Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Zöldséghajtatás

Zöldséghajtatás - Somos András, Koródi László, Turi István - Régikönyvek
(0 vélemény)

A zöldséghajtatás fogalmán a mesterséges környezeti viszonyok között (fedett területen), friss fogyasztásra való termesztést értjük. Magyarországon ez a fogalom az üvegházi, a műanyagsátras és -ágyas, továbbá kis területen még a melegágyi termesztést jelenti. Ide sorolható a különböző gomák (csiperke-, laska-, harmat-, bocskoros gomba stb.) termesztése is. Célszerű különválasztani az ún. korai (tél végi, tavaszi) és a kései (ősz, tél eleji) zöldséghajtatást. Különbséget kell tenni a hajtatott zöldségnövények fogalomkörén belül abban a tekintetben is , hogy a növények az egész nevelési időszak folyamán borítás alatt maradnak-e, vagy pedig csak a tenyészidőszak egy részében (az első időszakban vagy az utolsó szakaszban). Az előbbi esettel a korai hajtatásban találkozunk, amikor a tenyészidőszak második felében az időjárás javulásával a borítás lekerülhet a növényekről. Az utóbbi eset viszont a kései hajtatásban fordul elő, amikor a végleges helyre ültetett zöldségpalánták a fejlődési időszak első felében - esetleg 3/4 részben - szabadon, borítás nélkül fejlődnek, és csupán a szedést megelőző időszakban, az őszi lehűlés kezdetéről kerülnek borítás alá. A műanyag fóliák felhasználásának terjedése szükségessé teszi a vázszerkezetes és az a nélküli fólia borítású zöldségnevelés fogalmának elkülönítését is. A talajtakarástól eltérően ilyen esetben a fóliát a talaj felszíne felett 15-20 cm magasra kihúzott bakhátra helyezik el. Ez az eljárás átmenet a zöldséghajtatás és a szabadföldi korai termesztés között. Könyvünk szerzői az üveg és fólia alatti zöldséghajtatás, a korai termesztés és a palántanevelés legújabb módszereit, eszközeit, a termesztőberendezések folyamatos hasznosításának lehetőségeit dolgozták ki, s adják közre. Részletesen kitérnek az egyes zöldségfajták termesztésének ökológiai, technológiai, műszaki kéréseire, mindenkor a gazdaságosság figyelembevételével. Nemcsak a nagyüzemi zöldségtermesztő szakembereknek válhat hasznára, hanem a háztáji termesztők is bőséges ismeretanyagot meríthetnek belőle.

