Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A XX. század és az újkor vége

A XX. század és az újkor vége - John Lukacs - Régikönyvek
A XX. század és az újkor vége - Régikönyvek A XX. század és az újkor vége - Régikönyvek
(0 vélemény)

John Lukacs, az Egyesült Államokban élő, világhírű magyar történész ebben a könyvében - amelyet megjelenésének évében, 1993-ban Pulitzer-díjra jelöltek - a berlini fal ledöntésével, a kommunizmus bukásával, a szovjet birodalom összeomlásával bekövetkezetett világtörténelmi fordulópontot elemzi. Nézete szerint 1889 a rövid 1914-ben, az első világháború kitörésekor kezdődött - huszadik század végét jelentette. A század egész arculatát a két világháború, majd a hidegháború határozta meg: az orosz forradalom, a gyarmatbirodalmak felbomlása, majd az Egyesült Államok és a Szovjetunió között létrejött erőegyensúlyra alapuló világrend mindezek következménye volt. Ennek a korszaknak most már vége. A huszadik századot Lukacs szerint - sokak véleményével ellentétben - nem a kommunizmus és a demokrácia küzdelme jellemezte. A század legerősebb politikai és társadalmi jelensége a nacionalizmus, a tömegnacionalizmus, amelynek a legradikálisabb képviselője Hitler volt. És ez a nacionalizmus tovább él. A szerző esszéisztikus, naplórészleteket is tartalmazó írásában megörökíti a magyarországi rendszerváltás kezdetén szerzett személyes tapasztalatait (részt vett az első szabadon választott magyar országgyűlés alakuló ülésén); megosztja az olvasóval gondolatait az egységesülő Európáról (e tekintetben szkeptikus), Amerika új szerepéről a világban, Németország lehetőségeiről Európa szívében, a magyarság jövőjéről, és még számtalan más témáról a természeti környezet megóvásától (s ennek kapcsán a "haladás" fogalmának értelmezésétől) az állam szerepének megváltozásáig. Könyvének befejező részében pedig kitér arra, hogy nemcsak a huszadik század zárult le, hanem végéhez közeledik az 1500 táján kezdődött, úgynevezett újkor is, amelynek fő vonásai - Európa terjeszkedése, a fehér ember térhódítása, a gyarmatbirodalmak, az atlanti térség főszerepe a világtörténelem színpadán, a liberalizmus, a humanizmus, a polgári kultúra, a városi és városias létforma eluralkodása, a magánélet tiszteletben tartása, a világegyetem és a fizikai valóság newtoni felfogása, a tudományos objektivitás eszménye, a könyv kora és így tovább - közül nagyon sokj már eljutott vagy közel jár a végéhez. S hogy vajon mi következik ezután? Erre John Lukacs csak annyit mond: "történész vagyok, nem próféta".

Sorozatcím:
Memoria Mundi
Fordítók:
Barkóczi András
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda Rt
ISBN:
9630768178
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
302
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
I. A HUSZADIK SZÁZAD VÉGE / II
II. A FORRADALMÁR / 19
III. A HIDEGHÁBORÚ VÉGE: BÚCSÚ AZ EGÉSZTÖL? / 29 IV. OROSZORSZÁG. A HATÁRVIDÉK / 52
9 IV. OROSZORSZÁG. A HATÁRVIDÉK / 52
V. NÉMETORSZÁG. A KÖZÉPPONT 189
VI. KÉT VILÁG KÖZÖTT / 122
VII. EURÓPA... EURÓPA? / 182
VIII. NACIONALIZMUS, NEMZETISÉG, NATIVIZMUS,
NEMZETI ÉRZÉS, NEMZETI EGYHÁZAK,
NEMZETI VALLÁS / 216
IX. Az ÁLLAM AZ ÚJKOR VÉGÉN / 255 •
X. Az ÚJKOR VÉGE 1284

John Lukacs

1924 -
John Adalbert Lukacs született Lukács János Albert (Budapest, 1924. január 31. –) Széchenyi-díjas magyar születésű amerikai történész.

John Lukacs  további könyvei

akár 10%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2009
Antikvár könyv
1 200 Ft
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1996
Antikvár könyv
1 500 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...