Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A párviadal A nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között 1940. május 10. - július 31.

A párviadal - John Lukacs - Régikönyvek
A párviadal - Régikönyvek A párviadal - Régikönyvek
(3 vélemény)

John Lukacs (Lukács János, 1924-) Széchenyi-nagydíjas történészprofesszor 1946 óta az Egyesült Államokban él, műveit angol nyelven írja. A párviadal az egyik legismertebb, számos nyelvre lefordított könyve. Arról a küzdelemről szól, amely Hitler és Churchill között zajlott 1940. május 10.és július 31. között - vagyis attól a naptól fogva, amikor Churchill Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Hitler pedig megkezdte villámháborúját, majd alig hat hét alatt bekebelezte jóformán a teljes kontinentális Európát. Így kezdődött a "párviadal" a két államférfi között, akiknek a kezében volt akkor a nyugati civilizáció sorsa. A szerző korábban kimerítetlen forrásokra támaszkodva írja le az eseményeket, és ebben a könyvében is felcsillantja kivételesen vonzó elbeszélőtehetségét. Nem éri be a történelmi tények feldolgozásával: alapos és részletes elemzést nyújt mind Churchill, mind Hitler személyiségéről és pszichológiájáról. A "Függelék"-ben pedig John Lukacsnak a magyar kiadás számára magyar nyelven írt esszéi olvashatók, "Hitler és Magyarország", illetve "Churchill és Magyarország" címmel.

Borító tervezők:
Tabák Miklós
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
2018
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda Zrt.
ISBN:
9789634059417
Kötés típusa:
kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
360 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Első fejezet
A NYOLCVANNAPOS VIADAL / 5
Második fejezet
AZ ELSŐ VÉLETLEN / 26
Harmadik fejezet
A CSÚSZÓS LEJTŐ / 84
Negyedik fejezet
EGYEDÜL? / 161
Ötödik fejezet
NAGY REMÉNYEK / 233
Hatodik fejezet
A MÁSODIK VÉLETLEN / 292
Hetedik fejezet
ÖTVEN ÉV UTÁN / 315
EPILÓGUS / 330
FÜGGELÉK
Bibliográfiai tanulmány / 335
Hitler és Magyarország / 341
Churchill és Magyarország / 350


Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

 • 2021. 03. 19. 17:20

  Lukacs egyik legjobb munkája. Nem az eseménytörténeten van a hangsúly, hanem a két vezető természetének-gondolkodásának bemutatásán a II. vh egyik legkritikusabb időszakában. Részletes, alapos, objektivitásra törekvő és nem utolsósorban szakszerű és olvasmányos könyv.

 • (2003Európa Könyvkiadó) 2019. 07. 22. 11:22

  Egy másik klasszikus a XX. század egyik
  legnagyobb történészétől.

 • (1998Európa Könyvkiadó) 2018. 05. 01. 15:18

  A 80 napos párbaj Churchill és Hitler között 1940. május 10. és július 31. között. A párviadal arról a küzdelemről szól, amely Hitler és Churchill között zajlik 1940. május 10. és július 31. között - vagyis attól a naptól fogva, amikor Churchill Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Hitler pedig megkezdte villámháborúját, majd alig hat hét alatt bekebelezte jóformán a teljes kontinentális Európát. Így kezdődött a "párviadal" a két férfi között, akiknek a kezében volt akkor a nyugati civilizáció sorsa. John Lukacs mindeddig kimerítetlen forrásokra támaszkodva írja le az eseményeket, és ebben a könyvében is felcsillantja kivételesen vonzó elbeszélőtehetségét. Nem éri be a történelmi tények feldolgozásával: alapos és részletes elemzést nyújt mind Churchill, mind Hitler személyiségéről és pszichológiájáról. A könyvet korabeli fényképanyag egészíti ki. A "Függelék"-ben John Lukacsnak a magyar kiadáshoz írt esszéi vannak, "Hitler és Magyarország", illetve "Churchill és Magyarország" címmel.