Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Út Oradourba

Út Oradourba - Max Hastings - Régikönyvek
(3 vélemény)

1944. június 8.: az angolszászok normandiai hídfőjétől 720 kilométerre délre, Montauban városában életre kel Das Reich SS-páncélhadosztály. Rosszul felfegyverzett, a harcban gyakorlatlan fiatal férfiak és fekete kötényes parasztemberek veszik fel a harcot a mindent eltipró SS-ezredekkel. És bár sorra eltiporják őket is, a francia hősök valószínűleg mégis nagy szerepet játszottak a szövetségesek győzelmében: a Das Reich késve ért a hídfőhöz, ahol aztán bombazápor és pergőtűz pusztította el. A fiatal angol szerző beszélt az egykori ellenállókkal, a londoni SOE szabotőrszervezet túlélőivel, sőt az életben maradt SS-tisztekkel is. Harmincöt évvel a háború után őszülő német férfiak fejtették ki, milyennek látják ma a Waffen SS "morálját" és "etikáját", amelyre most is büszkék. Igaz, amikor Tulle és Oradour kerül szóba, egyszeriben zárkózottak lesznek. A francia Ellenállás körképének ismertetésével párhuzamosan arról is olvashatunk, hogy Tule és Oradour-sur-Glane mártírjai, és még nagyon sokan, ártatlanul pusztultak el. A mészárlásokért pedig nem bűnhődött meg senki.

Sorozatcím:
Szivárvány könyvek
Fordítók:
Szilágyi Tibor
Borító tervezők:
Erdélyi János
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1984
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9630923114
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
263 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
A szerző előszava 5
Prológus /London és Franciaország, 1944. június 5-6. 9
A 2. SS-páncéloshadosztály /Montauban, Tarn-et-Garonne megye, 1944. május 14
Az SOE /A Baker Street 34
Az SOE /Dél Franciaország 56
Az északi út 91
Tulle /A felszabadítás 119
Tulle /A szabadság ára 133
A Jedhurgh-csoportok 150
"Páncéloshadosztályokat pazarlás volna bevetni..." 166
Oradour /"Gyors és tartós hatású tisztogatás..." 183
"Túlbuzgalom" 205
Az SAS /A Buldasket-akció 213
Normandia 243
Mi történt azután... 259

Max Hastings

Max Hastings  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2022. 08. 23. 13:09

    Jó könyv

  • 2020. 11. 18. 15:44

    Az ismert és itthon is népszerű szerzőnek a rendszerváltás előtt csak ezt a könyvét adták ki nálunk, nem véletlenül. A Das Reich SS páncélos hadosztály franciaországi rémtettei elevenednek meg a lapokon, bár a szerző mindkét oldalt megszólaltatja, egyértelmű az állásfoglalása. Részletgazdag, olvasmányos, objektivitásra törekvő mű.

  • 2018. 05. 21. 12:08

    1944. június 8.: az angolszászok normandiai hídfőjétől 720 km-re délre, Montauban városában életre kel a Das Reich SS-páncélhadosztály. Rosszul felfegyverzett, a harcban gyakorlatlan fiatal férfiak és fekete kötényes parasztemberek veszik fel a harcot a mindent eltipró SS-ezredekkel. Bár sorra eltiporják őket, a francia hősök mégis nagy szerepet játszottak a szövetségesek győzelmében. A Das Reich késve ért a hídfőhöz, ahol aztán bombazápor és pergőtűz pusztította el. Az angol szerző beszélt az egykori ellenállókkal, a londoni SOE szabotőrszervezet túlélőivel, sőt az életben maradt SS-tisztekkel is. 35 évvel a háború után őszülő német férfiak fejtették ki, milyennek látják ma a Waffen SS "morálját" és "etikáját", amelyre most is büszkék. Igaz, amikor Tulle és Oradour kerül szóba, egyszeriben zárkózottak lesznek. A francia ellenállás körképének ismertetésével párhuzamosan arról is olvashatunk, hogy Tule és Oradour-sur-Glane mártírjai, és még nagyon sokan, ártatlanul pusztultak el.