Borok könyve

- Kiadó:
- Kossuth Könyvkiadó
- Kiadás helye:
- Budapest
- Kiadás:
- 4.
- Nyomda:
- Egyetemi Nyomda
- ISBN:
- 9630940655
- Kötés típusa:
- fűzött kemény papír kiadói borítóban
- Terjedelem:
- 199 oldal
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 20.00cm, Magasság: 28.50cm
- Kategória:
ELŐSZÓ / 5
SZŐLŐ ÉS BOR
A BOR VILÁGA, A VILÁG BORAI / 11
(dr. Roliály Gábor és Ember Sándor)
A világ leghíresebb borai / 11
A világfajták / 15
A borárverések / 1.9
Bormúzeumok / 20
A borcímkékről / 20
MAGYARORSZÁG BORAI / 27
(dr. Török Sándor és dr. Urbán András)
A bortermelés története Magyarországon / 27
Borvidékeink / 31
Magyarország borai / 42
A magyar borok helye a világban / 43
A jövő magyar borai / 45
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe
a borok minőségén9k javításában / 47
A jövő magyar borainak eredetvédelme / 48
A BOR A KÉMIA TÜKRÉBEN / 49
(dr. Hajós György)
A must borrá erjed / 49
A bor gazdag vegyülettár / 50
A cukor a mustban és a borban / 51
A borkő képződése / 52
Sav és tannin a borban / 52
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés / 53
Másodlagos erjedések / 54
A bor fénye és színe / 55
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei / 55
A boranalízis adatai / 56
SZŐLŐTERMESZTÉS / 57
(Ember Sándor)
A termőhelyi adottságok 57
Szőlőfajták / 58
A szőlő betegségei / 60
Művelési módok / 61
BORKÉSZÍTÉS / 66
(Ember Sándor)
A szüret / 66
A must / 70
A fehér szőlők feldolgozása / 71
A kék szőlők feldolgozása / 71
Az erjesztés / 73
A borok érlelése / 75
A palackozás / 78
A PEZSGŐ / 83
(dr. Törley Dezső)
A pezsgő története / 83
A pezsgő gyártása / 87
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők / 90
Híres külföldi pezsgők / 90
A pezsgő tárolása és felszolgálása / 91
Mikor igyunk pezsgőt? / 92
BORKÓSTOLÁS: TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET / 94
(dr. Rohály Gábor)
A borkóstolás / 94
A bor ízszerkezete / 96
A borvizsgálat technikája / 97
Fő ízirányok / 98
A borok ízvilága / 98
A BOROK ÉLETE / 101
(Ember Sándor, dr. Hajós György és dr. Rohály Gábor)
Újbor óbor / 101
A borok fejlődése és öregedése / 103
A borok élete hordóban és palackban / 104
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok / 108
A BOR AZ ASZTALON / 110
(dr. Rohály Gábor)
A kulturált borfogyasztás / 110
A sommelier / 110
A pohár hatása a borra / 111
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan? / 112
A borok fogyasztási hőmérséklete / 113
Hogyan kínáljuk a bort? / 113
A BOR ÉS AZ ÉTEL
BORVÁLASZTÁS / 119
(dr. Mészáros Gabriella)
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort?
