Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az értelem kalandjai

Az értelem kalandjai - Almási Miklós - Régikönyvek
Az értelem kalandjai - Régikönyvek Az értelem kalandjai - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az emberek a múlt eseményeiben jelenük igazolását, kételyeik oldását keresik - a filozófusok a jövő ígéretét, a majdani megváltás reményét. Akár démonikus, akár ésszerű, akár angyalian naiv sakkjátszma számukra ez a történelem - múltba forduló tekintetüket az utópisztikus remény öntudatlan motívuma vezérli, miközben tudatosan csak a história tanulságait akarják levonni. A történelemfilozófia, amit tegnap még avult disciplinának véltünk, ezért támad fel manapság nyílt vagy álruhás formában: az utópia iránti nosztalgia élteti. S ezért tűnnek fel - más és más fénytörésben - korábbi művelői is. ez a könyv e múltba vetített jövőkeresés négy, félig-meddig abszurd képviselőjével ennek a múltkisajátításnak lehetséges útjait próbálja kitapintgatni: Montaigne-t idézve a kételkedő, de felnőtt ész életvitel-teremtő hatalmát és a történelem túlerejének sejtelmét, Machiavellivel a hatalom ésszerűségének paradoxonait és jövőt idéző antropológiai látomásait. Hegellel az utópia iránti leplezett sóvárgás szólal meg a történelemnek kiszolgáltatott ember ironikus sajnálatával elegyítve, míg Sade márki írásaiból a cinikusan felszabadított gonoszság negatív jövendölése vigyorog ránk. De mindenütt ugyanaz a dilemma izgatja ezeket a gondolkodókat: ki az erősebb - a történelem mindenütt: mi kell a megváltáshoz - démonikus ész, emberi morál, cselekvő hatalom -, mert e képességek egymást gáncsolják, s mindegyiküket a történelem.

Borító tervezők:
Urai Erika
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
963151661X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
439 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.39kg
Kategória:
AZ ÉSZELMÉLET „HOSSZMETSZETÉNEK"
ELLENTMONDÁSAI 5
MONTAIGNE:
A KÉTELKEDÉS MINT FOGLALKOZÁS 49

MACHIAVELLI:
A HATALOM RACIONALIZMUSA 121
HEGEL:
A TÖRTÉNELEMFILOZÓFIA IGÉZETE 213
SADE MÁRKI:
A RACIONALIZMUS SZATÍRJÁTÉKA 335
JEGYZETEK 429

Almási Miklós

1932 -
Almási Miklós (Budapest, 1932. szeptember 26. –) Széchenyi-díjas magyar esztéta, filozófus, esszéíró, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A drámaelmélet és a filozófiai esztétika neves tudósa. Gazdaságelméleti kérdésekkel is foglalkozik. 1976 és 1978 között a Magyar Színháztudományi Intézet igazgatója.

Almási Miklós  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...