Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Borpárlat és gyümölcspálinka

Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek
Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek Borpárlat és gyümölcspálinka - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632302672
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
210 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 24.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Előszó 5
A pálinkafőzés története (Sólyom L.) 7
Gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyez-
kedése, irányítása, kapacitása, feladata
(Sólyom L.) 15

A gyümölcsszeszipar nyersanyagai
(Sólyom L.) 19
Gyümölcsök 19
Alma 19
Cseresznye 22
Eper 24
Kajszi 25
Körte 28
Meggy 29
Őszibarack 30
Szilva 31
Egyéb gyümölcsök 33
Vegyes gyümölcs 34
A gyümölcs konzerv-, hűtő-, szesz-
ipari feldolgozásának helyzete és
jelentősége 36
A gyümölcs szeszipari feldolgozá-
sának problémái 39
A gyümölcsök átvétele, vizsgálata 41
Borgazdasági termékek 43
Bor 43
Szőlőtörköly 46
Borseprő 48
Borgazdasági termékek vizsgálata 50
Egyéb nyersanyágok 54
Cefrézés (Ujszászi 56


A cefrekészítés műveletei 56
Átválogatás 50
Mosás 57
Mag- és száreltávolítás 57
Aprítás 58
Cefreszállítás 59
Különleges cefrézési eljárások 60
Pektinbontás 60
Gőzölés 61
Calvados készítése 61
A borókabogyó feldolgozása 61
A szőlőtörköly feldolgozása 62
Az erjedés elmélete (Pele A.) 65
Az élesztő 65
Az élesztő kémiai összetétele 66
Az élesztő enzimjoi 67
Tápanyagok, tápanyagfelvétel 68
Az alkoholos erjedés mechanizmusa 69
Az élesztők gyakorlati felosztása 70
Baktériumok 71
Penészek 72
Gyümölcscefrék erjesztése (Pele A.).. 74
A kierjedt cefre tárolása 77
A cefre vizsgálata, az erjedés el-
lenőrzése 77
A bor és a cefre lepárlása (NagypatakiL) 81
Több komponensű gőz- és folyadék-
elegyek 81
Mi az elegy? 81
Korlátlanul elegyedő folyadék-
rendszerek 82


Gőz—folyadék egyensúlyi rend-
szerek 83
Alkohol—víz elegyek viselkedése
forraláskor 85
Elgőzölögtetés 89
Kondenzáció (cseppfolyósítás) 90
lepárlás módszerének kialakulása
«és fejlődése 91
Közvetlen tüzelésű üstök 94
Vízfürdős lepárlóüstök 95
Gőzfűtésű lepárlóüstök 95
Az üstfedél, a sisak és a páracső 97
Defiegmátorok 98
Bor-előmelegítő 99
A hűtő 100
Mérő- és gyűjtőberendezések . 101
Finonaítóüstök 102
Folytonos üzemű borlepárló beren-
dezés 105
A lepárlás 107
Lepárlási módszerek 108
A cefre feldolgozása szakaszos
készüléken 109
Finomítás szakaszos készüléken 114 ,
Főzés és finomítás egyetlen mű-
veletben az összetett lepárlóké-
szüléken 117

érlelés (Ujezászi J.) 122
A természetes érlelés 123
Az érlelés fizikai folyamatai 123
Az érlelés kémiai folyamatai . . 128
Kísérletek az érlelés gyorsítására 130
Tárolóhelyek és -eszközök 132
Raktárak, pincék 132
Fahordók 133
Egyéb tárolótartályok 135
Folyadékok továbbítása 136
Az alkohol jellemzői és mérése . . 137
A darabban álló hordók folyadék-
mennyiségének (liter) kiszámítása 139
A szeszfok megváltoztatása . . 139
Derítés 148
Fontosabb derítőszerek 149
Szűrés 150
Töltés, palackozás 151
Hordós szállítás - 151
Demizsonos szállítás 152
Palackozás 152
gyümölesszeszipar késztermékei
(Sólyom L.) 154
Gyümölcspálinkák 154


Almapálinka 154
Barackpálinka 155
Cseresznyepálinka 155
Körtepálinka 455
Meggypálinka 156
Őszibarack-pálinka 156
Szilvapálinka 156
Vegyesgyümölcs-pálinka 156
Egyéb, ritkább pálinkák 157
Szőlő- és borgazdasági termékek
párlatai 157
Borpárlat 157
Seprőpálinka 158
Törkölypálinka 158
Vákuumos pálinkák 159
A gyümölesszeszipar késztermékeinek
vizsgálata, összetétele (Ujszászi J.) 160
Érzékszervi vizsgálat 160
Fizikai és kémiai vizsgálatok 162
Az alkoholtartalom meghatáro-
zása 162
A szárazanyag- (extrakt-) tarta-
lom 163
Gyümölcsszeszfőzdék egyszerű labo-
ratóriumi felszerelése 171
Gyümölcspálinkák és borpárlatok hibái
(Ujszászi J.) 173
Illat- és ízhibák 173
Tisztasági és színhibák 178
Energia- és vízgazdálkodás (Saáry M.) 184
Az energiagazdálkodás főbb irány-
elvei 187
Vízgazdálkodás 192
Gyümölcsszeszipari melléktermékek
és hulladékok (Sólyom L.) 195
Egészség- és vagyonvédelem (Varga J.) 197
Személyi higiénia 197
Az egészség- és munkavédelem tár-
gyi feltételei 198
Tűzvédelem 200
Törvényes előírások (Varga J.) 201
Az üzemben tartó kötelességei 201
Hitelesítés és a műszaki leírás elő-
készítése 201
Bejelentések 202
A mennyiség megállapításának
módjai és eszközei 202
Nyilvántartások 203
Az üzemben tartó egyéb feladatai 203
A felelős üzemvezető 204
Pálinka és borpárlat előállításának
különös szabályai 204
Irodalomjegyzék 207


Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...