Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Útirajzok Az Északi-tenger (1826) - Münchentől Génuáig (1828)

Útirajzok - Heine, Heinrich - Régikönyvek
Útirajzok - Régikönyvek Útirajzok - Régikönyvek
(0 vélemény)

„Az ​ötrészes "Útirajzok” két, leginkább izgalmas része (Az Északi-tenger és a Münchentől Génuáig) jelenik meg az irodalmi útikönyvek között Benedek Marcell csodálatos fordításában. Heine 1824 és 1831 között utazta be Európát, majd vetette papírra élményeit. A romantika Európájának valós tükre a napló, benne a szellem örök jogairól elmélkedik, s a világot keresztes pókként dogmáival rabságban tartó egyház uralma és a nemesség üres dölyfje ellen lázad. A szabadság eszményének híve, írása politikai-esztétikai hitvallás is egyben, melynek hatása lángként futott keresztül a korabeli Európán, Párizstól Magyarországig, Itáliától Írországig. A leírásokat nevezhetnénk akár naplónak is, hiszen bennük elsősorban az élmények sorakoznak, a megismert tájak és emberek plasztikus leírásai, ugyanakkor az írói fotográfia mindvégig kiegészül a lejegyző emlékeivel, gyerek- és ifjúkori képeivel. A retrospektív láttatás valamint a kor- és kórkritika kettőse sajátos lüktetést ad a beszámolónak, nem véletlen, hogy az irodalomtörténészek szerint Heine írása fontos állomás az életműben, egyáltalán az alkotói tevékenységében; benne már megfogalmazódik a szabadságvágy, a forradalom várománya, a haladást dicsőítő elvárás, egyszóval mindazon szellemiség, amely miatt Heine már 1831-ben Párizsba emigrált, miután írásait Németországban nemkívánatossá tették."

Fordítók:
Kovács György, Benedek Marcell, Oláh Gábor, Bíró Sándor
Illusztrátorok:
Pfannl Egon
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
5.200 darab
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
380
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
UTAZÁS A HARZBAN ( Fordította Oláh Gábor) . . . . 5
AZ ÉSZAKI TÉNGER (Fordította Benedek Marcell) . . 81
MÜNCHENTŐL GÉNUÁIG (Fordította Benedek Marcell) 117
LUCCAI FÜRDŐZÉS (Fordította Bíró Sándor) 217
LUCCA VÁROSA ( Fordította Bíró Sándor) 305

KÉSŐBBI UTÓIRAT ( Fordította Kovács György) . 361
ZÁRSZÓ (Fordította Kovács György) 365

UTÓSZÓ 369
JEGYZETEK 375

Heine, Heinrich

1797 - 1856
Christian Johann Heinrich Heine (eredeti nevén Harry Heine, Düsseldorf, 1797. december 13. – Párizs, 1856. február 17.) zsidó származású német romantikus költő, író, újságíró. Egyszerre mondják a romantika utolsó költőjének és a romantikát meghaladó realista és modern költőnek. Műveiben a német köznyelv irodalmivá vált. Újságíróként, tudósítóként tárcáinak, utazási élményeinek eddig nem ismert irodalmi színt, elegáns légiességet adott, ezzel együtt pedig magának a német nyelvnek is. Kritikus, politikailag elkötelezett újságíróként, esszéistaként, szatirikusként, vitázóként egyaránt volt csodált és rettegett. Egyike a leggyakrabban fordított német nyelvű költőknek. Megítélése, s az életművéhez való viszony gyakran változott és változik a történelem folyamán, napjainkban is. A romantika jegyében született és általa modernné és egyedivé formált lírája és az egész Európa gondjait látó és elemző publicista és esszéista a nagy triász harmadik tagja, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller és Heinrich Heine a három klasszikus óriás a német nép irodalmában. Heinrich Heine jelentősége a német irodalomban, Petőfi Sándoréhoz hasonlítható a magyar irodalomban.

Heine, Heinrich  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1983
Antikvár könyv
640 Ft 256 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
legjobb ár
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
400 Ft 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...