Illusztrátorok:
Lang György
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632301439
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
462 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 25.00cm
Súly:
1.10kg
Kategória:
A zöldséghajtatás jelentősége Magyarországon (Dr. Somos András)
A zöldséghajtatás, a korai szabadföldi termesztés és a palántanevelés fogalma 9
A hajtatott és a korai zöldségfélék fogyasztása Magyarországon 13
A zöldséghajtatás és a korai szabadföldi termesztés népgazdasági helyzete 18
A zöldséghajtató üzemek helyének kiválasztását meghatározó tényezők (Dr. Turi István)
Természeti adottságok 23
Talaj 23
Éghajlat 24
Öntözővíz 32
A zöldséghajtatás ökonómiai követelményei 34
Piacviszonyok 34
Kézimunka-szükséglet 35
Beruházási igény 36
Üzemi formák és méretek 36
A hajtatott zöldségfélék biológiai igénye (Dr. Somos András)
Hőigény 39
Fényigény 44
Vízigény 50
Tápanyagigény 53
A környezeti tényezők szabályozása a hajtatásban 55
A hajtatásban használt borítóanyagok (Dr. Somos András)
A borítóanyagokkal szemben támasztott követelmények 59
A borítóanyagok tulajdonságai 60
Az üveg 60
A műanyagok 61
A borítóanyagok használatának irányelvei 67
Egyszerű eszközök, berendezések a koraiság fokozására (Dr. Turi István)
Váz nélküli fóliatakarás a zöldségtermesztésben 72
Fólia alagutak 77
Fólia ágyak 78
Termesztőépítmények
Kis légterű termesztőberendezések (Dr. Turi István) 81
Járható sátrak 81
Egyszerű blokkszerkezetek 82
Különleges szerkezetek 83
Nagy légterű termesztőberendezések (Dr. Koródi László) 85
A nagy légterű termesztőberendezések jellemzői 85
Nagy légterű fólia sátrak 89
Vízfüggönyös fólia sátrak (Dr. Turi István) 92
Műanyag borítású blokkházak 100
Üvegházak 104
Klímaberendezések és üzemelésük (Dr. Koródi László)
A klímaszabályozás alapelvei 107
Fűtés 110
A fűtés hőszükséglete és méretezése 110
Energiaforrások 113
Fűtésmódok 114
A különböző hasznosítási módok hőigénye 115
Szellőztetés 115
Öntözés 118
Öntözőberendezések 118
Szén-dioxid-trágyázás 120
Klímaszabályozás 121
A hajtatás és a palántanevelés gépesítése (Dr. Koródi László)
Erőgépek 123
Munkagépek 124
A hajtatólétesítmények karbantartása (Dr. Turi István)
A fólia palást felhúzása és levétele a vázszerkezetről, tárolása, fóliahibák javítása 136
Üvegpótlás, az üveg tisztán tartása 139
Az épületek és berendezések karbantartása 140
Talajművelés, tápanyagellátás (Dr. Turi István)
Talaj-előkészítés vetésre, ültetésre, talajfertőtlenítésre 142
Talajfertőtlenítés, -átmosás 143
Követelmények a talaj szerkezetével, humusztartalmával és kémiai reakciójával szemben 145
Szerves és műtrágyák 147
Talajvizsgálat 152
Tápanyag-visszapótlás talajvizsgálat alapján 153
Tápanyag-utánpótlás talajvizsgálat nélkül 155
Zöldséghajtatás talaj nélkül, tápoldattal (Tarjányiné Dr. Sovány Zsuzsa) 157
A tápoldatos termesztés kialakulásának története 157
A tápoldatos termesztés sajátosságai 158
Termesztőberendezések talaját helyettesítő közegek, tápoldatok 159
A tápoldatos termesztés előnye, hátrányai, gazdaságossága 164
Szaporítás (Dr. Koródi László)
Szaporítási módok 166
A szaportás szerepe a termesztés időzítésében 166
Az időzítés fontosabb tényezői 167
A palántanevelés termesztőberendezés-igénye 168
A vetőmag és a vetőmagszükséglet 173
A vetőmag 173
A vetőmag- és palántaszükséglet számítása a hajtatásban 173
Vetés előtti magkezelés az üzemben 175
Szaporítóközegek 175
Magágyföld, takaróföld 175
Tápkocka- és cserépföld 177
Ipari földkeverékek 178
A vetés 179
Tápkockakészítés, cseréptöltés 179
Tűzdelés 180
A palánták ápolása 180
Ültetés 181
A hajtatás különleges technológia folyamatai (Dr. Tufi István)
A mikroklíma szabályozásának irányelvei 183
Talajápolás, talajtakarás 186
Kötözés 190
Fejtrágyázás 191
Növényvédelem (Dr. Glits Márton - Dr. Farkas Károly)
A nem fertőző beregségek okai 194
A fertőző betegségek okai 195
Vírusok 195
Mikoplazmák 196
Baktériumok 196
Gombák 196
Állati kártevők 197
Fonálférgek 197
Csigák 197
Rovarok 198
Atkák 201
Madarak 202
Emlősök 202
A betegségek és a kártevők elleni védekezés 202
A növényhigiénia általános követelményei 202
Magcsávázás 203
Talajfertőtlenítés 203
Állományvédelem 205
Szedés, áru-előkészítés, csomagolás (Dr. Koródi László)
A szedés időpontjának megválasztása 211
A szedés szervezése 211
Tisztítás, osztályozás, csomagolás, hűtés 212
Hajtató- és palántanevelő telepek létesítése (Dr. Koródi László)
A beruházás általános előkészületei 214
Munkaerő-szükséglet 214
Klímaviszonyok 215
Energiaadottságok 215
Öntözővíz 216
A műszaki színvonal megválasztása 217
A gazdaságosság becslése 219
A beruházási alapokmány elkészítése 219
A paprika (Dr. Somos András)
Jelentősége, piaca 223
A hajtatás időszakai és módjai a különboző termesztőberendezésekben 224
A fajtaválasztás irányelvei 226
Palántanevelés 231
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás 234
A palánták kiültetése végleges helyükre 237
Klímaszabályozás, fejtrágyázás, érésgyorsítás 239
Őszi hajtatás 241
Korai szabadföldi termesztés 243
Növényvédelem 245
Különleges termesztési eljárások 249
Szedés, osztályozás, csomagolás 251
A paradicsom (Dr. Koródi László)