A választás néhány vezérelve / 119
A megszokottól eltérő tanácsok / 120
Házi vinotéka / 121
AZ ÉTEL ÉS A BOR HARMÓNIÁJA / 123
(dr. Csizmadia László)
Az egyes ételféleségekhez illő italok / 125
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai / 128
198
Ételreceptek borral / 130
alla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei / 139
A „Hét Borbírák" receptjei / 142
SAJT ÉS BOR / 145
(dr. Mészáros Gabriella)
A BOR ÉS A MŰVÉSZETEK
IRODALMI VÁLOGATÁS / 153
(dr. Németh Ferenc)
Tájak, borok, irodalom / 158
A bor a népdalokban / 167
„Borversek" / 168
MAGYAR BORDALOK / 174
(Keresztessy Péter)
A SZŐLŐ ÉS A BOR AZ ÉRMÉSZETBEN / 182
(dr. Mészáros István)
A SZŐLŐ ÉS A BOR MINT BÉLYEGMOTÍVUM / 187
(dr. Csizmazia D. József)
A SZŐLŐ, A BOR ÉS A SZÍNEK VILÁGA / 192
(dr. Roldily Gábor)
SZŐLŐ ÉS BOR
A BOR VILÁGA, A VILÁG BORAI / 11
(dr. Roliály Gábor és Ember Sándor)
A világ leghíresebb borai / 11
A világfajták / 15
A borárverések / 1.9
Bormúzeumok / 20
A borcímkékről / 20
MAGYARORSZÁG BORAI / 27
(dr. Török Sándor és dr. Urbán András)
A bortermelés története Magyarországon / 27
Borvidékeink / 31
Magyarország borai / 42
A magyar borok helye a világban / 43
A jövő magyar borai / 45
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe
a borok minőségén9k javításában / 47
A jövő magyar borainak eredetvédelme / 48
A BOR A KÉMIA TÜKRÉBEN / 49
(dr. Hajós György)
A must borrá erjed / 49
A bor gazdag vegyülettár / 50
A cukor a mustban és a borban / 51
A borkő képződése / 52
Sav és tannin a borban / 52
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés / 53
Másodlagos erjedések / 54
A bor fénye és színe / 55
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei / 55
A boranalízis adatai / 56
SZŐLŐTERMESZTÉS / 57
(Ember Sándor)
A termőhelyi adottságok 57
Szőlőfajták / 58
A szőlő betegségei / 60
Művelési módok / 61
BORKÉSZÍTÉS / 66
(Ember Sándor)
A szüret / 66
A must / 70
A fehér szőlők feldolgozása / 71
A kék szőlők feldolgozása / 71
Az erjesztés / 73
A borok érlelése / 75
A palackozás / 78
A PEZSGŐ / 83
(dr. Törley Dezső)
A pezsgő története / 83
A pezsgő gyártása / 87
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők / 90
Híres külföldi pezsgők / 90
A pezsgő tárolása és felszolgálása / 91
Mikor igyunk pezsgőt? / 92
BORKÓSTOLÁS: TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET / 94
(dr. Rohály Gábor)
A borkóstolás / 94
A bor ízszerkezete / 96
A borvizsgálat technikája / 97
Fő ízirányok / 98
A borok ízvilága / 98
A BOROK ÉLETE / 101
(Ember Sándor, dr. Hajós György és dr. Rohály Gábor)
Újbor óbor / 101
A borok fejlődése és öregedése / 103
A borok élete hordóban és palackban / 104
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok / 108
A BOR AZ ASZTALON / 110
(dr. Rohály Gábor)
A kulturált borfogyasztás / 110
A sommelier / 110
A pohár hatása a borra / 111
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan? / 112
A borok fogyasztási hőmérséklete / 113
Hogyan kínáljuk a bort? / 113
A BOR ÉS AZ ÉTEL
BORVÁLASZTÁS / 119
(dr. Mészáros Gabriella)
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort?
A választás néhány vezérelve / 119
A megszokottól eltérő tanácsok / 120
Házi vinotéka / 121
AZ ÉTEL ÉS A BOR HARMÓNIÁJA / 123
(dr. Csizmadia László)
Az egyes ételféleségekhez illő italok / 125
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai / 128
198
Ételreceptek borral / 130
alla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei / 139
A „Hét Borbírák" receptjei / 142
SAJT ÉS BOR / 145
(dr. Mészáros Gabriella)
A BOR ÉS A MŰVÉSZETEK
IRODALMI VÁLOGATÁS / 153
(dr. Németh Ferenc)
Tájak, borok, irodalom / 158
A bor a népdalokban / 167
„Borversek" / 168
MAGYAR BORDALOK / 174
(Keresztessy Péter)
A SZŐLŐ ÉS A BOR AZ ÉRMÉSZETBEN / 182
(dr. Mészáros István)
A SZŐLŐ ÉS A BOR MINT BÉLYEGMOTÍVUM / 187
(dr. Csizmazia D. József)
A SZŐLŐ, A BOR ÉS A SZÍNEK VILÁGA / 192
(dr. Roldily Gábor)
Az Ön véleménye
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...