Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Vizsgálódás az emberi értelemről

Vizsgálódás az emberi értelemről - Hume, David - Régikönyvek
Vizsgálódás az emberi értelemről - Régikönyvek Vizsgálódás az emberi értelemről - Régikönyvek
(0 vélemény)

Hume filozófiai remekműve most először jelen meg magyar nyelven s habár a fordító legjobban tudja, mily tökéletne ez az első kísérlet, mégis azt reméli, hogy a fordítás híven tükrözi Hume gondolatait; aki pedig e gondolatok körébe lép, azzal vonzó tartalmuk talán el is fejelteti, hogy csak fordításban ismerkedik meg vleük. A Vizsgálódás valóban egyike a legérdekesebb műveknek a filozófiai irodalomban. Nem fejteget száraz tételeket, nem burkolózik homályos ködbe; mindenütt a valósághoz ragaszkodik, az olvasó gondolkodását ébreszti; sok helyütt ellenmondunk neki, de szívesen szembe szállunk vele, mert így is sokat tanulhatunk tőle. Páratlan módon egyesül Humeban a némethez hasonló mély gondolkodás az angol józan fölfogással, a francia könnyű s kellemes előadás formájában. Hume az angolok legmélyebb gondolkodója, de különben is az elsők között van helye. Ha e szavainkat arra magyarázánk, hogy Hume-ot mindenben követnünk kell, éppen Hume kételkedő, kutató, önálló szellemét sértenők legjobban. Egyáltalán a Filozófiai Írók Tára mindenképpen objektív vállalat; tekintettel van s lesz minden rndszerre s jegyzeteiben is inkább fölvilágosítani, mint birálni óhajt. Itt-ott nem tartózkodhatik az itéletmondástól, de ítéletét soha nem akarja ráerőszakolni az olvasóra. Egészen különbözik ebben a hasonló német vállalattól, melynek szerkesztője egyszerűen a maga rendszeréhez mér minden rendszert, még pedig oly módon, hogy a történeti fölfogás hűsége ennek nem egyszer vallja kárát. Valamint az előbbi kötetekben, úgy ebben is életrajzot, a rendszer taglalását s részletes jegyzeteket csatoltunk a fordításhoz. Közöltük Hume önéletrajzát kiegészítő jegyzetekkel. A mű taglalására nagyobb tért kellett szánnunk, mert az angol filozófia jfelődését Hume-ig is föl kellett tüntetnünk. A részletes jegyzetek viszont nem követeltek akkora helyet, mert Hume a mily mély, oly világos gondolkodó s mihelyt gondolkodásának történeti előzményeit ismerjük, könnyen eligazodunk művében. A jegyzetekben kitértünk nehány helyen az angol s magyar műszókra is, habár a magyar műszók alig szorulnak igazolásra. Hume is azokhoz tartozik, kik kerülik a homályos, mesterséges, mélységesnek látszó, üres "filozófiai" nyelvet, mely nálunk is lábra kapott s a magyar filozófiának oly mérhetetlen nagy kárt tett. Ez a nyelv, fájdalom, nagyon szívós életű, mert az üresség mindig s mindenütt a tartalmasság látszatával szeret takarózni.

Sorozatcím:
Filozófiai irók tára III.
Fordítók:
Alexander Bernát
Kiadó:
Franklin-Társulat
Kiadás éve:
1906
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin-Társulat nyomdája
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
207
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 22.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

Hume, David

1711 - 1776
David Hume (Skócia, Edinburgh, 1711. április 26., – Skócia, Edinburgh, 1776. augusztus 25.) skót empirista filozófus, történész, közgazdász, esszé-író; a skót felvilágosodás egyik legfontosabb alakja. Hírnevét elsősorban filozófiai munkásságnak köszönheti. A mára matematikai fogalommá lett Hume-elv az ő nevét viseli, alapgondolata tőle ered.

Hume, David  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1972
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...