Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Borok könyve

Borok könyve - Dr. Hajós Gyöngyi (szerk.) - Régikönyvek
Borok könyve - Régikönyvek Borok könyve - Régikönyvek Borok könyve - Régikönyvek Borok könyve - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1995
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
ISBN:
9630937824
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
197
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.00cm, Magasság: 28.00cm
Kategória:
ELŐSZÓ / 5

SZŐLŐ ÉS BOR

A BOR VILÁGA, A VILÁG BORAI / 11
(Dr. Rohály Gábor és Ember Sándor)
A világ leghíresebb borai / 11
A világfajták / 15
A borárverések / 19
Bormúzeumok / 20
A borcímkékről / 20

MAGYARORSZÁG BORAI / 27
( Dr. Török Sándor és dr. Urbán András)
A bortermelés története Magyarországon / 27
Borvidékeink / 31
Magyarország borai / 42
A magyar borok helye a világban / 43
A jövő magyar borai / 45
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe
a borok minőségének javításában / 47
A jövő magyar borainak eredetvédelme / 48

A BOR A KÉMIA TÜKRÉBEN / 49
(Dr. Hajós György)
A must borrá erjed / 49
A bor gazdag vegyülettár / 50
A cukor a mustban és a borban / 51
A borkő képződése / 52
Sav és tannin a borban / 52
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés / 53
Másodlagos erjedések / 54
A bor fénye és színe / 55
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei / 55
A boranalízis adatai / 56

SZŐLŐTERMESZTÉS / 57
(Ember Sándor)
A termőhelyi adottságok 57
Szólófajták / 58
A szőlő betegségei / 60
Művelési módok / 61


BORKÉSZÍTÉS / 66
(Ember Sándor)
A szüret / 66
A must / 70
A fehér szőlők feldolgozása / 71
A kék szőlők feldolgozása / 71
Az erjesztés / 73
A borok érlelése / 75
A palackozás / 78

A PEZSGŐ / 83
(Dr. Törley Dezső)
A pezsgő története / 83
A pezsgő gyártása / 87
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők / 90
Híres külföldi pezsgők / 90
A pezsgő tárolása és felszolgálása / 91
Mikor igyunk pezsgőt? / 92

A BORKÓSTOLÁS: TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET / 94
(Dr. Rolzály Gábor)
A borkóstolás / 94
A bor ízszerkezete / 96
A borvizsgálat technikája / 97
Fő ízirányok / 98
A borok ízvilága / 98

A BOROK ÉLETE / 101
(Ember Sándor, dr. Hajós György és dr. Rohály Gábor)
Újbor — óbor / 101
A borok fejlődése és öregedése / 103
A borok élete hordóban és palackban / 104
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok / 108

A BOR AZ ASZTALON / 110
(Dr. Rohály Gábor)
A kulturált borfogyasztás / 110
A sommelier / 110
A pohár hatása a borra / 111
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan? / 112
A borok fogyasztási hőmérséklete / 113
Hogyan kínáljuk a bort? / 113

A BOR ÉS AZ ÉTEL

BORVÁLASZTÁS / 119
(Dr. Mészáros Gabriella)
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort?
A választás néhány vezérelve / 119
A megszokottól eltérő tanácsok / 120
Házi vinotéka / 121

AZ ÉTEL ÉS A BOR HARMÓNIÁJA / 123
(Dr. Csizmadia László)
Az egyes ételféleségekhez illő italok / 125
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai / 128


Ételreceptek borral / 130
Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei / 139
A „Hét Borbírák" receptjei / 142

SAJT ÉS BOR / 145
(Dr. Mészáros Gabriella)

A BOR ÉS A MŰVÉSZETEK

IRODALMI VÁLOGATÁS / 153
(Dr. Németh Ferenc)
Tájak, borok, irodalom / 158
A bor a népdalokban / 167
„Borversek" / 168

MAGYAR BORDALOK / 174
(Keresztessé Péter)

A SZŐLŐ ÉS A BOR AZ ÉRMÉSZETBEN / 182
(Dr. Mészáros István)
A SZŐLŐ ÉS A BOR MINT BÉLYEGMOTÍVUM / 187
(Dr. Csizmazia D. József)

A SZŐLŐ, A BOR ÉS A SZÍNEK VILÁGA / 192
(Dr. Rohály Gábor)


Dr. Hajós Gyöngyi (szerk.)

Dr. Hajós Gyöngyi (szerk.)  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...