Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Állattenyésztési enciklopédia I. rész Növénytermelési technikumok számára

Állattenyésztési enciklopédia I. rész - Balla István, Dr. Szmodits Tibor - Régikönyvek
Állattenyésztési enciklopédia I. rész - Régikönyvek Állattenyésztési enciklopédia I. rész - Régikönyvek Állattenyésztési enciklopédia I. rész - Régikönyvek Állattenyésztési enciklopédia I. rész - Régikönyvek
(0 vélemény)
Sorozatcím:
Mezőgazdasági technikumok tankönyvei
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1954
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Negyedik, átdolgozott és hibajegyzékkel ellátott kiadás
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
238
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Első rész.

Állatbonetanl élettan

!Bevezetés
Az állati szervezet megismerésének jelentősége 3

Első fejezet

.A2 állati test általános beosztása és tájai
Az állati test vegyi alkotórészei 5
Az állati test felépítése 7

Második fejezet

-Az élő szervezet dialektikus egysége
I. Mozgásszervek rendszere 10
II. Emésztőszervrendszer — — — — — — — 17
III. Vérérrendszer o7
IV. Lélekzőszervek 33
V. Kiválasztószervek 35
VI. Ivarszervek 37
VII. Belső elválasztású mirigyek — — — — — — — 48
VIII. Idegrendszer 49
IX. Érzékszervek 51
Befejezés 56

Második rész.

Általános állattenyésztéstan
Bevezetés 53
Az állattenyésztés jelentősége. Tervgazdasági célkitűzések — — 53

Első fejezet

Állattenyésztési biológia
Háziasítás (Domesztikáció) és annak hatása az állat szervezetére 60
Öröklési alapfogalmak 63
Öröklöttség és változékonyság 64
A szervezet öröklöttségének tervszerű megváltoztatása — — — 65
Téves örökléstani nézetek. A betegségek öröklése. — — — — 66
Háziállataink rendszertani egységei 67


Harmadik fejezet
Második fejezet
A takarmányok ismertetése
Háziállataink értékelése A takarmányok csoportosítása 139

Ertékmérő tulajdonságok 72 I. Zöldtakarmányok 189
Háziállataink bírálatának gyakorlati módjai 84 1. A legelő és legeltetés 141
Az állatok törzskönyvelése 89 2. Pázsitfüvek 142
Az állatok megjelölése 89 3. Pillangósvirágú zöldtakarmányok 144

4. Egyéb zöldtakarmányok 145
Harmadik fejezet 5. Zöldtakarmány-keverékek 145
A zöldlakarmányozás folyamatosságának biztosítása — — — 146
Tenyészeél kitűzése és fajtakiválasztás 92: II. Szálastakarmányok
147

I. Szénafélék 147
Negyedik fejezet 2. Szalmafélék
149
Tenyésztési módok 04 3. Tőrek- és polyváfélék 150

Ill. Savanyított takarmányok 150
Ötödik fejezet IV. Gyökér-, gumós- és húsostermésű takarmányok
152
Az «illatok szaporítása 99 r V. Abraktakarmányok 153

L Gabonamagvak 154
Hatodik fejezet 2. Hüvelyes magvak 155
3. Olajos magvak 155
Vemhesség, ellés, újszülött és az anya ápolása ellés után — — — 105 4. Egyéb magvak 156

VI. Ipari takarmányok 156

Harmadik rész. 1. Malomipari takarmányok 156
2. Olajipari takarmányok 158
Tikarmányozástan 3. Cukorgyári takarmányok 158
4. Keményítőgyári takarmányok 159
Az okszerű takarmányozás népgazdasági jelentősége — — — 11• 5. Erjedési iparok takarmányai 160

VII. Állati eredetű takarmányok 160

Első fejezet 1. A tejfeldolgozás melléktermékei 161

2. A húsfeldolgozás melléktermékei 161
A takarmányok alkotórészei 3. Rovar eredetű takarmányok 162
A lakarmányok összetétele 117
118 VIII Szükségtakarmányok, hulladéktakarmányok — 162
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma
a) A takarmányok nitrogéntarlabnú vegyületei — 119, Az ivóvíz és itatás — 116 2
b) A takarmányok nitrogénmentes szerves vegyületei 121 A takarmányok eltartása, tartósitása 163
Az ásványi anyagok és jelentőségük 123 A fakormányok előkészftése etetéshez 168
A vitaminok és feladataik 127

Negyedik fejezet
Második fejezet
Háziállataink takarmányozásának szabályai
Takarmányozástani alapismeretek A takarmányozás alapelvei
170
A takarmányok emészthelősége 131 Takarmányozási táblázatok használata 173
A takarmányok zsírtermelöképessége 139 Az etetés technikája 177
A keményítőérték 133 Takarmányozási előirányzat készítése 179
A takarmányegység 184 Takarmányozási normák 179
Keményítőértékarány és fehérjekoncentráció 134 Példák a ló takarmányozására 180
A Inkarmányok értékelésének szempontjai 135 Példák .9 fejőstehenek takarmányozására 181
A takarmányokhan foglalt tápanyagok pénzérlékének kiszámítása 136 Takarmányszabványok 184
Hizlalótakarmányok értékesidése 137


Negyedik rész.

Állategészségügyi alapismeretek

Bevezetés
Az állategészségügyi ismeretek fontossága 199

Első, fejezet
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei 200
Beteg állatok gyógykezelése 201

Második fejezet

L Nem fertőző betegségek gyógykezelésének alapelvei
A) Meghülés következtében keletkező betegségek --- 204
B) Az emésztőszervek gyakori betegségei — — - 205-
C) Egyéb gyakori betegségek 207
D) Elöskődök 210

Harmadik fejezet

II. Fertőző betegségek
A fertőző betegségekről általában — 214
Védekezés a fertőző betegségek ellen 214

Negyedik fejezet

Gyakrabban előforduló fertőző betegségek
I. Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei — 216
II. A lovak fontosabb fertőző betegségei 221
TII. Sertések fontosabb fertőző betegségei — — 293
IV. Juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei 228
V. Baromfiak fontosabb fertőző betegségei 228

Ötödik fejezet
Állatszavatosság — 230


Balla István

Balla István  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 2 250 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...