Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A felszabadulás krónikája 1944 ősze - 1945 tavasza

A felszabadulás krónikája - Karsai Elek, M. Somlyai Magda - Régikönyvek
(0 vélemény)
Borító tervezők:
Szántó Tibor
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1970
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Nyomtatott példányszám:
8.500 darab
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
323 oldal + 46 oldal képmelléklet
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
Beköszöntő
Amit az előzményekről tudni kell 9
"A szép szavak nem használnak, csak az elszánt tettek" - "A magyar határon a Vörös Hadsereg!"
"Fogadják és segítsék a felszabadító vörös hadsereget..." 13
"Az idő homokórája fogytán van..." - "Céltalan, öngyilkos háború..." - "200 vörösőrt állítottunk" - Akik maradtak, és akik elmenekültek
A megszegett fegyverszünet 34
A moszkvai előzetes fegyverszüneti feltételek - Koronatanács és proklamáció
A fordulat hónapja 47
"Nem 19-ben, hanem 1944-ben vagyunk..." - A másik Magyarországon...
"Hunniában valami készül..." 61
Párhuzamos naptár-1944 november - Az őszi munkálatok - "A vasút- és postaszolgálat megindult..." - Munkaerők előállítása... - A megyei közigazgatás megkezdte működését... - "A szellem mindenben demokratikus legyen!" - A gyermekeknek rendszeres iskolába járásáról gondoskodjanak"... - "A városi őrség fő tevékenysége"
Áttelepülés a gyepű I-re és a gyepű II-re 87
"800 egyént elvittek az SS-alakulatokban" - Sáncásás - Bécs védelmére - Hunyadi magyar fegyveres SS gránátoshadosztály... - "A budapesti zsidók evakuálása tervszerűen folyik..." - Az apatini átkelés
Akik karácsonyra újra a kárpátokban akartak lenni... 106
"Megfelelő közszellem nincs..." - "Az utolsó zászlóalj győz..." - "Ez tulajdonképpen önkéntes kiürítés..." - "Felrázni a defetizmusba süllyedt magyar közvéleményt..."
Visszatérő élet 119
"A templomok és imaházak a következőképpen működnek..." - "Szemlélődünk az orosházi piacon..." - Háborús terhek és rendellenességek - Kommunisták, szociáldemokraták, kisgazdák, parasztpártiak... - Két felhívás - "Nagyot végezni mégis mi jövünk..." - "Magyarország. Hadihelyzet"
Az ideiglenes nemzetgyűlés 147
Elérkezett a központi irányítás ideje - Miért éppen Debrecen? - "A téli napfordulat napján..."
A második Sztálingrád 172
Harcba vetik a "halálfejes" SS-hadosztályt - "Malinki robot" - Gille második rohama - A pesti harcok időrendi krónikája - "A front szinte a Keleti pályaudvarnál húzódott... - A VI. SS páncéloshadtest harmadik rohama - "Élünk, vagyunk..." - A front közvetlenül a Vár alá ért - "A sapkára piros szalagot tűztek..."
Pest és Buda az ostrom után 202
Népfrontpolitika - "Hogy elkerüljük a katasztrófát..." - A közlekedésért - Az éhezőkért és a gyerekekért... - Ismét Oktogon... - "Lokálpatrióta kultúrmunkáról volna szó"
"Újra országgá fűzni a magukban vergődő falvakat és városokat" 223
Gondok a számarány és az igazoltatás közül - "Helyreállítani az összeomlott államszervezetet" - "Politkai pártok szervezkedésének ügye" - A közbiztonság fokozottabb biztosítása - "Szabadságharcra a toborzandó hadsereg"
Életet teremteni a romokon 255
Magán- vagy köztulajdon? - Az ország kenyeréért - A Vörös Hadsereg segítsége - Az északi iparvidéken - A posta és a vasút - "Drága csempészúton beszerzett só..."
"Basahalmától ős Péterfiáig ájer pezseg" 282
Debrecen, Böszörmény, Újpest - A cím- és rangkórság ellen - Kérvény egy kisszínház nyitására - Szovjet-Magyar Baráti Társaságért - "Horthy arcképe milyen elbánás alá essék?" - Bezárni az iskolákat? - Demokrácia az iskolában
A Margit-vonaltól a Susanne-állásig 290
Szálasi panasza és kérése - " A közönség a legrosszabb véleménnyel van ezekről az állapotokról" - "A magyar lakosságnak Németországba való áttelepítése" - "A magyar-német élet-, társ- és sorsközösség" - A községek körvédelme
"A föld minket illet..." 305
Az előmunkálatokról - Küldöttségjárás Debrecenben - "Megműveltek szinte minden talpalatnyi földet..."
Magyarország teljes felszabadításáért 315

Karsai Elek

1922 - 1986
Karsai Elek (Putnok, 1922. június 14. – Budapest, 1986. május 23.) szocialista szellemiségű történész, levéltáros. Az 1945-1990 közötti magyarországi történetírás egyik meghatározó alakja.

Karsai Elek  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...