Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Pálinka, csemegebor, pezsgő

Pálinka, csemegebor, pezsgő - Keller Miklós, Érczhegyi László, Török Sándor - Régikönyvek
Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek Pálinka, csemegebor, pezsgő - Régikönyvek
(0 vélemény)
Borító tervezők:
Molnár Sári
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1969
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír, kiadói borítóban
Terjedelem:
255 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
A pálinka 7
Mi a pálinka? 9
A pálinkafőzés menete 11
Erjedés—erjesztés 12
Az élesztő életfolyamata és életfeltételei 13
Az élesztősejt anyaga 16
Az élesztősejt életműködése 16
Az élesztősejt táplálkozása 17
Az élesztősejt szaporodása 18
A hőmérséklet és egyéb tényezők jelentő-
sége 18
Az élesztő anyagcseréjének termékei . 19
A gyümölcsön és a cefrében található egyéb
gombák és baktériumok 19
Vadélesztők 19
Baktériumok 20
Penészek 21
A pálinka nyersanyagai 23
Különféle gyümölcsök 23
A gyümölcsök összetétele és tulajdonsá-
gai 25
A szőlőfeldolgozás és a borgazdaság termékei 28
Bor
Szőlőtörköly 29
Borseprő 29
Egyéb nyersanyagok 29
A nyersanyagok vizsgálata 30
A létartalom vizsgálata 30
Oldott szárazanyag- és cukortartalom
meghatározása 31
A cukor meghatározása kémiai módszer-
rel 33
Laboratóriumi próbaerjesztés és desztil-
láció 33
Sav- és pH-vizsgálat 34
A bor, a törköly és a seprő vizsgálata 35
A gyümölcs feldolgozása 36
Mosás 37


Aprítás
Gőzöléses cefrézés
Feldblgozás a lé elválasztásával
A borókabogyó feldolgozása
Az erjedés megindítása — előerjesztés
Az erjesztés feltételei
Nyitott erjesztőkádak
Zárt erjesztőtartályok
Az erjesztőtartályok karbantartása
Erjesztöhelyiség
Az erjesztés
A kierjedt cefre tárolása
A szőlőtörköly erjesztése
Az erjedés ellenőrzése, a cefre vizsgálata
A lepárlás
Lepárló készülékek és berendezések
Közvetlen tüzelésű üstök
Vízfürdős lepárlók
Gőzfűtésű lepárlók
Sisak-és páracső
Deflegtnátor
Kombinált lepárló berendezések .
Cefreelőkészítő és cefreszivattyú .
Hűtő
Epruvetta
Szeszmérő gép, gyűjtőedény
VákuumoS lepárlók
A lepárlás művelete
Töltés
Főzés
Szőlőtörköly és más anyagok főzése
Az üst kiürítése
A vákuumos lepárlás menete
Finomítás
A párlatrészek szétválasztása
Középpárlat főzése közvetlenül cefréből
vagy borból


A főzéssel és finomítással kapcsolatos mű-
veletek r 89
A lepárlók előkészítése és tisztítása. . . 89
Az elő- és utópárlat értékesítése . . . 90
Hibás nyersanyagok —hibás féltermékek 91
Ellenőrzés, vizsgálatok
Tüzelőanyag- és vízgazdálkodás 93
A kész pálinka 95
Raktározás, szállítás . 96
Mérés és számítás x 99
Térfogatmérés 99
Fokolás 100
A tiszta alkohol kiszámítása 101
A szeszfok megváltoztatása . . . . .4 101
Érlelő raktározás 102
A pálinka hibái 103
Illathibák, izhibák 104
Tisztasági és színhibák 105
Bírálat 105
Melléktermékek és hulladékok 108
A csemegebor 111
Mi a csemegebor? 113
Csemegebortípusok 117
Típus csemegeborok 117
Különleges csemegeborok 118
Sherry (Xerez) 118
Portói (Portbor) 121
Madeira 122
Malaga 122
Marsala 123
Kagor 123
Muskotály-csemegeborok 123
Likőrborok 123
Aromatizált és ürmösborok 124
A csemegebor alapanyagai 125
Alapbor 125
Borpárlat (finomszesz) 125
Sűrített must 125
Fagyasztott bor 127
Fagyasztott must 127
Egyéb anyagok 128
Az alapanyag kiválasztása, feldolgozása és elő-
készítése 129
Csemegebor készítése keveréssel 131
Csemegebor készítése erjesztéssel 135
Az érlelés 137
Előkészítés az érlelésre 197
Érési folyamatok 138
Levegőztetés 139
Hőkezelés 139
Érlelés élesztőhártya alatt 141
Mikrobiológiai érlelés 142
Érlelési veszteségek 142
Készrekezelés 143


