Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A magyar színészet nagy képeskönyve

A magyar színészet nagy képeskönyve - Cenner Mihály, Székely György - Régikönyvek
A magyar színészet nagy képeskönyve - Régikönyvek A magyar színészet nagy képeskönyve - Régikönyvek
(0 vélemény)

Vörösmarty Mihály a Pesti Magyar Színházat megnyitó prológusában, az Árpád ébredésében így beszélt 1837-ben a színház estéről estére megismétlődő csodájáról. Gyönyörű sorai nemcsak az egykorú színházpolitikus, drámaíró és kritikus, hanem a játékszínt szerető néző álláspontját is tükrözik - a nézőét, aki nélkül bizony nem valósulhat meg előadás. És a nézőtérről távozó, érzelmi-értelmi-hangulati élményt magukkal vivő emberek elsősorban a színész arcára, alakítására emlékeznek. Ez még ma, az úgynevezett rendezőcentrikus színház korában is így van. A színész idézi fel bennünk - olykor elválaszthatatlanul - a drámaírók megálmodta, a rendezők által értelmezett figurát és a színház egész gépezete által megvalósított előadást. Könyvünk színészeti képeskönyv. Mint ilyen, nem pótolhatja és nem is kívánja pótolni - a fejezetek bevezetőiben érvényesített korszerű tudományos eredmények dacára sem - a készülő több kötetes és tudományos igényű nagy magyar színháztörténetet. A kötet alkotói nem törekedhettek (habár adataik természetesen pontosak) lexikonszerű teljességre sem. A legismertebb színészek arcképcsarnokát nyújtjuk az Olvasónak, s a jelzőből következik, hogy az effajta névsor mindig vitatható, még akkor is, ha színháztudományunk ismert személyiségei szövetkeztek a Corvina Kiadóval az album létrehozására. Hasonlóképpen magyarázatra szorul a felvett személyek körének időbeli körülhatárolása is; érzékenységet vagy értékrendet nem sértendő, élő művészek még partnerként sem szerepelnek a közölt képeken.

Kiadó:
Corvina
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9631321835
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
235 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 24.50cm, Magasság: 29.50cm
Súly:
1.40kg
Kategória:
BEKÖSZÖNTŐ

A KEZDETEKTŐL 1849-IG
Az alapítók 21
Vándorszínészeink 24
A Nemzeti Színház első együttese 27 ,

114EMZET1SZÍNMŰVÉSZETÜNK KIBONTAKOZÁSA
A Nemzeti Színház 1849-1896-ig 49
A ~házak- 66
~ki színházak 71

SZÍNMŰVÉSZETÜNK A XX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN A Nemzeti Színház 1896-1945-ig 89
A Nemzeti Színház 1896-1945-ig 89
A Vígszínház 1896-1945-ig 114
A magánszínházak művészei 129
A vidám műfaj nagyjai 140

KORTÁRSAINK VOLTAK

FÜGGELÉK
Bibliográfia 229
Névmutató 233
Tartalom 235

Cenner Mihály

1917 - 2001
Cenner Mihály (Budapest, 1917. október 28. – Budapest, 2001. december 3.) magyar színháztörténész és szakíró. Számos szakmai kiadvány szerzőjeként vált ismertté, jelentős ismeretterjesztő tevékenységet végzett. Az intézet 1952-es megalakulásától kezdve egészen a nyugdíjazásáig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnél, illetve annak több jogelődjénél dolgozott osztályvezetőként és munkatársként.

Cenner Mihály  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...