Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Beszélgetések a természetes vallásról

Beszélgetések a természetes vallásról - Hume, David - Régikönyvek
Beszélgetések a természetes vallásról - Régikönyvek Beszélgetések a természetes vallásról - Régikönyvek
(0 vélemény)

Sokan megfigyelték, Hermippusom, hogy bár a régi filozófusok dialógus formájában fejtették ki legtöbb tanításukat, a későbbi korokban ritkán folyamodtak ehhez az alkotó módszerhez, s csak kevesen akadtak, akik eredményesen próbálkoztak vele. A szabatos és szabályos érvelés, amelyet a filozófiai vizsgálódásoktól manapság elvárnak, természetszerűleg módszeres és didaktikus beszédmódra szorítja az írót, aki így közvetlenül, előkészítés nélkül foghat hozzá, hogy kifejtse álláspontját, amelyet igazolni kíván, majd megszakítás nélkül léphet tovább a bizonyítékok levezetéséhez, amelyek nézeteit megalapozzák. Azonban egy rendszert társalgás közben kifejteni aligha tűnhet természetesnek: miközben a dialógusíró azon igyekszik, hogy a közvetlenül kifejtő stílust elhagyva minél fesztelenebbé tegye előadásmódját, s elfeledtesse, hogy művében a szerző szól az olvasóhoz, könnyen még kellemetlenebb helyzetbe kerülhet, ha írásában a tanító és a tanítvány szerepét érzékelteti. Ha viszont a disputát a jó társaság természetes szelleméhez igazítja, sokféle témát érint, és a szereplőket a társalgásban illő arányra ügyelve beszélteti, akkor az előkészítésekkel és átkötésekkel gyakran annyi időt veszteget el, hogy az olvasó a dialógus minden bájával sem érzi kárpótolva magát a feláldozott rendért, tömörségért és pontosságért.

Sorozatcím:
Mesteriskola
Fordítók:
Harkányi András
Borító tervezők:
Harsányi-Lajta-Miklós
Kiadó:
Atlantisz
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Reálszisztéma Dabasi Nyomda
ISBN:
9639165816
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
166
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
PAMPHILUS HERMIPPUSHOZ 7
I. RÉSZ 11
II. RÉSZ 25
III. RÉSZ 39
IV. RÉSZ 47
V. RÉSZ 55
VI. RÉSZ 61
VII. RÉSZ 69
VIII. RÉSZ 77
IX. RÉSZ 85
X. RÉSZ 91
XI. RÉSZ 103
XII. RÉSZ 117
JEGYZETEK 135
TEREMTÉS, TERVEZÉS, KÉTELY, KRITIKA
(Ludassy Mária) 141
BIBLIOGRÁFIA 165

Hume, David

1711 - 1776
David Hume (Skócia, Edinburgh, 1711. április 26., – Skócia, Edinburgh, 1776. augusztus 25.) skót empirista filozófus, történész, közgazdász, esszé-író; a skót felvilágosodás egyik legfontosabb alakja. Hírnevét elsősorban filozófiai munkásságnak köszönheti. A mára matematikai fogalommá lett Hume-elv az ő nevét viseli, alapgondolata tőle ered.

Hume, David  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
10%
Hűségpont:
 
akár 20%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...