Hogyan készül az ürmös?
ízt és illatot adó fűszerek és drogok
Az íz és az illat borba juttatása
Ürmösborok összeállítása
Főtt ürmös (befőzött ürmös)
Rácürmös (karlócai ürmös)
Ürmösbor üzemi készítése
Csemegeborok vizsgálatai
Rendeleteke, szabványok
Csemeg".rokra vonatkozó törvényerejű
rendel4ek
Csemege- és ürmösborokra vonatkozó
szabványok A pezsgő
A pezsgő
MiA pezsgő 9
Ünnepi ital marad-e a pezsgő?
A barátok pincéjétől a pezsgőgyártásig .Jó alapbor — jó pezsgő
.Jó alapbor — jó pezsgő
Alapbort termő vidékek
Champagne-ban
Magyarországon
A jó alapbor készítésének feltételei
Champagne-ban
Magyarországon
Az alapborok kiválasztása
Alkoholtartalom
Savtartalom
Kénessavtartalom
Érzékszervi vizsgálat
Küvé-receptek
Az alapborok kezelése
Házasítás
Savtartalom-korrekció
Színjavítás
Kénezés
Derités
Szűrés
A likőrkészítés a pezsgőgyártás fontos része
része
A likőrök alapanyagai
Cukor
Oldószer
Aromaanyagok
A likőrök összetétele
Tirázs-likőr
Expedíciós likőr
A likőrök összeállítása
A likőrök kezelése
A pezsgő különleges élesztői
Az anyaélesztő szerepe
Az anyaélesztő készítése
Az élesztő számlálása
Üzemi élesztőtenyészet


Pezsgő készítése palackos erjesztéssel
A töltőbor összeállítása
Cukortartalom
Anyaélesztő
Az összetétel kiszámítása
Derítőanyagok
A töltőbor összekeverése
A pezsgőspalack
A pezsgősdugó
Parafa dugó
Műanyag dugó
Koronadugó
A nyerspezsgő töltése
Palackozás
A palack lezárása
A pezsgőspince
A pezsgő belső szállítása
A nyerspezsgő kezelése
A palackok máglyázása
Erjedés
A szénsavnyomás mérése
A seprő felrázása
Érlelés
A pezsgő seprőtelenítése
A seprő lerázása
Tárolás káziéban


A seprő kilövetése
Seprőtelenítés szűréssel
A pezsgő likőrözése
Expedíciós dugaszolás
Pezsgő készítése tankos erjesztéssel . Erjesztőtankok
Erjesztőtankok
A töltőbor összeállítása
Hőmérséklet-szabályozás
Cukortartalom
Beoltás
A töltőbor mennyisége
A tankpezsgő erjedése
A kierjedt tankpezsgő kezelése
Szűrés
Likőrözés
Stabilizálás
Autolizálás
Frigorifizálás
Szűrés lapszűrővel
A tankpezsgő palackozása
Tárolás pincében
A pezsgő szerelése
Ajánlott irodalom
A pálinka főzéséhez
A csemegebor készítéséhez
A pezsgő gyártásához


Keller Miklós

Keller Miklós  további könyvei

Az Isten mosolya - Török Sándor - Régikönyvek
30%
6 000 Ft 4 200 Ft (30%)
Antikvár könyv
Bankett a Kék Szarvasban - Török Sándor - Régikönyvek
30%
560 Ft 392 Ft (30%)
Antikvár könyv
Különös éjszaka - Török Sándor - Régikönyvek
30%
700 Ft 490 Ft (30%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...