Jelentősége, piaca 254
A hajtatás időszakai és módjai a különböző termesztőberendezésekben 256
A fajtaválasztás irányelvei 258
Palántanevelés 260
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás 265
Ültetés 270
Klímaszabályozás, fejtrágyázás 271
Hónaljazás, levelezés, érésgyorsítás 273
Szabadföldi korai termesztés 274
Növényvédelem 274
Izolált termesztési rendszerek 278
Szedés, piaci előkészítés 284
Az uborka (Dr. Koródi László)
Jelentősége, piaca 285
A hajtatás időszakai és termesztőhelyiség-igénye 287
A fajtamegválasztás irányelvei 288
Palántanevelés 291
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás 293
Ültetés 296
Klímaszabályozás 297
Kötözés, metszés 299
Szabadföldi korai termesztés 301
Növényvédelem 301
Szedés, piaci előkészítés 303
Egyéb kobakosok (Dr. Nagy József)
Sárgadinnye 306
Jelentősége 306
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 307
Fajtamegválasztás 308
Palántanevelés 309
Talaj-előkészítés, trágyázás 314
Ültetés 314
Művelésmódok 315
Klímaszabályozás, ápolás 315
Hajtásigazítás, metszés 317
Növényvédelem 320
Különleges termesztési eljárások 323
Szedés 324
Görögdinnye 325
Jelentősége 325
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 325
Fajtamegválasztás 325
Palántanevelés 326
Talaj-előkészítés, trágyázás 327
Ültetés 327
Művelésmódok 327
Klímaszabályozás, ápolás 327
Növényvédelem 329
Különleges termesztési eljárások 329
Szedés 332
Spárgatök 334
Jelentősége 334
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 34
Fajtamegválasztás 334
Palántanevelés 335
Talaj-előkészítés, trágyázás 335
Ültetés 335
Ápolás 336
Növényvédelem 336
Különleges termesztési eljárások 336
Szedés 336
A levélzöldségek (Dr. Koródi László)
Fejes saláta 337
Jelentősége, piaca 337
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 339
Fajtamegválasztás 341
Palántanevelés 343
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás 347
Ültetés 350
Klímaszabályozás, ápolás 351
Szabadföldi korai termesztés 354
Növényvédelem 354
Különleges termesztési eljárások 357
Szedés, csomagolás, értékesítés 358
Cikóriasaláta 359
Jelentősége, piaca 359
A termesztés időszakai, termesztőhelyiség-igénye 360
Fajták 360
A cikóriagyökér termesztése 360
Hajtatás 361
Szedés 362
Sóska 362
Jelentősége, piaca 362
A hajtatás időszakai, termesztőhelyiség-igénye 362
Fajták 363
Hajtatás 363
Növényvédelem 364
Szedés 365
Paraj 365
Jelentősége, piaca 365
A hajtatás időszakai, termesztőhelyiség-igénye 366
Fajták 366
Hajtatás 366
Szedés 367
Madársaláta 367
A gyökérzöldségfélék (Dr. Turi István)
Retek 368
Jelentősége, piaca 368
Hajtatási időszakok és módok, termesztési feltételek 369
Fajták 370
Talaj-előkészítés, trágyázás 371
Szaporítás 372
Ápolási munkák 373
Növényvédelem 373
Szedés, előkészítés az értékesítésre 375
Sárgarépa 375
Jelentősége, piaca 375
A termesztés feltételei, főbb hajtatási időszakok és módok 376
Fajták 377
Talaj-előkészítés, trágyázás 378
Szaporítás 378
Ápolási munkák 378
Szedés, előkészítés az értékesítésre 379
Petrezselyem 380
Fajtái 380
Szaporítása 380
Környezeti igénye és ápolási munkái 380
A sárgarépa és a petrezselyem növényvédelme 381
Gumós zeller 382
A káposztafélék (Dr. Koródi László)
Karalábé 384
Jelentősége, piaca 384
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 385
Fajtamegválasztás 386
Palántanevelés 387
Talaj-előkészítés, tágyázás 389
Ültetés 391
Klímaszabályozás, ápolás 391
Szabadföldi korai termesztés 393
Növényvédelem 394
Szedés, értékesítés 395
Karfiol 395
Jelentősége, piaca 395
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 396
Fajtamegválasztás 397
Palántanevelés 397
Talaj-előkészítés, trágyázás 398
Ültetés 399
Klímaszabályozás, ápolás 399
Korai szabadföldi termesztés 400
Növényvédelem 400
Szedés, piaci előkészítés 400
Fejes káposzta 400
Jelentősége, piaca 400
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 401
Fajtamegválasztás 401
Hajtatás 402
A hagymafélék (Dr. Tarjányi Ferenc)
Jelentőségük, piacuk 403
Termesztőberendezés-igényük, növényani jellemzésük, fajtakiválasztás 403
Termesztési feltételek 405
Vöröshagyma 405
Metélőhagyma 407
Téli sarjadékhagyma 409
A bab (Dr. Koródi László)
Jelentősége, piaca 412
Hajtatási időszakok és termesztőberendezés-igény 412
Fajtamegválasztás 412
Szaporítás 413
Talaj-előkészítés, trágyázás 413
Ápolás 413
Növényvédelem 413
szedés, értékesítés 413
A burgonya (Dr. Turi István
Jelentősége, piaca 414
Termesztési feltételek 414
Fajták 415
Korai szabadföldi termesztés 415
Hajtatás 417
Növényvédelem 418
Hajtatható gombafajok (Dr. Szabó István)
Elterjedésük, jelentőségük 420
Növénytani és biológiai jellemzésük 423
A termesztés feltételei 427
Növényvédelem 432
A csiperkegomba termesztése 433
A laskagomba termesztése 439
Rönkös termesztés 439
Hőkezeléses termesztés 441
A harmatgomba termesztése 443
A bocskoros gomba termesztése 446
Irodalomjegyzék

Somos András

Somos András  további könyvei

Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 800 Ft 1 960 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 500 Ft 2 450 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 540 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...