Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Zöldségfélék tárolása

Zöldségfélék tárolása - Bíró József, Budai Mihály, Vaja Gyula - Régikönyvek
(0 vélemény)

Táplálkozásunk nyáron és ősszel a zöldségfélék érése idején változatos és vitaminokban gazdag. A téli és kora tavaszi hónapokban azonban, amikor kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, a szervezet nem jut elegendő mennyiségben a különböző vitaminokhoz, ami hiánybetegségeket, fáradtságot okozhat. A zöldségfélék tartósításával és tárolásával lényegesen meghosszabbítható az idényen kívüli friss zöldségfogyasztás. A tartósító eljárások - mélyhűtés, meleg- vagy hidegkezelés - gyakran a zöldség állagát, tápanyag- és vitamintartalmát, jellegzetes ízét és aromáját csökkentik. Kidolgoztak azonban olyan tartósító eljárásokat is, amelyekkel jobban megőrizhetők a zöldség értékes anyagai, de ezek költségesebbek, és nagyobb mennyiséget ilyen módon tartósítani jelenleg még nem áll módunkban. Ezzel szemben a különféle tárolási módok kevésbé változtatják meg a zöldség eredeti tulajdonságait. Egyes zöldségnövények, pl. a karalábé és a burgonya tartósítása nem is gazdaságos, mert az új termés megjelenéséig nyersen olcsón és jól tárolhatók. Nem becsülendő le az a tény sem, hogy nagyon sok háziasszony szívesebben használja fel télen is a nyers zöldséget, mint a tartósítottat.

Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1965
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Bács-Kiskun megyei Nyomda Vállalat
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
194 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 16.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 5
Általános rész 7
A zöldségfélék tárolhatóságát meghatározó tényezők 7
Fajta, termőhely és agrotechnika 8
A zöldség érettségi állapota 9
A zöldség tisztasága 11
A zöldség épsége, egészsége 13
A zöldség alakja, nagysága 14
A zöldségfélék beltartalma 14
A környezet hatása a termény életműködésére 18
Zöldségfélék előkészítése tárolásra 24
Érés, szedés 24
Kezelés, válogatás, osztályozás 25
Zöldségtárolási módok 30
A szabadtéri tárolás módjai 31
Tárolás zárt helyen 47
Hűtőházi tárolás 65
Különleges tárolási és kezelési módok 67
A tároláshoz szükséges anyagok 69
Szalma 69
Homok 69
Föld 70
Faanyagok 70
Tisztító és fertőtlenítő anyagok 70
Csírázást gátló anyagok 71
Munkaeszközök, szerszámok 71
Hőmérséklet- és páratartalom-mérők 72
Szobahőmérő 72
Maximum-minimum hőmérő 74
Prizmahőmérő 76
Hajszálas nedvességmérő 76
August-féle pszichrométer 78
Assmann-féle pszichrométer 79
A tárolók egyéb berendezései 81
Szállítóeszközök 81
Fűtőberendezés 82
Világítás 82
Védőruha, védőital 83
A tárolás tervezése és szervezése 84
Munkaerő 84
Tárolóhely 85
A tárolás szervezése 86
A tárolás nyilvántartása 87
Részletes rész 91
Burgonya 91
Vöröshagyma 117
Fokhagyma 125
Fejeskáposzta 128
Vöröskáposzta 142
Kelkáposzta 144
Karalábé 145
Karfiol 148
Bimbóskel 152
Sárgarépa 152
Petrezselyem 162
Zeller 166
Feketegyökér 169
Torma 170
Retek 173
Cékla 175
Sütőtök 176
Áruszabványok 178
Felhasznált irodalom 191

Bíró József

Bíró József  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 600 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 750 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 800 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...