaságokban: három elmélet 375
A szocialaizmus válsága
Kelet-európa az átmenet korszakában - úton a szocialista vegyes gazdaság felé? 401
Utószó: Jegyzetek egy szellemi önéletrajzhoz 433
Jegyzetek 491
Irodalom 543
Név- és tárgymutató 575

Szelényi Iván

1938 -
Szelényi Iván (Budapest, 1938. április 17. –) Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A város- és településszociológia, a kapitalizmus és a szocializmus szerkezeti problémáinak nemzetközi hírű kutatója.

Szelényi Iván  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...