Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Virágzik a föld / Ne legyen többé holnap / Ez meg sem történhet / Aranyhajú Kisregények

Virágzik a föld / Ne legyen többé holnap / Ez meg sem történhet / Aranyhajú - Mika Waltari - Régikönyvek
Virágzik a föld / Ne legyen többé holnap / Ez meg sem történhet / Aranyhajú - Régikönyvek Virágzik a föld / Ne legyen többé holnap / Ez meg sem történhet / Aranyhajú - Régikönyvek
(1 vélemény)

Mika Waltari 1908-ban született s 1979-ben halt meg Helsinkiben. A fővárosi környezetben nevelkedő íróra nagy hatással voltak az első világháború utáni urbánus fiatalság eszményei: s a minden új iránti fogékonyság, a kitárulkozás az örömök előtt, az élet teljesebb élésének igénye. Első írásai a sokféle lehetőséget kínáló, cselekvésre ihlető, egyszerre romantikus és civilizált Helsinkit mutatják be. Waltai igen gyorsan vált népszerűvé hazájában: a városi polgár, az értelmiségi, később pedig egyre inkább a mélyen humánus gondolkodó és művész szemszögéből látja és ábrázolja a világot. A 30-as, 40-es években a ma már klasszikus számba menő és a finn prózában addig ritkán művelt kitűnő kisregényekkel jelentkezik, amelyek részben nyugat-európai utazásainak, részben pedig a második világháborút megelőző éveinek élményeit tükrözik. Népszerűsége a második világháború után a finn határokon is túlnő: 1945-ben jelent meg Szinuhe, az egyiptomi című nagyszabású történelmi regénye, amely megérdemelt világsikert hozott számára - eddig 26 nyelven jelent meg. Ezután még hat nagy terjedelmű történelmi regény került ki írói műhelyéből. Egyforma otthonossággal mozgott az ókori Egyiptomban, az etruszkok között, Néró és a keresztényüldözések Rómájában, a török birodalomban, vagy éppen a középkor és a reformáció Európájában. Fáradhatatlan mesélő, páratlanul színes fantáziájú előadó, aki jól ismeri az emberi lelket, történelmi hitelességgel mutatja be a régi korokat és társadalmakat, de alkotásainak középpontjában a változó világban is változó ember áll. Waltarit 1957-ben a Finn Akadémia tagjának választotta. Számtalan irodalmi díjban, elismerésben és kitüntetésben részesült. Életművét a változatosság jellemzi: többek között detektívregényeket is írt, saját vallomása szerint inkább kikapcsolódás céljából, a maga mulattatására. A "könnyebb műfajban" írt könyveivel legalább ugyanolyan sikert ért el, de azok jövedelmét a finn irodalom, a kortársi finn színház és művészet támogatására használta fel. Waltarit baráti érzések fűzték Magyarországhoz is, és rokonszenvének egyik megnyilvánulása volt az a nemes gesztus, amellyel minden Magyarországon megjelent vagy megjelenő detektívregényének honoráriumáról a Fóti Gyermekváros javára mondott le.

Sorozatcím:
A Finn Irodalom Könyvtára
Fordítók:
Schütz István, Gombár Endre, Szopori Nagy Lajos, H. Laborc Júlia
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9630726319
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
356 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
VIRÁGZIK A FÖLD (Multa kukkii) 5
Szopori Nagy Lajos
NE LEGYEN TÖBBÉ HOLNAP (Ei koskaan
huornispiiiviid) 47
Schütz István
Ez MEG SEM TÖRTÉNHET (Sellaista oi tapanda) 153
H. Laborc Júlia
ARANYHAJÚ (Kultakutri) 245
Gombár Endre
UTószó 349
Gombár Endre

Mika Waltari

1908 - 1979
Mika Toimi Waltari (Helsinki, 1908. szeptember 19. – Helsinki, 1979. augusztus 26.) finn író. A rendkívül termékeny és sokoldalú finn író elsősorban történelmi regényeiről híres, egyik legismertebb műve az ókori Egyiptomban játszódó Szinuhe (Sinuhe, egyptiläinen, 1945). Magyar vonatkozás, hogy jelentős összeggel támogatta a fóti gyermekvárost.

Mika Waltari  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1988
Antikvár könyv
1 000 Ft 600 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1978
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 260 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019.07.03. 14:38

    Drámaiság, pontos lélekábrázolás és jó stílusérzék jellemzi Waltari 1930 és 1946 között írt, tkp. korai (kis)regényeit. A kötetben található négy kisregény mindegyike remekmű, különösen a kötet utolsó, Aranyhajú című darabja.