Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A legujabb lira a világirodalomban

A legujabb lira a világirodalomban - Kállay Miklós - Régikönyvek
A legujabb lira a világirodalomban - Régikönyvek A legujabb lira a világirodalomban - Régikönyvek A legujabb lira a világirodalomban - Régikönyvek
(0 vélemény)

Minden művészeti irány és stílus tulajdonképen csak annak az általános szellemi áramlatnak egyik megjelenési formája, amely az egész kort jellemzi. A naturalizmus természetes kifejezési formája annak a kornak, amelynek teljes érdeklődése a természettudományos fejlődésre irányult. Zola teóriáiban a költő alárendelte magát a természettudományos világszemlélet apostolának. Ez a természettudományos világszemlélet merev tagadása volt minden metafizikának és megfosztotta az alkotó fantáziát minden polgárjogától az irodalomban. A századforduló azonban szellemi téren is óriási fordulatot jelentett. A természettudományos világszemlélet sem tudja megoldani a világrejtélyt, tehát újra megszólal a kutató filozófia, a természetvizsgálók átalakulnak természetfilozófusokká s ezek a természetfilozófusok, mint Ernst Mach, Wilhelm Ostwald, Hand Driesch egy uj metafizikai alapjait vetik meg. Még hatalmasabb lépést tesz az ujjászületett metafizika Bergson filozófiájában, amely a világkép igazi megismerésének lehetőségét ahhoz köti, hogy szakítani kell a logikus matematikai szemlélettel s belső, közvetlen szemlélettel kell behatolni a dolgok lényegébe, a maguk egészében, együttességében kell felfogni, szinte átérezni a dolgokat s ennek az átérzésnek kifürkészhetetlen lelkierejű eszköze az intuició, nem a széforgácsoló analizis.

Sorozatcím:
A Magyar Szemle Kincsestára 39.
Kiadó:
A Magyar Szemle Társaság
Kiadás éve:
1931
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Tipográfiai Műintézet
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
80 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.50cm, Magasság: 15.50cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Kállay Miklós

1887 - 1967
Nagykállói Kállay Miklós (Nyíregyháza, 1887. január 23. – New York, 1967. január 14.) magyar politikus, 1932-től 1935-ig földművelésügyi miniszter, majd 1942–44 között Magyarország miniszterelnöke, emellett 1943-ig a külügyminiszteri pozíciót is betöltötte. 1944 márciusában a német megszállás mozdította el a hatalomból.

Kállay Miklós  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 240 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 750 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...