Diétás tanácsok

- Kiadó:
- Magyar Vöröskereszt
- Kiadás éve:
- 1984
- Kiadás helye:
- Budapest
- Kiadás:
- Ötödik. átdolgozott kiadás
- Nyomda:
- Nyírségi Nyomda
- ISBN:
- 963730035X
- Kötés típusa:
- ragasztott papír
- Terjedelem:
- 104 oldal
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
- Súly:
- 0.10kg
- Kategória:
BEVEZETO
A diéta mint gyógyélelmezés 3
I. FEJEZET
A szervezet energiaigénye és tápanyagszükséglete 5
A fehérjék 6
Szénhidrátok 9
Zsírok 12
Vitaminok 13
B-vitamincsoport 14
C-vitamin 15
A-vitamin 17
Egyéb zsírban oldódó vitaminok 18
Ásványi anyagok 19
II. FEJEZET
Diétás konyhaművészet 23
A nyersanyagok kiválasztása, az étrend összeállítása 23
Diétás konyhatechnikai műveletek 24
Főzés 24
Párolás 24
Gőzölés 25
Korszerű főzési módszerek 25
Sütés 26
Korszerű sütési módszerek 26
Lazító eljárások 26
Sűrítés 27
ízesítés 27
Tálalás 29
Az étkezés ideje 30
A diétát kiegészítő italok 31
Tej 32
Tea 32
Gyümölcslevek 33
Turmixitalok 33.
Kávé 35
FEJEZET
Gyógyétrendek 37
Kímélő étrend 37
Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend 38
Diétásrost-gazdag étrend 41
Folyékony-pépes étrend 42
Fehérje- és energiagazdag (felerősítő) étrend 42
Energiaszegény (fogyasztó) diéta 44
Fehérje- és konyhasószegény étrend (vesebetegek részére) 48
Konyhasószegény étrend 51
Sószegény étrendben adható ételek, italok 52
Cukorbetegek étrendje 53
Cukorbetegek részére javasolt ételek, italok 57
IV. FEJEZET
Diétás tanácsok betegségekben 59
Lázas betegek diétája 59
Javasolt ételek lázas betegek részére 60
Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek étrendje 60
Gyomorrontásos betegek részére javasolt ételek 60
Idült gyomorhurutban, gyomor- vagy nyombélfekélyben szen-
vedő betegek étrendje 61
Javasolt ételek és italok idült gyomor- és bélbetegségben
szenvedők részére 62
Étrendi tanácsok székrekedésben szenvedőknek 62
Májbetegek diétája 63
Májbetegek részére javasolt szénhidrát- és fehérjegazdag
ételek 64
Epebetegek étrendje 65
Javasolt rost-, fűszer- és zsírszegény ételek az epebetegek
étrendjében 67
Szív- és érbetegek étrendje 68
Érelmeszesedésben szenvedőknek ajánlott ételek, italok 70
Veseköves betegek étrendje '70
A köszvényes beteg diétája 72
Lisztérzékeny betegek diétája 73
A tejcukor (laktóz)-érzékeny betegek diétája 74
Gyógyszer—djéta kölcsönhatások 74
Étrendi tanácsok terhes- és szoptatóanyáknak '76
Javasolt ételek gyermekágyas anyák részére 78
Étrendi tanácsok időskorban '79
Az idöskorban ajánlható ételféleségek 81
A vegetáriánus étrend 81
FÜGGELÉK
Tápanyagtáblázat 85
Cukorbetegeknek adható élelmiszeripari termékek 102
A diéta mint gyógyélelmezés 3
I. FEJEZET
A szervezet energiaigénye és tápanyagszükséglete 5
A fehérjék 6
Szénhidrátok 9
Zsírok 12
Vitaminok 13
B-vitamincsoport 14
C-vitamin 15
A-vitamin 17
Egyéb zsírban oldódó vitaminok 18
Ásványi anyagok 19
II. FEJEZET
Diétás konyhaművészet 23
A nyersanyagok kiválasztása, az étrend összeállítása 23
Diétás konyhatechnikai műveletek 24
Főzés 24
Párolás 24
Gőzölés 25
Korszerű főzési módszerek 25
Sütés 26
Korszerű sütési módszerek 26
Lazító eljárások 26
Sűrítés 27
ízesítés 27
Tálalás 29
Az étkezés ideje 30
A diétát kiegészítő italok 31
Tej 32
Tea 32
Gyümölcslevek 33
Turmixitalok 33.
Kávé 35
FEJEZET
Gyógyétrendek 37
Kímélő étrend 37
Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend 38
Diétásrost-gazdag étrend 41
Folyékony-pépes étrend 42
Fehérje- és energiagazdag (felerősítő) étrend 42
Energiaszegény (fogyasztó) diéta 44
Fehérje- és konyhasószegény étrend (vesebetegek részére) 48
Konyhasószegény étrend 51
Sószegény étrendben adható ételek, italok 52
Cukorbetegek étrendje 53
Cukorbetegek részére javasolt ételek, italok 57
IV. FEJEZET
Diétás tanácsok betegségekben 59
Lázas betegek diétája 59
Javasolt ételek lázas betegek részére 60
Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek étrendje 60
Gyomorrontásos betegek részére javasolt ételek 60
Idült gyomorhurutban, gyomor- vagy nyombélfekélyben szen-
vedő betegek étrendje 61
Javasolt ételek és italok idült gyomor- és bélbetegségben
szenvedők részére 62
Étrendi tanácsok székrekedésben szenvedőknek 62
Májbetegek diétája 63
Májbetegek részére javasolt szénhidrát- és fehérjegazdag
ételek 64
Epebetegek étrendje 65
Javasolt rost-, fűszer- és zsírszegény ételek az epebetegek
étrendjében 67
Szív- és érbetegek étrendje 68
Érelmeszesedésben szenvedőknek ajánlott ételek, italok 70
Veseköves betegek étrendje '70
A köszvényes beteg diétája 72
Lisztérzékeny betegek diétája 73
A tejcukor (laktóz)-érzékeny betegek diétája 74
Gyógyszer—djéta kölcsönhatások 74
Étrendi tanácsok terhes- és szoptatóanyáknak '76
Javasolt ételek gyermekágyas anyák részére 78
Étrendi tanácsok időskorban '79
Az idöskorban ajánlható ételféleségek 81
A vegetáriánus étrend 81
FÜGGELÉK
Tápanyagtáblázat 85
Cukorbetegeknek adható élelmiszeripari termékek 102
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...